4.2.2019

Totuus infraäänestä: yhä useampi altistuu infraäänelle

Blogissa oli marraskuussa 2016 esillä Länsi-Suomessa julkaistu nimimerkin Sillai oikke kirjoitus, jossa kysyttiin, tehdäänkö tuulivoimalla ihmiskokeita.

Sama kirjoittaja jatkaa kirjoittamalla infraäänestä, tekstiä on hiukan oikoluettu ja säädetty ruutulukemiseen:

"Ääni on jonkin värähtelevän esineen aikaansaamaa edestakaista sykkivää painevaihtelua. Edetäkseen ääni tarvitsee väliaineen. Tyhjiössä se ei etene. Ilmassa äänen etenemisnopeus on n. 330-340 m/s.

Muita äänen ominaisuuksia ovat mm. sen voimakkuus (amplitudi); värähtelyn taajuus (Hz) sekä aallon pituus. 

Voimakkuuden mittauksissa käytetään erilaisia taajuuspainotettuja suodattimia, joka valitaan sen mukaan mitä taajuusaluetta milloinkin halutaan mitata. [...] Todenperäisemmän tuloksen infraäänen voimakkuudesta antaa mittaus ilman taajuuspainotusta (dBZ)."

Näistä taajuuspainotuksistahan blogissa oli juttua jo lokakuussa 2016 otsikolla "Aa, keskimäärin kaikki hyvin". A-painotus on peräisin 1930-luvulta, kyllä, noin 80 vuoden takaa! Silloin ei tiedetty infraäänistä mitään, missä varmaan syy innokkaaseen A-painotuksen käyttämiseen.

Sillai oikke jatkaakin:

"Tuulivoima-ala on käyttänyt tietoisesti A-suodatinta omissa mittauksissaan, koska se antaa matalataajuisilla alueilla hyvin alhaisia ja heidän tavoitteitaan palvelevia tuloksia. Asiaan perehtymättömille päättäjille väärin valittujen mittausmenetelmien tulokset kelpaavat."


Infraääni on alle 20 Hz:n taajuista värähtelyä, se on "aivan selvää jatkumoa värähtelyenergiaan. Sen värähtelytaajuus vain on alhainen." Nimimerkki ottaa esimerkiksi kitaran.

"Kitarassa kielet ovat värähtelijöitä ja tuulimyllyssä siivet. Plektra tai sormi saa kitaran kielen värähtelemään. Siiven lapavärinän saa aikaan ilmavirran turbulenttisuus ja siiven edellään työntämän ilmavirran törmäys torniin.

Kokemuksesta ja mittaustulosten pohjalta tiedämme, että mitä matalampi ääni on, sitä vaikeampi se on vaimentaa ja sitä kauemmas se kantaa. [...]

Tehoa haettaessa siipien pituudet ja paksuudet ovat suurentuneet. Pidempien siipien takia myös vaihteistot joutuvat entistä kovemmalle kuormitukselle. Iskumaisten kuormitusten välttämiseksi siivistä on tehty joustavampia mekaanisen kestävyyden turvaamiseksi. 

Eli kaikki nämä toimenpiteet lisäävät infraäänen määrää ja alentavat taajuutta. Vaikutusalue kasvaa ja yhä useampi ihminen altistuu infraäänelle. Ihmisen kudosten ominaisvärähtelytaajuus on infraäänialueella ja se taas lisää sairauksia kudosten myötävärähtelyn, resonanssin, takia."

Ymmärrättekö, miksi ihmiset altistuvat tuulivoimaloiden aikaansaamalle infraäänille? Ja miksi infraäänen leviämisalue, siis altistumisalue, on todella suuri?


Lisätietoja:

https://santavuori.blogspot.com/2016/11/ihmiskokeita-tuulivoimalla.html

http://ls24.fi/artikkelit/ihmiskokeita-ja-perusoikeuksien-loukkauksia-tuulivoimalla

https://ls24.fi/artikkelit/totuus-infraaanesta

https://santavuori.blogspot.com/2016/10/aa-keskimaarin-kaikki-hyvin.html

4.2.2019.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämä blogi on tehty Santavuoren muistoksi, joten muista asiaankuuluva kunnioitus. Vain asialliset viestit julkaistaan.