2.3.2019

Prosessuaalinen totuus ja oikean elämän totuus

Tällä kertaa video totuudesta poliisikuulustelujen ja oikeusjärjestelmän näkökulmasta. Henri Väkeväisen Opi lakia -videolla aiheena on, pitääkö kuulusteluissa puhua totta, jos on epäiltynä rikoksesta.

Videolla Väkeväinen kertoo, että epäillyllä ei ole totuudessa pysymisvelvoitetta. Tämä johtuu siitä, että vastapuolella on näyttötaakka, jos hän syyttää toista jostain.

Asiat saattavat kuitenkin kääntyä kuulusteluissa: vaikka epäilty olisi syytön, asiat voivat kääntyä näyttämään siltä, että ehkä hän olisikin tehnyt jotain. Näin voi käydä, koska kyse on ns. prosessuaalisesta totuudesta, ei oikean maailman totuudesta, Väkeväinen kertoo.


- Siellä koetetaan prosessin kautta saavuttaa se totuus. Se syntyy siinä prosessissa. Eli siellä on kuulustelut ja sitten syyttäjä päättää, että nostaako hän syytteen vai jättääkö hän syyttämättä.

Jos syyte nostetaan, mennään oikeuteen. Tässä prosessissa syntyy prosessuaalinen totuus. Oikean elämän totuuksilla ei ole niinkään merkitystä. Tämän takia meillä ei ole totuudessa pysymisvelvoitetta.

Aika lailla ajatuksia herättävää vai mitä?


Lisätietoja:

https://www.youtube.com/watch?v=rY7sSuwS7sQ

2.3.2019.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämä blogi on tehty Santavuoren muistoksi, joten muista asiaankuuluva kunnioitus. Vain asialliset viestit julkaistaan.