12.2.2017

Terävänä - hyvät veljet kunnissa

Maanantaina kannattaa olla terävänä ruudun ääressä. Joulun alla MOT pyysi nimittäin kansalaisia kertomaan esimerkkejä kuntapäättäjien hyvä veli -verkostoista, kaksoisrooleista, suosimisesta ja epäillystä rakenteellisesta korruptiosta.

"Vinkkejä tuli useita kymmeniä, yksilöityjä epäilyjä yli 50. Niistä on tähän mennessä varmennettu parikymmentä."

"MOT:n tarkastamat vinkit liittyivät lähes kaikki epäilyihin, että asioista on tosiasiallisesti sovittu julkisuudelta piilossa. Tyypillisesti kyse on rahakkaista kaavakuvioista tai kunnan hankinnoista."

Kuvaa klikkaamalla pääsee YleAreenaan. Kuva: Pixabay.com.

Ohjelman tekemä selvitys toi näkyviin korruption ja hyvän hallinnon väliin jäävän alueen - hyvä veli -verkostojen kentän, joilla erittäin monissa kunnissa pelataan häikäilemättä omaan pussiin.

"Vaasan yliopiston hallintotieteiden professori, rakenteellista korruptiota tutkinut Ari Salminen sanoo, että vaikka Suomessa on kansainvälisesti vertailtuna tiukat jääviyssäännökset, on niiden soveltamisala varsin kapea ja tarkka.

- Tässä syntyy helposti virheellinen käsitys, että se mikä ei ole laissa kiellettyä, olisi sallittua. Hyvän hallinnon, eettisen päätöksenteon ja johtamisen kannalta se ei kuitenkaan ihan näin ole, sanoo Salminen."

Katsokaahan siis 13.2.2017 MOT: Hyvät Veljet kunnissa. Ohjelma alkaa klo 20 TV1:llä. Mahtaako ruudussa näkyä tuttuja...

Lisäys: MOT:n tutkimia varmennettuja yleisövinkkejä eri puolilta Suomea pääsee lukemaan täältä. Mukana ovat ainakin Pori ja Luvia, Siikajoki, Sievi ja Alajärvi sekä Posio ja Pudasjärvi tuulikaavoillaan. Ohjelma on katsottavissa myös Yle Areenasta.


Lisätietoja:

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/02/10/kovan-korruption-ja-hyvan-hallinnon-valiin-jaa-laaja-harmaa-alue

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/02/13/kansalaisvinkit-paljastivat-kahdella-tuolilla-istuvia-paattajia

http://areena.yle.fi/1-3849196#autoplay=true

12.02., lisätty 13.02.2017 kuvan alle väliin-sana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämä blogi on tehty Santavuoren muistoksi, joten muista asiaankuuluva kunnioitus. Vain asialliset viestit julkaistaan.