Tuulivoima-kansalaisyhdistyksen (Tv-ky:n) sivuilta löytyy tiedon lisäksi kokemuksia tuulivoimala-alueiden lähellä asuvilta ihmisiltä. Alla oleva kuva on poimittu yhdistyksen esityksestä.
4 km:n päässä voimakasta bassomaista jurinaa
3 km:n päässä häiritsevää sisämelua, joka hermostuttaa ja aiheuttaa uniongelmia
3 km:n päässä ajoittain voimakas Hornet-efekti pihalla, samoin kuin kesämökillä lammen rannalla
2 km:n päässä jatkuvaa aamuöistä heräämistä
1,5-2 km:n päässä aukion reunalla erittäin paha sisämeluongelma
Alueella on Siemensin 3 MW:n voimaloita 7 kpl. Melumittauksia oli tehty tuossa vaihessa 1 vuoden ajan. Häiriö oli jatkunut jo 1,5 vuotta.
Tiedot ovat kahden vuoden takaa Raahesta - kuinka hitaasti yhteiskunnalla ja viranomaisilla on varaa reagoida tuulivoimaloiden aiheuttamiin meluongelmiin ja sitä kautta syntyviin ihmisten terveysvaivoihin? 28.05.2016.
Ilmajoki-lehti kirjoitti 10.5.2016 Nopankylän Kaatajan alueen tuulivoimakaavailujen yhteydessä myös kuulumisia Vähästäkyröstä. Siellä Torkkolan alueelle rakennettiin vuosi sitten kesällä 16 teollista tuulivoimalaa. Korvasärky on sen jälkeen ollut jatkuva vieras haastattelun antaneella alueen asukkaalla.
Ilmajoen kunnantalolla viikkoa myöhemmin pidetyssä tuulivoimakaavaluonnoksen tiedotustilaisuudessa 17.5.2016 kävi ilmi, että korvasärystä kärsitään jo nyt myös Santavuoren tuulivoimaloiden vuoksi. Kohdassa (noin) 1:08 eräs Koskenkorvan asukas kertoo Santavuoren tuulivoimaloiden aiheuttamista terveyshaitoista. Hän asuu perheineen lähimmästä voimalasta noin 1,5 kilometrin etäisyydellä.
"Mut ajaa tänne vain ja ainoastaan ne terveysvaikutukset. Mä kestän myllyjen mölinät ja märinät ja kaikki ne mitä se on aiheuttanut, mutta sitä terveyshaittaa mä en kestä. Mä saan siitä oireita ja tänään tytär sanoi, että saa oireita. Siis lapsi. Mulla nytkin särkee korvia ihan hirveästi, välillä enempi, välillä vähempi. Tämä oikeasti aiheuttaa terveyshaittoja, ainakin olen sen henkilökohtaisesti niin kokenut. Se on vielä pahempi, jos sitä tulee lapselle, aikuinen kestää kaiken, mutta kun se kohdistuu lapseen, se ei ole oikeasti oikein."
Millä oikeudella ihmiset laitetaan kärsimään tuulivoimamelusta ja tuulivoimaloiden aiheuttamista terveysongelmista - kodissaan?! Paikassa, jonka he ovat itse kodikseen valinneet ja työllään maksaneet, kukaties sen omin käsin rakentaneet tai korjanneet taikka suvultaan perineet. Missä on suomalaisten omaisuuden suoja ja oikeus terveelliseen ja turvalliseen elinympäristöön?
Pihakirppiksiä tarjolla Ilmajoen Nopankylässä sunnuntaina 29.5.2016 klo 12-17. Yhteensä 18 pihaa, paljon väkeä ja mitä oivin tilaisuus kerätä nimiä tuulivoimaloiden vastustuslistaan! Tervetuloa!
Ilmajoen kunnan järjestämissä kaavaluonnoksen tiedotustilaisuuksissa väheksyttiin kovasti infraäänen aiheuttamia mahdollisia terveyshaittoja. Kurikka-lehdestä 25.5.2016 noukitun jutun mukaan asiaa kartoitetaan nyt Suomessa.
Kartoituksen tekee sosionomi, toimittaja Leena Kurikka. Hän toivoo, että
"0,5-10 kilometrin päässä voimaloista sijaitsevien eläintilojen isännät tai emännät olisivat yhteydessä, jos he ovat havainneet muutoksia eläinten terveydessä tai käytöksessä voimaloiden tulon jälkeen".
Kartoituksen tekijän yhteystiedot ovat tuuli (ät) bigmamasranch.com ja puhelinnumero 044-9109989. Yhteyttä voi ottaa mistä tahansa päin Suomea.
Viimeinen video tuulivoimakaavaluonnoksen tiedotustilaisuudesta Ilmajoella 18.5.2016. Yleisö esitti paljon hyviä näkökulmia ja oli monessa kaavoituspuolta perehtyneempää...
Tilaisuus koski erityisesti Välimäkeä, Kettuvuorta ja Luomaistenkalliota. Videolta saa kuitenkin paljon muutakin tietoa.
Muistakaa jättää mielipiteenne kirjallisena Ilmajoen kuntaan viimeistään tiistaina 31.5.2016.
Alue lienee vähiten "pahin", vaikka sinnekin mahtuu muun muassa metsälain mukaisia erityisen tärkeitä elinympäristöjä, luonnon monimuotoisuuden kannalta arvokkaita ympäristöjä, merkittäviä ja huomionarvoisia luontokohteita ja niin edelleen - kun sen kartta on laitettu esille.
Missä kaikkien muiden alueiden luontokohteiden kartat ovat?
Ei sillä, että niitä tuulivoimakaavoituksessa todellisuudessa mitenkään otettaisiin huomioon, mutta eikö Ilmajoella ole muita luontokohteita kuin Santavuoren uhratut luontokohteet, joista kartta alla, ja Tuulian tuulivoimalle uhrattavat luontokohteet?
Santavuori oli pyhä paikka ilmajokisille, kuten Ilmajoki-lehden lukija kirjoittaa 17.5.2016:
"Kun aikoinaan Santavuorelle suunniteltiin isompaa hiihtokeskusta, Ilmajoen vihreiden kanta oli jyrkkä EI. Santavuorta ei saa raiskata. Mihin nuo veheriät ovat lymynneet?"
Ja hän jatkaa:
"Mutta voittajathan historian kirjoittavat. Yli 200 vuotta sitten sen teki Klaus Fleming, nyt näkymätön tuulimyllyjen rakentaja."
Ilmajoki kaavoittaisi käytännössä kaiken tuulivoimalle. Sietää kysyä, kuka tällaisen tuulivoiman vaiheyleiskaavan luonnoksen oikein on laatinut, asukkaiden edun mukainen se ei ainakaan ole?
Joku kaipasi kunnan yleisötilaisuuksissa parempiresoluutioista karttaa. Kunnan sivuilla oleva kaavaluonnos on jaettu neljässä edellisessä postauksessa yllä olevan karttaruudukon mukaisiin pienempiin ruutuihin (1-12). Toivottavasti se helpottaa hahmottamaan kokonaiskuvaa paremmin.
Kuulanmäki, Oksivuori, Jumoo ja Kitulanmäki teollisten tuulivoimaloiden tuotantoalueeksi - tuostako noin vain? Isokyrö ja Laihia saisivat osansa siinä sivussa - toki infraäänihaitat leviävät helposti muuallekin, mutta pidempiä matkoja on vaikea hahmottaa kartoista tietokoneen näytöltä. Kuvat aukeavat isommiksi klikkaamalla.
1 Kuulanmäki ja Oksivuori.
2 Oksivuori, Jumoo ja Kitulanmäki.
Herätkää ihmiset - kenen luulette etujanne ja elinympäristöänne
puolustavan? Se on tehtävä itse, poliittiset puolueet eivät sitä
puolestamme tee.
Vuorossa Tervahamina, Vitiäisvuori, Välikorpi ja Kaataja. Jurvalaiset, kurikkalaiset ja laihialaiset saisivat näistä osansa ilmajokisten lisäksi... Tätäkö päättäjät ihan oikeasti haluavat?
3 Ylhäällä Tervahamina, Vitiäisvuori ja Välikorpi
(ylhäällä oikealla Oksivuorta, reunassa Kitulanmäkeä ja alhaalla Kaatajaa).
4 Alhaalla Kaataja
(ylhäällä Tervahaminaa, Vitiäisvuorta ja Välikorpea ja oikeassa reunassa Kitulanmäkeä).
5 Vasemmalla Kaataja, keskellä ylhäällä Kitulanmäki, alhaalla Luomaistenkallio ja oikealla Kettuvuori.
8 Vasemmalla Kaataja, keskellä Luomaistenkallio ja alhaalla Tuulia
Kuvakertomus jatkuu Kitulanmäen, Luomaistenkallion, Kettuvuoren ja Välimäen osalta. Vaikutukset ulottuisivat Seinäjoelle ja Peräseinäjoelle ihan yhtä lailla kuin Ilmajoellekin. Kuvat aukeavat isommiksi klikkaamalla.
6 Ylhäällä Kitulanmäki, alhaalla Luomaistenkallio, keskellä Kettuvuori ja oikealla Välimäki.
7 Keskellä Kettuvuori ja oikealla Välimäki
(vasemmalla Luomaistenkalliota).
10 Keskellä Kettuvuori
(ylhäällä Luomaistenkalliota, alhaalla Tuuliaa, oikealla ylhäällä Välimäkeä).
Kuvat puhuvat enemmän kuin tuhat sanaa, joten tässä Ilmajoen kaavailut Tuulian, Kuuppelon ja Kärmeskallion osalta. Kurikkalaisten ja jalasjärvisten olisi syytä herätä... samoin kuin peräseinäjokisten.
9 Ylhäällä Luomaistenkallio ja keskellä Kettuvuori
(alhaalla Tuuliaa ja ylhäällä Välimäkeä).
11 Vasemmalla Tuulia, alhaalla Kuuppelo ja Kärmeskallio
(ylhäällä Luomaistenkalliota).
12 Alhaalla Kuuppelo ja Kärmeskallio
(ylhäällä Luomaistenkalliota, vasemmalla Tuuliaa).
Uppoamattomana pidetty Titanic upposi 104 vuotta sitten ja vei mukanaan noin 1500 ihmishenkeä. Se oli suuri ja loistelias laiva, ja vasta neitsytmatkallaan.
Onnettomuuden osasyinä oli jäävuorivaroituksien huomioimatta jättäminen ja täyttä vauhtia vaara-alueella ajaminen. Lopputulosta pahensivat pelastusvenepaikkojen alimitoitus ja täyttämättä jättäminen - koska osa piti turvallisempana pysyä laivassa. Laiva ampui hätäraketteja, mutta sen ei ymmärretty olevan hädässä, koska raketit olivat värittömiä.
Pakokauhun estämiseksi laivan orkesteri siirtyi soittamaan musiikkia venekannelle. Paniikki syttyi, kun laiva kallistui ja sen keula painui syvemmälle, sitten laivan runkorakenteet pettivät ja se katkesi kahtia. Laivan valot paloivat lähes loppuhetkiin asti, mutta sammuivat sitten kokonaan.
Eivätkö tuulivoiman kannattajat ja kuntapäättäjät näe yhtäläisyyttä? Hätäraketteja ampuvat niin Energiateollisuus, alan asiantuntijat kuin asukkaatkin, ympäri Suomen - koko ajan.
Suomen yhteiskunta ei ole mitenkään varautunut mahdolliseen suuronnettomuuteen tuulivoimaloiden terveysvaikutusten suhteen, kun edes "pienet" onnettomuudet, esimerkiksi tuulivoimalan tulipalo eivät ole sattuessaan pelastusviranomaisten hallinnassa - niiden sammuttaminen on tuulivoimatoimijan vastuulla.
Jätetäänkö varoitukset huomioimatta, soitetaan musiikkia pakokauhun hillitsemiseksi ja jatketaan täyttä vauhtia, kunnes karahtaa?
Ilmajoella on jo kokemuksia tuulivoimaloista. Santavuorella on 17 kpl Vestas V126 3,3 MW ja Mansikkavuorella 2 kpl kiinalaisia 1,5 MW Dec -tuuliturbiineita. Näiden negatiiviset vaikutukset ovat jo tulleet voimaloiden lähiasukkaille tutuiksi, ylittäen kunnanrajankin.
Nyt Ilmajoelle ollaan kaavoittamassa yli 130 tuulivoimalaa lisää. Nykyisten ja kaavailluiden tuulivoimaloiden lähiasukkaat järjestivät 10.5.2016 tuulivoimaillan Ilmajoen kunnantalolla. Kunnantalon juhlasali oli täynnä.
Tilaisuuden puhujana oli Tuulivoima-kansalaisyhdistys ry:n pj Kalevi Nikula ja tapahtuman puheenjohtajana Juha Mäenpää, Ilmajoelta. Alla video tilaisuudesta.
Ilmajoen kunnan järjettömät tuulivoimakaavailut ovat herättäneet laajaa vastustusta kunnan sisällä sekä naapurikunnissa. 131 teollisen tuulivoimalan lisäkaavoitus pahimmillaan vain muutamien satojen metrien etäisyydelle ihmisten kodeista ja naapurikuntien rajojen tuntumaan on tullut monelle todellisena shokkina. - Kuka tällaista kaavoitusta Ilmajoelle oikein haluaa?
Parhaillaan Ilmajoella kerätään nimiä kuntalaisaloitteeseen 3 kilometrin suojaetäisyyden puolesta. Se ei ole riittävä, mutta tyhjää parempi. Kuntalaisaloitteen tulee allekirjoittaa vähintään 2 prosenttia äänioikeutetuista kuntalaisista.
Karttakuva: lähde Ilmajoen kunta, grafiikka Ilkka-lehti 29.04.2016.
Nimilistoja on eri kylillä ja aktiiveilla. Jos haluat allekirjoittaa elinympäristösi säilymisen puolesta, mutta et tiedä, missä sen voisit tehdä, voit laittaa viestiä myös tämän postauksen perään. Mainitse, jos et halua viestisi näkyvän postauksen perässä, niin välitämme sen edelleen tai selvitämme kysymykseesi vastauksen.
"Nupit kaakossa, eikä ole vielä edes myrskylukemia. Lähin asuinrakennus 500 metrin päässä, ja valituksia tehdään jatkuvasti."
Kannattaa huomata, että Mansikkavuoren voimalat ovat Santavuoren voimaloiden rinnalla "pieniä": vain noin 111 m korkeita ja teholtaan 1,5 MW. Santavuorelle rakennetut Vestakset ovat lähes kaksi kertaa korkeampia ja yli kaksi kertaa tehokkaampia.
Mitä tuleekaan Santavuoren voimaloiden melu olemaan tähän verrattuna?!
Tuulimyllyjen melua Ilmajoella. Nupit kaakossa, ja eikä ole vielä edes myrskylukemia. Lähin asuinrakennus 500 merin päässä, ja valituksia tehdään jatkuvasti.
Ilmajoen kunta järjestää heti asukkaiden tiistaiksi 10.5. organisoiman Tietoa tuulivoimasta -illan jälkeen yleisötilaisuudet vaiheyleiskaavastaan 11.-18.5.2016. Paikkana on Ilmajoen kunnantalon valtuustosali klo 18-20.
Ensimmäinen tilaisuus 11.5. koskettaa ilmajokisten lisäksi ainakin kurikkalaisia, jurvalaisia ja laihialaisia, 12.5. tilaisuus isokyröläisiä ja seinäjokisia, 17.5. tilaisuus kurikkalaisia ja jalasjärvisiä sekä 18.5. tilaisuus seinäjokisia ja peräseinäjokisia.
Olkaa hereillä, kukaan muu ei teidän parastanne tässä tuulivoimakaavoituksessa ajattele!
"Täällä Oulun seudulla on jo mökit myynnissä tuulivoimaloiden ympäriltä
useiden kilometrien säteeltä, niitä ei vain kukaan osta. Varoalueiden
tulee olla todella moninkertaisia nykyiseen verrattuna."
Kirjoittaja toivoo Ilmajoelle viisautta seurata ensin vaikutuksia. Asukkaiden poismuutto kunnasta ei ehkä ole se, mitä halutaan - vai onko?
Tilaisuudessa on puhumassa Tuulivoima-kansalaisyhdistyksen puheenjohtaja Kalevi Nikula,
joka kertoo suurten tuulivoimaloiden vaikutuksista asutukseen, luontoon ja
ympäristöön, tuulivoimala-alueiden lähellä asuvien ihmisten
kokemuksista sekä siitä, mitä maanomistajien tulisi tietää.
Tilaisuus on tarkoitettu kaikille tuulivoimaloista kiinnostuneille taikka niistä huolestuneille, niin Ilmajoen kuin naapurikuntienkin asukkaille. Illan aikana on myös mahdollisuus esittää kysymyksiä. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.
- Tervetuloa ja jakakaa tietoa edelleen! Vaikuttamisen aika on nyt. Tule puolustamaan omaa ja lastesi elinympäristöä, kukaan muu ei tee sitä puolestasi!
Kuulutuksen mukaan kaavaluonnos koskee koko kuntaa. Todellisuus on kuitenkin jälleen hiukan toinen, sillä voimalat on sijoitettu luonnoksessa lähes järjestään kunnan rajoille, joten Ilmajoen tuulivoima-alueiden vaiheyleiskaava koskee mitä enimmässä määrin myös sen naapurikuntia: Kurikka-Jurva-Jalasjärveä, Seinäjoki-Peräseinäjokea, Isokyröä ja Laihiaa.
Vai mitä sanotte tästä?
Karttakuva: lähde Ilmajoen kunta, grafiikka Ilkka-lehti 29.04.2016.
131 teollista tuulivoimalaa asutuksen keskelle! Sitä paitsi karttaan ei ole merkitty jo olemassa olevia Mansikkavuoren 2 ja Santavuoren 17 voimalaa, joten suunniteltu teollisuuslaitosten määrä olisi yhteensä 150.
Kaavaluonnos on nähtävillä Ilmajoen kunnan teknisellä osastolla 31.5.2016 saakka. Aineisto löytyy myös Ilmajoen kunnan kotisivuilta. Mielipiteet kaavaluonnoksesta tulee osoittaa kirjallisina tai sähköpostitse kaavoitusarkkitehti Kaisa Sippolalle (os. PL 20, 60801 Ilmajoki, lisätiedot 044-4191334).
Kunta järjestää kuulemma yleisötilaisuuksia toukokuussa erikseen ilmoitettavina aikoina. Mahtaako kutsu tulla myös naapurikuntien asukkaille, sillä heidän niskaansahan haitat tulisivat yhtä lailla?
Mitä tuulivoimalan infraääni on ja mistä se tulee? Teollisen kokoluokan (yli 2 MW:n) tuulivoimalat ovat suuria koneita. Ne aiheuttavat ennen tuntemattomia haittoja ihmisille ja eläimille: kuultavissa olevan melun ja infraäänen muodossa.
Teolliset tuulivoimalat aiheuttavat voimakasta paineaaltoilua. Paineaaltoja syntyy, kun lapa värähtelee kulkiessaan eri ilmakerrosten läpi, joissa on eri tuulennopeus, lämpötila ja kosteus. Osa paineaalloista on kuultavissa olevaa melua, osa taajuudeltaan alle 20 Hz eli ns. infraääntä.
Merkittävin äänipäästön lähde syntyy, kun lapa ohittaa tuulivoimalan tornin. Lavan ja tornin väliin puristuva ilmamassa pakottaa noin 60 m pitkän ja 15 tonnia painavan lavan taipumaan useita metrejä. Tämä aiheuttaa matalataajuisen pulssin.
Mitä matalampi taajuus äänessä on, sitä vähemmän ilmakehä sitä vaimentaa eli sitä pidemmälle äänen energiapulssi kantaa.
Videolla näkyy Vestas V112, 3 MW (WTG 1, Vindin, Svalskulla), roottorin pyörintänopeus 12,8 kierrosta minuutissa, lavan kärjen nopeus 75 m/s eli 270 km/h.
Katso erityisesti hidastuskuvaa (nopeus x 0,125). Lapa taipuu suoraksi ohittaessaan tornin. Tämä aiheuttaa painepulssin.
Parhaiten lavan taipuminen näkyy kauempaa kuvattuna, jossa voimala (WTG 4) näkyy sivulta. Katso hidastuskuva (nopeus x 0,125), jossa näkyy, kuinka lapa taipuu ylälakipisteessä tuulen suuntaan ja alhaalla tornin ohittaessaan tuulta vastaan. Tornin ja lavan väliin puristuva ilmamassa taivuttaa lavan suoraksi.
- Infraääni sekä korvin kuultavissa oleva melu aiheuttavat terveyshaittoja niin ihmisille kuin eläimillekin. En halua näitä kenellekään läheiselleni tai tuttavalleni. En suostu tähän edes tuulivoiman tähden!
Kuva on todellinen: Kurikan Varpaiskylän asukkaiden maisemaa Santavuoren suuntaan. Ihmisten talot on rajattu kuvasta pois, mutta heti oikealla on
maalaistalo - lato antaa mittakaavaa voimaloista.
Olotila on aivan epätodellisen tuntuinen - miten tällaista voi tapahtua Suomessa???
Kurikan Varpahaiskylää, maakunnallisesti arvokasta maisemaa. Kuvattu digijärjestelmällä, 55 mm:n polttovälillä, etäisyys lähimpiin voimaloihin noin 2,7 km.
Santavuoren tuuliteollisuusalue tuhoaa maiseman todella laajalta - se näkyy helposti 15 kilometrin päästä lähes kaikkiin suuntiin. Se näkyy kantatie 67 ajaessa heti Seinäjoen Alakylän jälkeen, se näkyy Ilmajoen ja Kurikan keskustoihin, se näkyy Jurvasta tullessa Niinistöön ja Kauhajoelta tullessa heti kuntarajalla, Ketko-Kalusteen kohdassa.
Kunpa tuhot jäisivät edes pelkkään näkymiseen, "pelkkään" maiseman tuhoamiseen!
Onko näiltä ihmisiltä kysytty, halusivatko he elinympäristönsä muuttuvan teollisuusmaiseman kaltaiseksi? Onko heiltä kysytty, vaikuttaisivatko voimalat heidän asumiseensa, elämiseensä tai työntekoonsa? Entä jos vaikuttavat - ajaako Ilmajoen kunta heidän asiaansa vai Kurikan kaupunkiko siihen ryhtyy...?
Kurikan Jyllintaival. Kuvattu digijärjestelmällä, 55 mm:n polttovälillä, etäisyys lähimpiin voimaloihin noin 7 km.
Kurikan Luovan kylä. Kuvattu digijärjestelmällä, 55 mm:n polttovälillä, etäisyys lähimpiin voimaloihin noin 4,5 km.
Kurikan Varpahaiskylä. Kuvattu digijärjestelmällä, 55 mm:n polttovälillä, etäisyys lähimpiin voimaloihin noin 2,7 km.
Takavuosina lauloi rokkipappi, noina aikoina melko raflaavastikin. Tilausta ravisteleville sanoituksille on aina vaan - hän laulaa yhä - tulisipa tänne läntisen Suomen kuntiinkin, täällä ravistelua tarvittaisiin!
Erityisesti yhden laulun sanat soivat lähes taukoamatta mielessä:
"Aina mulla rokki soi ja silloin hyvin pyyhkii
Kiire päälle painaa, ei oo aikaa ajatella
Kuitenkaan aina ei jyrää..."
Sepä se. Tuulivoimalan lähtömelu on yli 100 dB - kuin rock-konsertti 200 metrin korkeudesta. Santavuorelta hetken kuluttua siis 17 rock-konserttia eri tahdeissa ympäristöön, kuntarajoista tai vuorokaudenajoista välittämättä, aina kun tuulee, nukkumista yrittäville ihmisille, lomailijoille, lapsille.
Aina meillä rokki soi, jos tuulee. Voi olla, että silti ei hyvin pyyhi, eikä jyrää.