28.10.2017

Tuulivoimahulluus - mielikuvitussähköä

Valoa tuulivoimahulluuteen tulee tällä kertaa saksalaiselta lehdistöltä.

Saksan Bild-lehti uutisoi torstaina 26.10.2017 tuulivoiman ongelmista ja epäonnistuneesta energiakäänteestä varsin näyttävästi otsikolla "Tuulivoimalahulluus - mielikuvitussähköä".

Jutun alaotsikossa todettiin: "Saksalaiset kuluttajat maksoivat miljoonia energiasta, jota ei koskaan ollut!" Seuraavassa lukijapalautteena tullut vapaa käännös jutusta - kiitos vinkin antajalle!

Kuvakaappaus: Bild.de.

"Tämä on hulluutta! Saksalaiset kuluttajat maksoivat viime vuonna 643 miljoonaa euroa tuulisähköstä, jota ei edes ollut! Mielikuvitussähköä! Miten tämä on mahdollista?

Syynä on siirtyminen aurinkoenergiaan, tuulivoimaan ynnä muihin (uusiutuviin energioihin) ja sähläys sähköverkon rakentamisen kanssa. Viime vuonna rakennettiin jälleen ekösähkölaitoksia 6.700 MW:n kapasiteetin verran ("asennettua tehoa"), lisäys oli 7 %.

Tuulivoimalat tuottavat useina päivinä huomattavasti enemmän energiaa kuin niiden lähialueilla tarvitaan. Mutta siirtoyhteyksiä puuttuu. Siksi sähköverkon suojaamiseksi ylikuormitukselta joudutaan estämään tuulivoimaloiden sähkön siirtoa niihin tai lahjoittamaan kalliimmalla tuotettu sähkö ulkomaalaisiin verkkoihin.

Ei tarvetta - ei rahaa? Ei, vaan tyhjillään pyörivien voimaloiden omistajat saavat varmaa korvausta menetetyistä tuloista: 643 miljoonaa euroa vuonna 2016, yli kaksi kertaa enemmän kuin vuonna  2015 (315 miljoonaa euroa).

Tämä käy ilmi Saksan sähköverkkoagentuurin ja kartelliviranomaisten raportista. Ja tämän maksavat kaikki sähköasiakkaat.

Kustannukset ja tuet (yhteensä 18 miljardia euroa) jaetaan kaikkien sähkön kuluttajien kesken. Tämä tarkoittaa lähes 280 euroa vuodessa nelihenkiseltä perheeltä - suunta on nouseva. Verot ja maksut muodostavat 4/5 sähkön hinnasta Saksassa, minkä vuoksi sähkö on siellä yksi Euroopan kalleimpia (ks. taulukko)."


Lue lisää:

http://www.bild.de/politik/inland/windenergie/nutzlos-strom-aus-wind-kostet-kunden-unsummen-53669774.bild.html

26.10.2017.

1 kommentti:

  1. Viimeisimmässä sähkölaskussani siirtomaksu oli jo n. 2/3 laskun luppusummasta. Miksi tuulta pitää yrittää hyödyntää monsterimyllyillä, joita kustannustehokkuuden nimissä rakennetaan liian lähelle pysyvää ja vapaa-ajan asutusta ? Tuuli
    sähkön siirtäminen jakeluverkkoon vaatii pitkiä siirtolinjoja ja tuotto heiluu useamman ydinvoimalan verran euroopan tasolla. Myllyjen keskittäminen ja koon kasvattaminen eivät tuo järkeä tähän. Tuuli on läsnä kaikkialla ja mielestäni tulisi pyrkiä kiinteistöjen energiaomavaraisuuteen, ja tuuli voisi olla huomattavasti paremmin hyödennettävissä, kuin keskitetyn myllärin mallissa.

    VastaaPoista

Tämä blogi on tehty Santavuoren muistoksi, joten muista asiaankuuluva kunnioitus. Vain asialliset viestit julkaistaan.