Taistelu tuulivoimaloista

Joko näitte tämän saksalaisdokumentin? ARD:n eli Saksan yleisradioyhtiöiden ja Lounais-Saksan Südwestrundfunkin (SWR:n) tekemä ohjelma on otsikoitu "Taistelu tuulivoimaloista", mutta oikeastaan otsikkona voisi olla "Tuulivoimalat ottivat vallan".

Ohjelman englanninkielisen tekstityksen saa päälle asetuksista, mutta muutamat pääkohdat kuitenkin alla suomeksi. Laskurin lukemat eivät ole ihan tarkkoja, mutta ko. kohta löytynee kiireiselle katsojalle niiden avulla.


Saksassa rakennettavat tuulivoimalat tulevat yhä isommiksi ja niitä rakennetaan yhä lähemmäksi ihmisten koteja. Ketkä ovat voittajia, ketkä häviäjiä?

Kölnin tuomiokirkkoa (157 m) korkeammat voimalat ovat silti pienempiä kuin Suomeen rakennettavat 200-230 metriä korkeat voimalat. Ohjelmassa (1:45) haastateltu pohjoissaksalainen nainen kertoo voimaloiden tulevan 600-800 metrin etäisyydelle heidän kodistaan. Voimaloiden korkeus on 193 m. Perhe on hyvin huolissaan tilanteesta.

Tuulivoimalat tuottavat sähköä enemmän kuin verkkoon saadaan siirrettyä (2:30), joten ne täytyy pysäyttää välillä. Voimaloita rakennetaan, vaikka niitä ei edes tarvita.

Baijerissa (3:20) ei tuule tarpeeksi, mutta sinnekin rakennetaan lisää tuulivoimaa. Esimerkiksi Erlangenin voimalat ovat tuottaneet tappiota viiden vuoden ajan joka vuosi - yhteensä miljoonatappiot.

Saksassa on 26.000 tuulivoimalaa ja niitä tulee koko ajan lisää (5:10) - pohjoiseen, vaikka sähkön siirtomahdollisuudet ovat siellä puutteelliset, etelään, vaikka siellä ei tuule tarpeeksi. (Videolla näkyy myös kartta eri osavaltioiden tuulivoimatilanteesta.) Kaikesta tästä huolimatta tuulivoima tuottaa vain 14,7 % kulutetusta energiasta. Luottamus Energiewendeen, energiakäänteeseen, häviää.

Noin kohdasta 5:50 alkaen kerrotaan, kuinka tuulivoimala yllättäen siirtyi paikallisen pormestarin maalle Erlangenissa, tuulivoimalayhtiön tahdosta (7:45). Myös monien päättäjien tai kunnallisvaltuutettujen mailla Urspringenissä on voimaloita ja hekin saavat niistä näin ollen vuokratuloa (9:25).

Voidaan kysyä, onko tässä eturistiriitaa, kuinka usein tällaista tapahtuu? Ohjelmassa haastatellun professorin mukaan ongelma on massiivinen, koko Saksan alueella. Tehdään likaista bisnestä "puhtaalla energialla". Suomen tilannehan ei tästä poikkea.

Määräykset esim. suojaetäisyyksistä vaihtelevat Saksan osavaltiosta toiseen: Baden-Württembergissä etäisyys on vain 700 m, Baijerissa 2 km asutukseen. Itä-Friisinmaalla ei ole mitään yleisiä ohjeita suojaetäisyyksistä.

Haastatellut asukkaat (12:15) kertovat, että pahinta on, kun ei saa nukuttua. Tuulivoimalamelua ja välkettä ei pysty kestämään.

Tuulivoimaloita rakennetaan Saksassa ottamatta huomioon ihmisiä ja luontoa (13:09). Teollisuuslaitoksia rakennetaan jopa keskelle metsiä ja luonnonpuistoja.

Entäpä luonnonsuojelijat, he suhtautuvat varmaan tähän kriittisesti?

- Luonnonsuojelujärjestöt, kuten BUND ovat pettäneet juurensa, he ovat unohtaneet perinteisen luonnonsuojelun, maisemansuojelun, lajiensuojelun ja ihmisten suojelun. Järjestö ei ole enää riippumaton, vaan sidoksissa tuuliteollisuuteen, sanoo ohjelmassa haastateltu järjestön entinen puheenjohtaja Harry Neumann. Luonnonsuojelujärjestöistä on tullut vain tuulivoimateollisuuden lobbaajia.

Tuulivoimalat vahingoittavat luontoa ja lintujen muuttokäytäviä, samoin kuin isohaarahaukkaa ja lepakoita (14:15). Luonnonsuojelujärjestöt ajavat vain tuulivoimateollisuuden asiaa. Esimerkiksi em. luonnonsuojelujärjestön puheenjohtaja Matthias Boller oli yhtä aikaa myös tuulivoimateollisuutta edistävässä järjestössä. Myös Erwin Manz oli yhtäaikaa ko. luonnonsuojelujärjestön jäsen ja ympäristöministeriön virkamies. Järjestö kiistää, että tällä olisi ollut mitään vaikutuksia sen toimintaan.

Harry Neumann on jättänyt järjestön kokonaisuudessaan ja perustanut uuden luonnonsuojelujärjestön, joka on riippumaton ja kriittinen tuulivoimaa kohtaan (17:22). Enoch zu Guttenberg on yksi järjestön 1970-luvulla perustaneista. Hänkin on eronnut järjestöstä ja näyttää 80 nimen listaa henkilöistä, jotka työskentelevät järjestössä ja ovat yhtäaikaa aktiivisia tuulivoimateollisuutta edistävässä yhdistyksessä. Tämä merkitsee katastrofia luonnolle.

Saksalaiset maksavat tuulitukia 8 miljardia euroa (19:55). Ohjelmassa haastatellun perheenäidin sähkölasku on 90 e/kk ja se on noussut koko ajan. Hänellä on vaikeuksia maksaa sähkö tuhannen euron tuloistaan, vaikka hän säästää sähkönkulutuksesta ja tekee kahta työtä.

Ohjelman loppupuolella kerrotaan mielenosoituksesta (21:55). Näyttävään mielenosoitukseen tukien jatkumisen puolesta osallistuneet paljastuvat tuulivoimateollisuuden työntekijöiksi, joita on kuljetettu paikalle kymmenin bussilastein ja jotka saavat palkkaa mielenosoitukseen osallistumisesta, puheista ja kylttien kanniskelusta. Mielenosoitusta kannattaa myös - em. luonnonsuojelujärjestö BUND. Lobbaus on massiivista.

Ohjelmassa paljastuu myös saksalaisten politiikkojen heikkous (25:15). Polittisten puolueiden edustajat kertovat tuulivoimateollisuuden lobbauspaineen olevan valtavaa henkilökohtaisten etujen saavuttamiseksi. Lakiehdotus muuttuu matkalla useaan kertaan yhä enemmän tuulivoimateollisuutta suosivaksi, tuulivoiman kapasiteetilta ja tuen kestolta.

Saksassa heikon politiikan jyrää vahva tuuliteollisuus. Näin rakennetaan tuulivoimaa paikkaan, jossa kukaan ei käytä sitä, maisemat tuhotaan ja tuulivoimaloiden määrä kasvaa.

Mikä on tilanne Suomessa? Keskustelua aiheesta löytyy myös tästä blogista.


Lisätietoja: 

Der Kampf um die Windräder [Taistelu tuulivoimaloista] (2016). Exclusiv im Ersten. ARD & SWR. Saatavilla: https://www.youtube.com/watch?v=LD5Pufk94HM

Blogi Seppo Viljakainen. Kaikki jalo on vaikeaa. (2016). Uusi Suomi. Saatavilla:
http://seppoviljakainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/224248-perkeleellista-pelonlietsontaa-saksassa-tuulivoimasta


15.10.2016, päivitetty kpl-jakoja ja parin sanan käännöstä 30.10.2016.

3 kommenttia:

  1. Milloin ohjelma esitetään suomalaisella tv-kanavalla? Ei koskaan, sillä kaikki asiaperäinen ja kritiikkiä tuulivoimaloihin kohdistava on kiellettyä.

    VastaaPoista
  2. Tietoa ainakin olisi tarjolla ja sitä on viety päättäjille, poliitikoille ja lehdistölle aivan uuvuksiin asti. Mutta tuntuu, että ne haluavat vajota aina vain syvemmälle utopioihinsa.

    VastaaPoista
  3. Ohjelma on parhaillaan katsottavissa myös täältä Saksan tv:stä: https://swrmediathek.de/player.htm?show=f8b71e70-3719-11e7-b649-005056a10824

    VastaaPoista

Tämä blogi on tehty Santavuoren muistoksi, joten muista asiaankuuluva kunnioitus. Vain asialliset viestit julkaistaan.