9.2.2017

Kauhajoen Mustaisnevalta Toyotalle?

Katsotaanpa Suupohjan suuntaan, Kauhajoelle. Siellä ristinä ovat muun muassa Mustaisnevan tuulivoimalat.

Kauhajoki-lehti uutisoi 30.12.2016, että kahdeksan Mustaisnevan voimaloista myytiin lokakuussa japanilaisille. Voimala-aluehan käynnistettiin suomalaisen Kaskisten Tuulivoima Oy:n ja alankomaalaisen Lagerwey B.V.:n yhdessä omistaman Lagerwey Development Oy:n toimesta.

"SPC 2-Mustaisneva Oy:n omistajat eli alankomaalainen Maas Capital B.V. ja Yard Energy Group B.V. myivät yhtiön japanilaiselle Eurus Energy Holding Corporationille. Alankomaalaisen ABN Amro -pankin tytäryhtiön Maas Capitalin omistusosuus tuulipuistoyhtiöstä oli 60 prosenttia ja Yard Energyn 40 prosenttia."

"Nyt uudeksi [...] omistajaksi tullut Eurus on tiedotelinjausten mukaan Japanin johtava uusiutuvan energian yhtiö. Japanilaisyrityksen omistavat Toyota Tsusho Company ja Tokyo Electric Power Company Holdings Inc."

Lehtijutun mukaan Mustaisnevan yhdeksättä voimalaa "pyörittää kauhajokinen Suotuuli Oy".

Kauhajoen Mustaisnevan voimaloiden ohella japanilaisten omistukseen siirtyi myös kolme voimalaa käsittävä Kankaanpäänmäki Peräseinäjoelta.

Kuva: Pixabay.com.

Miltä kuulostaa - viimeinen voimala oli lehtijutun julkaisuvaiheessa käynnistynyt vasta noin 3 kuukautta aiemmin?

Arvasivatkohan Kauhajoen kuntapäättäjät, että syöttötariffi Mustaisnevalta päätyy hollantilaispankkiin tai japanilaiselle autonvalmistajalle? Minne soitetaan, jos voimaloista lentelee jäitä tai tuulivoimamelusta on haittaa? Otetaanko puhelu Japaniin Toyotalle?

Paikallinen terveysviranomainen Kauhajoella on Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä. Se on linjannut - aivan oikein - että häiritsevästä melusta ja muusta haitasta tehtävät ilmoitukset tulee ohjata sille, siis LLKY:lle. Se sitten lähestyy asianomaista toimijaa.

Nähtäväksi jää, kiinnostaako maailman suurinta autonvalmistajaa pienen Kauhajoen melu- tai infraääniongelmat.


Lisätietoja:

http://www.kauhajoki-lehti.fi/kauhajoki-lehti/uutiset/12487.html

http://www.windpowermonthly.com/article/1412024/japanese-developer-eurus-acquires-two-finnish-sites

09.02.2017.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämä blogi on tehty Santavuoren muistoksi, joten muista asiaankuuluva kunnioitus. Vain asialliset viestit julkaistaan.