11.2.2020

Tuulivoiman kriisi uhkaa

Tuulivoima on suuri ongelma muun muassa ailahtelevan tuotantonsa takia sähköverkon ja -markkinoiden näkökulmasta. Tuurivoima-nimitys on todellinen ja kuvaa tilannetta erittäin hyvin.

Tämä tähän asti Suomessa tuntematon ilmiö on myös yksi syy Saksan tuulivoimakriisiin. Avataanpa kriisiä tässäkin hiukan.

Kuva: Pixabay.com.

Pohjois-Saksa on rakennettu täyteen tuulivoimaloita. Kun tuulee tarpeeksi kovaa, niin Saksa joutuu lahjoittamaan ilmaiseksi sähköä naapurimaihin - tai itse asiassa maksamaan siitä, että ne ottavat sitä vastaan - ja pysäyttämään tuulivoimaloitaan, koska siirtolinjat eivät kestä. Muuten on vaarana, että koko Pohjois-Saksa voi mennä pimeäksi.

Laajoista tuulivoimaan liittyvistä sähkökatkoista, vaikkakin osin eri syistä, on karvaita kokemuksia jo muun muassa Etelä-Australiasta ja Iso-Britanniasta.

Tämä koskettaa nyt Suomenkin sähkömarkkinoita. Kun sähkön hinnan ennakoidaan jäävän Suomessa pitkään tasolle 30 euroa / MW tai, kuten nyt näyttää, paljon sen alle, ei näissä olosuhteissa tulla tekemään investointipäätöstä yhdellekään tuulivoimalalle Suomeen.

On mahdollista, että nykyisetkin suunnitelmat keskeytetään tai ne lopetetaan. Riskit ovat todella suuret sekä tuulifirmoille että heidän kanssaan PPA-sopimuksen* tehneille yrityksille, kuten Googlelle ja Ikealle.

Voikin perustellusti sanoa, että tuulivoima ei kestä kunnon tuulta.


PS. *PPA-sopimus tarkoittaa Power Purchase Agreement -sopimusta, jollaiset muun muassa mainitut yhtiöt ovat solmineet useiden vuosien ajaksi (esimerkiksi 8-10 vuodeksi) tuulifirman kanssa, jolloin ne sitoutuvat ostamaan tiettyyn hintaan tuulivoimalla tuotettua sähköä. Sopimus muodostaa tosin tietynlaisen riskin myös tuulifirmalle.


Lue lisää:

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/puheenaiheet/mielipide/tuulivoima-on-tuurivoimaa-ja-kallista-1.69810

https://www.satakunnankansa.fi/a/9fe054f8-ae32-4704-a4d9-4f9fc89bd130

https://santavuori.blogspot.com/2016/09/koko-etela-australia-sahkotta.html

https://www.ft.com/content/8b738eac-c024-11e9-89e2-41e555e96722

https://www.thetimes.co.uk/article/lightning-strike-and-wind-farm-fault-triggered-blackout-chaos-sbsvcft50

https://yle.fi/uutiset/3-11201341


https://www.kauppalehti.fi/uutiset/historiallinen-yo-suomessa-sahkon-hinta-painui-miinukselle/7501abe2-b6e2-447f-84b1-db8a2f2c1ef5


Päivitetty 13.02.2020 kuvan alle ajatusviivojen sisällä oleva teksti.

2 kommenttia:

  1. Huomautuksena, että Saksa joutuu maksamaan energiansa lahjoittamisesta, joten ilmaiseksi antaminen ei vielä riitä. Kalliiksi tulee!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista, tekstiä on täsmennetty vastaavasti!

    VastaaPoista

Tämä blogi on tehty Santavuoren muistoksi, joten muista asiaankuuluva kunnioitus. Vain asialliset viestit julkaistaan.