23.1.2020

Jaakko Ilkka: "Ei oikeutta maassa saa, ken itse sit' ei hanki."

Hannu Aro kirjoittaa Jaakko Ilkkaa siteeraten Uuden Suomen blogissaan:
"Ei oikeutta maassa saa, ken itse sit' ei hanki."
Hyvä kirjoitus on julkaistu jo tapaninpäivänä ja se on syytä lukea kokonaisuudessaan. Tässä nostona vain muutama seikka (tekstin kevyt muokkaus blogistin):

Omaa etua ajavalla politiikalla aikaansaadut lait tulkitaan Aron kirjoituksen mukaan vanhassa tuomarin ohjeessa seuraavasti:
"Väärin saatu ei ole saatua."
"Kaikki lait pitää olla sellaiset, että ne ovat yhteiseksi hyödyksi, ja sen tähden kun laki tulee vahingolliseksi, ei se enää ole laki, vaan vääryys, ja on hylättävä."
Aro jatkaa, että maaseudulle on tärkeää haja-asutusalueen asuttuna pitäminen. Tällä hetkellä ohjaa kuitenkin kolmas tekijä eli YK:n Agenda 21, jonka tarkoituksena on "maaseudun autioittaminen, missä keskustakin näkyy olevan innolla mukana ja Suomi allekirjoittajavaltiona. Tarkoituksena on siis saattaa maaseutu ja sen luonnonvarat ylikansallisten korporaatioiden hallintaan ja tyhjentää se ihmisistä riistämällä maanomistusoikeus yhteisen edun nimissä."

Blogistin huomautuksena, että asiassa ohjaavat varmaan myös Agenda 20 ja Agenda 50 ja ties mitä versioita vielä on kirjoitettu.

Edelleen Aro toteaa, että "Jyrki Katainen kertoi joskus, että koko maa asuttuna pitäminen on vanhanaikainen ajattelutapa." Mutta "mitä vanhanaikaista siinä on, että asuu siellä missä haluaa", Aro kysyy. "Jo perustuslaissa on taattu kansalaiselle vapaus valita asuinpaikkansa."

*

Kuinka kauan ihmiset hyväksyvät riiston, jota maaseutua ja luontoa kohtaan nyt käydään? Kuinka kauan vielä tuhon annetaan jatkua? Hetken kuluttua on liian myöhäistä.

Nuijasodassa (1596-1597) Jaakko Ilkka nousi miehineen vääryyttä vastaan. Vaikka hänet nujerrettiin Nokialla ja viimeiset kapinalliset talonpojat joutuivat antautumaan taistelussa Ilmajoella Santavuoren lähistöllä Armonpellolla, nuijamiehet kuitenkin voittivat: aateliston valta Suomessa murtui.


Irma Öörnin videon sanoin "Nuijasota oli kautta aikojen suurin talonpoikaiskapina Euroopassa. Siinä kuoli noin 3000 talonpoikaa." Silti se kannatti. Suomalaisista talonpojista ei tullut koskaan maaorjia. He säilyttivät vapautensa.

Jaakko Ilkan henki ei ole kadonnut minnekään. Elääkö se sinussa?


Lue lisää:

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hannuaro1/ei-oikeutta-maassa-saa-ken-itse-sit-ei-hanki-jaakko-ilkka/


https://www.kuntaliitto.fi/iclei


https://www.kuntaliitto.fi/osallistuminen-ja-vuorovaikutus/eu-ja-kansainvalisyys


https://www.youtube.com/watch?v=JJzcibYqBRE


https://santavuori.blogspot.com/2017/10/jalleen-nuijasota.html

26.12.2019.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämä blogi on tehty Santavuoren muistoksi, joten muista asiaankuuluva kunnioitus. Vain asialliset viestit julkaistaan.