21.3.2016

Sairaaksi infraäänistä

Saksan Spiegel-TV:n ohjelma "Sairaaksi infraäänistä: Taistelu tuulivoimaloita vastaan" löytyy YouTubesta. Ohjelma on kesäkuulta 2015, mutta valitettavasti Suomessakin yhä ajankohtaisempi. Ohjelman pääkohdat suomeksi muutamien huomautusten kera löytyvät täältä.
Sitä ei voi haistaa, sitä ei voi nähdä, eikä sitä voi oikeastaan myöskään kuulla, mutta silti se saattaa viedä joiltain järjen. Kyse on infraäänestä.

Infraääni syntyy tuulivoimalan lapojen pyöriessä. Yksin Schleswig-Holsteinin osavaltiossa on rakennettu tänä vuonna 455 uutta tuulivoimalaa. Ja mitä suuremmaksi niiden määrä kasvaa, sitä useammin ilmenee myös vaivoja.Ohjelma laittaa hiljaiseksi. Vastaavat ongelmat alkavat olla tuttuja jo Suomessakin, vaikka voimalamäärä on täällä pienempi kuin Saksassa. Saksaan rakennetut voimalat ovat kuitenkin paljon pienempiä kuin koti-Suomeemme rakennetut ja suunnitellut jättiläiset.

Me emme halua tätä, emmehän? Tällä menolla ongelmat tulevat olemaan Suomessa kuitenkin vielä paljon pahempia. Jotain on pakko tehdä.


Lisätietoja:

Video: SpiegelTV

Julkaistu 14.6.2015
Man kann ihn nicht riechen, man kann ihn nicht sehen und man kann ihn eigentlich auch nicht hören und doch bringt er manche Menschen möglicherweise um den Verstand. Es geht um den Infraschall. Infraschall entsteht offenbar durch das Rotieren von Windrädern. 455 neue Windkraftanlagen sind allein in Schleswig-Holstein in diesem Jahr entstanden. Und je größer ihre Zahl, desto häufiger gibt es auch Beschwerden.

https://www.youtube.com/watch?v=kz-gPc2cKXU

Päivitetty (siirr. teksti omalle sivulleen) 22.03.2016 ja lähde 15.01.2017.

4 kommenttia:

 1. Olisivat Youtuubiissa julkaisussa voineet vapauttaa vappaa (kone) käännös muille kielille. Ei moni seuraa saksaa.
  Infraääneltä ei pääse pakoon maan alle, se menee kaikesta läpi. Videossa kun pariskunta sanoivat löytävänsä rauhaa maanalaisessa makuuhuoneessaan.
  Kysykää suomalaiselta akustikolta mitä mieltä ovat. Erään eläkkeelle mennyt akustikon vertaus: autossa jos ajat 60km tuntivauhtia ja pistäät pääsi ulos (tai avaat kaksi vastakkaista ikkunaa) infraääni on noin 30x vahvempi kuin tuulimyllystä tuleva (suoraan edessä seisoen). Yst. terveisin, Martin @ Desiderata Oy https://desiderata.xyz

  VastaaPoista
 2. Kiitokset kommentista! Suomessa ei tosiaan moni osaa saksaa, vaikkakin sitä on aiemmin luettu jopa pitkänä kielenä koulussa.

  Infraääni pysähtyy ilmeisesti vain tyhjiöön tai 15 metriä paksuun betoniseinään. Seinän pitäisi olla ikkunaton ja varmasti tarvittaisiin myös katto ja lattia... Eli se on käytännössä mahdoton pysäyttää.

  Ymmärrän videon pariskunnan tuntemuksen helpommasta oleskelusta kellarista - moni kertoo täälläkin tehneensä jos jonkinmoisia esteitä tai lisäseiniä tai muuttaneensa kauemmaksi. Luultavasti olo helpottuu aluksi, mutta jonkin ajan kuluttua oireilu ylittää taas jonkin rajan. Lisäksi voimaloita rakennetaan koko ajan lisää, joten altistuksen lisäksi myös infraäänen määrä kasvaa.

  VastaaPoista
 3. Voisko joku saksankielitaitoinen kääntää tälle sivulle ohjelman sisällön suomeksi se antaisi paljon enemmän yleisölle joka seuraa näitä sivuja vaikka tähän mielipideoastolle tiivistettynä siis suomeksi.

  VastaaPoista
 4. Ohjelman pääkohdat löytyvät omalta sivultaan, jonne tämä alunperin pitkä teksti on siirretty:

  http://santavuori.blogspot.fi/p/saksan-spiegel-tvn-ohjelma-sairaaksi.html

  VastaaPoista

Tämä blogi on tehty Santavuoren muistoksi, joten muista asiaankuuluva kunnioitus. Vain asialliset viestit julkaistaan.