4.4.2016

Tuulivoimalan purkaminen

Santavuoren maa-alueet on kuulemma vuokrattu 50 vuodeksi. Viimeistään sen jälkeen, tosin todennäköisesti jo paljon aiemmin, tulee eteen kysymys voimaloiden purkamisesta. Tämä on viime kädessä maanomistajan vastuulla. On se, MRL:n mukaan:

Jos rakennus on poissa käytöstä, vaarallinen, rumentaa maisemaa ja niin edelleen, se voidaan määrätä purettavaksi. Ellei näin tapahdu vapaaehtoisesti, purkaminen voidaan tehdä viranomaisen toimesta, mikä on lakiehdotuksen mukaan suoraan ulosottokelpoinen, viime kädessä siis maanomistajalta.

Ympäristöministeriön tuulivoimaneuvontapalvelu sanoo:
"Jos kyseessä on vuokramaa-alue niin vastuu siirtyy viime kädessä maanvuokraajalle. Maankäyttölain mukaan kaikki rakennukset tulee pitää hyvässä kunnossa ja niiden pitää olla turvallisia."
Maanomistaja joutuu siis tällaisessa tilanteessa vastaamaan muun muassa lentoestevalojen toiminnasta, öljyvahingoista tai muista ongelmajätteistä (lavat) sekä putoavista osista.

Voihan tietenkin olla, että omalla maalla olevaa voimalaa ei pureta, eikä velvoiteta purkamaan, vaan se jää töröttämään sinne lapsille, lapsenlapsille, lapsenlapsenlapsille ja jopa lapsenlapsenlapsenlapsillekin. On niitä Amerikoissa 14 000 käytöstä poistettua monumenttia muistona jälkipolville. Suomessakin ollaan jo päästy alkuun... Melkoinen risti. Mutta olisiko se parempi kuin joutua purkamaan - jäädä sillä tavalla historian aikakirjoihin?


Onhan tästä poliitikko Susanna Koskikin kirjoittanut:
"Hankkeen vahingot ja niiden korjaaminen siirtyy seuraavan sukupolven vastuulle. On naiivia luottaa siihen, että käytöstä poistuneet tuulivoimalat tultaisiin aikanaan purkamaan ja perustukset 'maisemoimaan' ainakaan omistajien kustannuksella. --- Ymmärrän hyvin ihmisten hädän oman elin- ja asuinympäristön turmelemisesta. Ympäristö on kaikille yhteinen ja voimme turmella sen vain kerran. Muiden puolesta tai muiden kustannuksella se on helppoa."
Ainoa lohtu tässä on, että kuudennessa sukupuutossa ihminenkin todennäköisesti kuolee. Jäljelle jäänyt luonto pärjää kyllä ilman ihmistä, ja paljon paremmin.

Päivitetty 5.4.2016 (lukijapalautteen perusteella lisätty kpl:t 2 ja 4) & 13.02.2020 PS.


Päivitys 13.02.2020: 

Kun tämä tuulivoimalan purkamiskysymys nyt lopultakin lähes 4 vuoden jälkeen on noussut tapetille ja juttua jaetaan ja luetaan innokkaasti, niin kannattaa lukea myös purkukustannusjuttu lehtileikkeineen vuodelta 2014. On hyvä, että lopultakin tämä todellisuus tulee esille. 

Moneltakohan maanomistajalta on tähän mennessä jo onnistuttu saamaan nimet papereihin ilman, että heille on annettu totuudenmukaista tietoa?

1 kommentti:

  1. Lukijapalautteen perusteella lisätty kpl:t 2 ja 4. Kiitos palautteesta!

    VastaaPoista

Tämä blogi on tehty Santavuoren muistoksi, joten muista asiaankuuluva kunnioitus. Vain asialliset viestit julkaistaan.