30.10.2017

Räjähtävät lepakot ja valemediat

Tässä taannoin naurettiin räjähtäville lepakoille - tai sille, joka uskalsi väittää niiden räjähtävän tuulivoimaloiden vaikutuksesta.

Aiheesta ehätti silloin ensimmäisenä uutisoimaan Iltalehti otsikolla "Perussuomalaiset huolissaan: Lepakot räjähtelevät". Jutun mukaan puolueen työmies oli löytänyt netistä tutkimuksen, "jonka mukaan lepakot räjähtävät tuulivoimaloiden lähellä."

"- Kun lepakot lentävät 10-20 metrin päässä tuulivoimaloista, ne räjähtävät, kun infraäänisyke nousee niin korkeaksi. Tarkemmin sanottuna niiden keuhkot räjähtävät."

Toimittaja oli löytänyt myös jenkkitutkimuksen:

"Putkosen lepakkonäkemys saa tukea ainakin yhdestä yhdysvaltalaisesta tutkimuksesta, jonka mukaan tuulivoimalat tappavat vuosittain satojatuhansia lepakoita. Suurin osa kuolemista johtuu törmäämisistä tuulivoimaloiden pyöriviin siipiin, mutta siipien lähelle muodostuvat paineenvaihtelut myös vaikuttavat lepakkojen keuhkoihin kuolettavasti."

Kuva: Pixabay.com.

Tästä on nyt hiukan yli vuosi. Kaikki muistanevat sen ilkkumisen ja typeryyden määrän, joka räjähtävistä lepakoista seurasi. Suuri osa lehdistä - eivät kaikki - lähti siihen mukaan. Erityisesti tässä kunnostautui valtakunnan ykkösmediana itseään pitävä.

Tätä on tullutkin ruodittua jo aiemmin. Myös ainakin Roskasaitti on pohdiskellut aihepiiriä.

Ilkkumisen tarkoituksena oli tietenkin kääntää huomio pois todellisesta ongelmasta: ihmisiin kohdistuvasta vakavasta terveysongelmasta, jonka infraäänitaajuudella oleva painevaihtelu aiheuttaa, kuten postauksen kommentissa todettiin.

Mutta miksi näin pohjimmiltaan tehtiin? Miksi keskityttiin ilkkumiseen ja loan heittoon ja käännettiin huomio pois itse asiasta?

Nettiähän ei tarvitse paljoakaan kaivaa, kun löytyy samojen medioiden aiempia täysin päinvastaisia juttuja. Esimerkiksi Uuden Suomen erään jutun perässä on kommentoitu Helsingin Sanomien uutisointia seuraavasti (tekstin kevyt muokkaus blogistin):

"Esimerkki itsensä kieltämisestä.
Helsingin Sanomat / Jani Kaaro / Julkaistu: 11.11.2013 11:09
Tutkimus: Tuulivoimalat tappoivat Yhdysvalloissa satojatuhansia lepakoita
http://www.hs.fi/tiede/art-2000002687747.html

Helsingin Sanomat / Niko Kettunen / Julkaistu: 10.10.2016 2:00
Räjähtävät lepakot olivat tyhmä juttu toisen maailmansodan aikaan 
http://www.hs.fi/tiede/art-2000002924478.html

Vajaassa kolmessa vuodessa Hesarissa on tapahtunut tuulivoiman turvallisuuden osalta hurja kehitys: ne eivät enää muodostakaan uhkaa lepakoille. Jopa niin että toimittajasta oli asiallista kirjoittaa: 'Amerikassa tajuttiinkin ajoissa, että tämä muuten on niin tyhmä juttu, että tästä ei ainakaan mitään tiedotustilaisuutta pidetä.' Hesarin aiempaan uutisointiin toimittaja ei sentään kehdannut ottaa kantaa."

Miksi Helsingin Sanomat toimi niin kuin toimi, vaikka esimerkiksi New Scientist on uutisoinut jo vuosia aiemmin Calgaryn yliopiston tutkijoiden löytäneen syyn lepakkojen kuolemille tuulivoimaloiden lähellä? Miksi tutkittu tieto oltiin valmiita heittämään yli laidan?


Olisi ihan mielenkiintoista tehdä tästä syvempikin, vaikkapa aikajanallinen katsaus, mutta jätetään se. Aihe on näin amerikkalaisten ja keskieurooppalaisten halloweenin aattona ajankohtaisempi kuin valemediat ymmärtävätkään.


Lisätietoja:

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016100522418945_uu.shtml

http://santavuori.blogspot.fi/2016/10/googlata-vai-ei-siinapa-vasta-pulma.html

https://roskasaitti.wordpress.com/2016/10/08/rajahtelevat-lepakot-ja-tuulimyllyt/

https://www.uusisuomi.fi/tiede-ja-ymparisto/212463-suljettu-piiri-jatkaa-vaaristelya-uusiutuvasta-energiasta-10-professorin 

http://www.hs.fi/tiede/art-2000002687747.htm

http://www.hs.fi/tiede/art-2000002924478.html

https://www.newscientist.com/article/dn14593-wind-turbines-make-bat-lungs-explode/

https://www.youtube.com/watch?v=KRqu4WiLQfk

Video: New Scientist

Julkaistu 29.8.2008

Researchers at the University of Calgary have found out why bats have been dying near wind turbines.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämä blogi on tehty Santavuoren muistoksi, joten muista asiaankuuluva kunnioitus. Vain asialliset viestit julkaistaan.