4.12.2016

Lehdistönvapaus = lehdistön vapaus?

Muutamien viime päivien uutisten mukaan Suomi on yhä "sananvapauden mallimaa". Mutta mitä sananvapaus mahtaa käytännössä tarkoittaa?

Yle kirjoitti lauantaina, kuinka"lehdistön vapaudet täyttivät 250 vuotta" edellispäivänä - Ruotsin valtiopäivät hyväksyi painovapauslain 2.12.1766. Lakiin vaikutti Anders Chydenius, 37-vuotias, Itä-Suomesta kotoisin oleva, Pohjanmaalla asunut pappi.

"- Kansakunnan vapaus on aina suhteessa sen painovapauteen siten, että ilman toista ei voi olla toistakaan. Mutta jos kirjapaino sitä vastoin jossain alistetaan jonkinlaisen holhouksen alaiseksi, on se pettämätön merkki kansakunnan kahleissa olemisesta", hän kirjoitti.

Edelleen Ylen jutun mukaan laki painovapaudesta "poisti ennakkosensuurin ja teki yhteiskunnallisesta keskustelusta – myös valtaapitävien arvostelusta – sallittua.

Samalla se oli myös maailman ensimmäinen julkisuuslaki, jossa säädettiin ensi kertaa, että hallinnon ja oikeuslaitoksen asiakirjat olivat lähtökohtaisesti julkisia ja kansalaisten käytettävissä." Painovapauslaissa oli siis kyse sananvapaudesta ja lehdistönvapaudesta.


Kuva: Pixabay.com.

Ilkan torstaisen pääkirjoituksen mukaan:

"Verorahoilla ylläpidettävä Yle on sananvapauden vaalimisessa koko kansan kruununjalokivi. Sen riippumattomuus ja puolueettomuus on Ylen omistajille eli kaikille suomalaisille tärkeää. Yleä eikä muutakaan mediaa saa painostaa eikä vaientaa."
 
Pääkirjoituksen taustana oli tietenkin pääministeriin ja Yleen liittyvä uutisointi, mutta onko Yle todella riippumaton ja puolueeton? Verorahoillahan sitä ylläpidetään, joten uutisoiko se tasapuolisesti kertomalla esimerkiksi tuulivoiman haitoista? Niistä, jotka kaatuvat nimenomaan veronmaksajien niskaan?

Helsingin Sanomien saman päivän pääkirjoituksen mukaan "painovapaus ja julkisuusperiaate ovat auttaneet Pohjoismaissa havaitsemaan epäkohtia ja korjaamaan niitä."

Uutisoiko Helsingin Sanomat itse kirjoittamansa mukaan epäkohdista? Vai onko se vain pääkaupunkiseudun paikallislehti - onko sille lainkaan elämää maakunnissa? Onko Helsingin Sanomat kiinnostunut maakuntia kohdanneista epäkohdista, siitä millaiseen tuhoon tuulivoima on ne syöksemässä?

Entä maakuntalehti Ilkka? Pääseekö maakunnan ihmisten ääni lehdessä aidosti kuuluville? Koskeeko painovapaus ja sananvapaus Ilkassa myös tuulivoimaa ja sen arvostelua? Vai iskeekö ennakkosensuuri?

Onko lehdistönvapaus nykyään lehdistön vapautta olla julkaisematta tuulivoimaa arvostelevia kirjoituksia? Jättää kertomatta tuulivoimaloiden melusta tai infraäänestä kärsivistä ihmisistä? Tai muista tuulivoiman haitoista?

Onko ihan varmaa, että lehdistöllä on vapaus? Ettei sitä ohjaile jokin muu taho? Etteivät valtaa yhteiskunnassa käytäkin jotkut muut kuin demokraattisesti valitut tahot?

Lehdistönvapauden perustana on Suomen perustuslaki, joka takaa kansalaisille, myös mielipidepalstalle kirjoittaville ja tekstien lukijoille, oikeuden "ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä".


Lue lisää:

http://www.ilkka.fi/mielipide/p%C3%A4%C3%A4kirjoitus/sipil%C3%A4lle-opetetaan-kovalla-k%C3%A4dell%C3%A4-mit%C3%A4-on-suomalainen-sananvapaus-1.2171904

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000004888449.html

http://yle.fi/uutiset/3-9333056

https://fi.wikipedia.org/wiki/Anders_Chydenius

https://fi.wikipedia.org/wiki/Lehdist%C3%B6nvapaus

04.12.2016.

1 kommentti:

Tämä blogi on tehty Santavuoren muistoksi, joten muista asiaankuuluva kunnioitus. Vain asialliset viestit julkaistaan.