Röyhkeää tuulivoimaa

Tässä englanniksi tekstitetty, HR-television esittämä ohjelma "MEX, das marktmagazin" tuulivoimatoimijoiden röyhkeydestä Saksassa. Ohjelma löytyy myös YouTubesta.

Ohjelman käsikirjoitus on käännetty suomeksi alle, teksti siirtyy myöhemmin omalle sivulleen. Tilanne Suomessa on erittäin pitkästi samanlainen.


Saksassa mikään muu ei suututa Hessenin asukkaita alkaneena vuonna, kuten 200 metriä korkeat tuulivoimalat. - Minulle tämä on pahin mahdollinen rikos luontoa vastaan. - Tämä on minusta kotimaani osien myymistä ulkomaille.

Asukkaat ovat raivoissaan siitä, kuinka viranomaiset ovat antaneet kymmeniä lupia tuulivoimaloille viime hetkillä. - Se teki voimattomaksi, surulliseksi ja vihaiseksi.

Joulukuussa Hessenissä oli enemmän lupia tuulivoimaloille kuin koskaan aiemmin. Ovatko ne kaikki todellakin kannattavia? - Tällä hetkellä olemme vielä tappiolla tämän alueen kanssa.

MEX [-ohjelma] näyttää, miksi voimalalupia on kiirehditty Hessenissä ja mihin vastustus sen vuoksi pääosin keskittyy.

Kaikki alkaa Odenwaldista, Siedelsbrunnista. Täällä on yhä idyllistä luontoa, mutta muutaman kuukauden kuluttua se on loppu. Vuorelle rakennetaan 5 jättimäistä tuulivoimalaa. Päätös tuli 30.12. Darmstadtin kaupunginvaltuustolta.

Ne olivat huonoja uutisia Vera Krugille ja Udo Bergfeldille. Päätös yllätti heidät. (Kyltti: EI tuulivoimaa UNESCOn Geopark-Odenwaldiin.) - Ei tullut mieleenkään, että he voisivat antaa luvat niin nopeasti joulukuussa! Nyt yhä useammat sanovat: "Tämä ei voi olla totta!"

Joulukuussa yksin Darmstadtin kaupunginvaltuusto näytti vihreää valoa 35 tuulivoimalalle. Vastustajilla esimerkiksi Odenwaldissa on näkemys kiireen syystä: tammikuusta lähtien uudet tukiaiset ovat huonompia. - He jopa kertoivat puhelimessa valtionhallinnon kovasta painostuksesta saada [luvat] läpi.

Kaikille vuonna 2016 hyväksytyille voimaloille on voimassa vanhat, kiinteät tuet. Vuodesta 2017 lähtien on toisin. Tuki on joustava, yleensä huomattavasti pienempi. Kaupunginvaltuusto ei halua kommentoida vastustajien syytöksiä, mutta he tietävät liian hyvin, miten räjähdysaltis tuulivoima-aihe on.

"Joissain kunnissa oli aiemmin lupaprosessin aikana kiihkeää väittelyä paikallisten tuulivoiman tukijoiden ja vastustajien kesken. Prosessin konkreettisesta tuloksesta riippumatta lopullisesta päätöksestä on aina odotettavissa tyytymättömyyttä."

Jatketaan 20 km eteenpäin Neckarsteinachin metsään. Täällä rakennetaan jo uutta tuulivoimala-aluetta. Viimeisin lupa tuli marraskuun lopussa. 5 tuulivoimalan rakentaminen toimii pilottina alueelle.

Asukkaat ovat hälytystilassa. Jos voimalat toimivat hyvin, voi Odenwaldiin nousta nopeasti kymmeniä uusia voimaloita. - Olemme huolissamme, että tämä järjettömyys jatkuu täällä. - Tämän katsominen tekee meidät surullisiksi.

Jatketaan Ulrichsteiniin Vogelsbergissä [suom. Lintuvuori]. Tänne rakennettiin ensimmäiset tuulivoimalat 1990-luvun puolivälissä. Ihmiset elävät niiden kanssa ja ovat jopa ärsyyntyneempiä loppuvuoden lupatulvasta. Vogelsberg oli tähän asti tuulivoiman eturintamassa. Nyt ollaan monen mielestä menty liian pitkälle.

Tapaamme aukealla Erhard Emrichin ja Heidi Hühnergarthin. - Täällä on 1, 2, 3,...19... Tällä Goldner Steinrückiksi nimetyllä tuulivoimala-alueella on 44 voimalaa. Ja tämä on vain yksi seudun monista tuulivoimala-alueista. Vogelsbergin alueella on yhteensä yli 260 tuulivoimalaa.

Yksin vuonna 2016 Giessenin kaupunginvaltuusto on hyväksynyt 85 uutta tuulivoimalaa. Viimeiset kolme [lupaa] tulivat 30.12., kuten Odenwaldissa.

Hessen ottaa kiinni tuulivoimakapasiteetissa. Maanlaajuisessa vertailussa se on keskitasoa lähes 1500 MW:n tuulivoimallaan. Edellä ovat Ala-Saksi ja Schleswig-Holstein ja takana Baden-Württemberg ja Saarland.

(Kuvassa Tuulivoima: Saksan ranking
Ala-Saksi- 8957 MW
Schleswig-Holstein - 6149 MW
Hessen - 1477 MW
Baden-Württemberg - 880 MW
Saarland - 283 MW)

Heidi Hühnergarth ja muut pitävät tätä liian paljona. Voimalat riistävät heiltä luonnonrauhan. - Tuonne metsään tulee 7 voimalaa lisää. Sitten meidät täällä Helpershainissa on saarrettu kokonaan. - Tämä on kuin kultakuumeryntäys. Ei ole kyse enää luonnonsuojelusta. Ei ole kyse energiakäänteestä, Energiewendestä. On kyse vain rahasta.

Ulrichsteinissa laskelmat todella toimivat. Kaupunki saa vuokra- ja verotuloja sekä tukia vuosittain noin 1 miljoona euroa. Vuodessa jokainen kaupunkilainen säästää siten 170 euroa. [Kommentti: Huima summa menetetyistä yöunista, terveydestä tai luonnonrauhasta, eikö totta?]

Viimeinen pysäkki Wächtersbachissa. Paikallinen tuulivoimala-alue osoittaa, että tuulivoima ei pyöri taloudellisesti omillaan. Alue on vuodesta 2014 pääosin seudun omistuksessa.

Oliver Habekost myöntää: "Tässä sijoituksessa ei ollut mitään iloa. Tekniset ongelmat repivät suuria aukkoja taseeseen." - Olemme noin 25 % alle odotuksien, mutta olemme varmoja, mikäli voimme ratkaista tekniset ongelmat nopeasti, pääsemme alueen kanssa voitolle.

Pelissä on paljon laskelmoitua optimismia. Seutu istuu kehittäjänä 12 miljoonan euron velkavuoren päällä. Tuleeko näistä tuulivoimaloista todella kannattavia ja milloin, on täysin auki.

MEX:n tutkimus osoittaa: Laskelmoidut viime hetken luvat ärsyttävät monia Hessenissä. Pienemmät tuet tarkoittavat myös, että riski kasvaa, että voimaloista ei tule kannattavia.


Lisätietoja:
Video: Friends against wind

Julkaistu 21.2.2017
„Windkraft: Kein anderes Thema erzürnt im neuen Jahr die Hessen so wie die 200 Meter hohen Räder.“ Auszug aus MEX. das marktmagazin – HR-Fernsehen – 11. Januar 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=948tNmqCx88&feature=youtu.be

http://en.friends-against-wind.org/oppositions/aufreger-windkraft

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämä blogi on tehty Santavuoren muistoksi, joten muista asiaankuuluva kunnioitus. Vain asialliset viestit julkaistaan.