5.1.2018

Valoa pelastuslaitokselta, osa 2

Lähes päivälleen vuosi sitten pelastuslaitos toi valoa tuulivoiman pimeyteen. Valo lisääntyy koko ajan, vääjäämättä. Iltalehti uutisoi perjantaina näkyvästi maakuntamme tiestön kunnosta tai ehkä olisi osuvampaa sanoa kunnottomuudesta.

Lehden mukaan Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö on huolestunut teiden huonosta kunnosta maakunnan alueella. Heikentynyt talvikunnossapito näkyy jo alueen onnettomuustilastoissa.

- Muuta johtopäätöstä on vaikea vetää, sillä Etelä-Pohjanmaan alueella ovat talvikuukausien liikenneonnettomuudet lisääntyneet selkeästi vuodesta 2014 lähtien. Tuolloin onnettomuuksia oli 237, kun viime vuoden luku oli 381. On myös huomioitavaa, että näissä tilastoissa eivät näy pienet ulosajot.

Jalasjärvi-Kurikka-Ilmajoki -reitillä onnettomuuksien määrä on yli kolminkertaistunut kuudessa vuodessa. Isoilla väylillä pahoja tilanteita on ollut valtateillä 3, 18 ja 19. Soitot Tienkäyttäjän linjalle eivät auta.

Kantatie 67, Ilmajoki.

Paikallisen hinausyrittäjän mukaan on menossa jo toinen talvi peräkkäin, kun teitä hoidetaan miten sattuu: niitä ei aurata tai hiekoiteta, kun olisi tarve; niitä suolataan, kun ei ole tarvetta.

Tämä on kyllä tullut todettua itsekin lähialueen teitä ajaessa. Kolmos- ja kantatiellä lilluu suolavelli, pienemmillä teillä ei auraa tai hiekka-autoa näy.

Pelastuspäällikön mukaan teiden huono kunto vaarantaa ihmisen terveyttä, kun avun perille saanti hidastuu:

- On käsittämätöntä, ettei teiden hoidossa panosteta ennakoivaan toimintaan. Onnettomuuksia ehkäisevä ajatusmalli on muualla normaali tapa toimia.

Jutuissa ei sanota, mutta teiden huono kunto, aivan samoin kuin tuulivoimaloiden aiheuttamat vaarat ympäristölle, eivät ole ainoastaan asukkaiden turvallisuutta heikentävä tekijä. Ne ovat suoraan myös pelastushenkilöstön ja kaikkien muiden alueella työskentelevien työturvallisuuskysymys.


Lisätietoja:

http://santavuori.blogspot.fi/2017/01/valoa-pelastuslaitokselta.html

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201801042200646710_u0.shtml

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201801042200646946_u0.shtml

https://yle.fi/uutiset/3-10011667

Lisätty 11.1.2017 viimeinen linkki.

2 kommenttia:

  1. Joo mä huomasin myös viime talvena, kun olin ajelemassa Jyväskylän suunnilla, ni hitsit oli huonossa kunnossa. Mäkin tulin kurviin ihan normi vauhtia niin eikö liirannu pois tieltä. No ei muutakuin soittoa hinauspalveluun ja onneksi ei autolle käynyt mitään. Toivottavasti teiden talvikunnossapito paranee ensi talvena!

    VastaaPoista
  2. Ed. julkaistu poikkeuksellisesti kommentti, joka sisältää hinauspalvelufirman mainoslinkin.

    VastaaPoista

Tämä blogi on tehty Santavuoren muistoksi, joten muista asiaankuuluva kunnioitus. Vain asialliset viestit julkaistaan.