16.12.2016

Ilmajoen kuntalaisaloite käsiteltiin

Ilmajoen kunnanvaltuusto käsitteli juuri kuntalaisaloitteen koskien suojaetäisyyttä vakituisen asutuksen ja tuulivoimaloiden välillä. Aloitteen on allekirjoittanut ennätysmäärä, 1627 äänestysikäistä kuntalaista. Kunnan kaavoitusarkkitehdin, tuulivoimateollisuutta suosiva ehdotus on luettavissa kunnan sivuilta.

Pyhärannassa käsiteltiin vastikään vastaava aloite. Siellä kaupunginhallitus ehdotti, että kaupunginvaltuusto

"päättäisi hyväksyä Pyhärannan kunnassa käyttöönotettavan kahden (2) kilometrin suoja-alueen taajamien ympärillä suhteessa tuulivoimaloihin. Suoja-alueen käyttöönoton myötä valtuusto edellyttäisi kaavavalmistelussa huomioitavan, ettei suoja-alueen sisälle saa suunnitella tuulivoimaloita. Suoja-alueen hyväksyessään valtuusto kuitenkin edelleen huomauttaa, että näin määritelty suoja-alue ei voi olla ristiriidassa lainsäädännön tai maakuntakaavan kanssa. Edelleen valtuusto edellyttää, että kunta harjoittaa sellaista edunvalvontaa joka johtaa siihen, ettei myöskään koskaan maakuntakaavoituksessa tuulivoima-alueita määritellä nyt määriteltävän suoja-alueen sisäpuolelle."

Pyhärannan kunnan valtuustoryhmät hyväksyivät kahden (2) kilometrin suoja-alueen ottamisen käyttöön asutuksen ja tuulivoimaloiden välille. Valtuuston päätös edellyttää valmistelijoita ottamaan aloitteen sisältö huomioon kaavoituksessa.

Länsi-Suomessa julkaistussa mielipidekirjoituksessa annettiin eväitä päätöksentekoon:

"Kunta vastaa maankäytön suunnittelusta alueellaan. Tätä velvollisuutta ja oikeutta kutsutaan 'kaavoitusmonopoliksi'. Tämä tarkoittaa sitä, että tuulivoimalle kaavoituksen yhteydessä asetettava suojaetäisyys on siis laillinen, vaikka lait ja asetukset eivät sitä edellytäkään."

Miten Ilmajoella sitten kävi?

Kuntalaisaloite jäi pöydälle siihen saakka, kunnes hallituksen terveysselvitys valmistuu. Käytännössä kuntalaisaloite tulee valtuustoon sitten, kun kaavaehdotuskin.

Hyvä, ilmajokiset! Aloitteen tekemisessä ja nimien keräämisessä on ollut valtava työ, samoin kuin kunnanvaltuutettujen valistamisessa. Ilmajoen asukkaat ja myös naapurikunnat asukkaineen kiittävät!


Lisätietoja:

http://www.ilmajoki.fi/ilmoitukset/?lang=fi&id=4573

http://ilmajoki.ktweb.fi/

http://tvky.info/2016/06/ilmajoella-ennatysmaara-vaatii-3-kmn-suojaetaisyytta-tuulivoimaloihin/

http://pyharanta.ktweb.fi/ktwebbin/dbisa.dll/ktwebscr/epj_asil.htm?+elin=KV&pvm=12%2e12%2e2016%2018%3a00

http://pyharanta.ktweb.fi/

https://ls24.fi/artikkelit/vuosia-jatkuneet-eripurat-valitukset-ja-syyttelyt-on-saatava-loppumaan

Kuvat: Pixabay.com.

Lisätty linkki 19.12.2016.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämä blogi on tehty Santavuoren muistoksi, joten muista asiaankuuluva kunnioitus. Vain asialliset viestit julkaistaan.