Pauli Vahtera kirjoitti Iltalehden blogissa huhtikuulla, että "hallitus pakottaa eduskunnan enemmistön SOTE- ja maakuntauudistuksiin", mutta taitaa käydä toisin. Katsotaanpa, mitä muuta kauppatieteisiin ja talousasioihin perehtynyt Vahtera kirjoittikaan, korostukset blogistin:
"SOTE-uudistusta markkinoitiin kolmen miljardin euron säästöillä. Mitään perusteita säästöjen syntymiseen ei ole esitetty. Tulee käymään päinvastoin. Miljardeja tulee siirtymään kansainvälisten toimijoiden voittoina veroparatiiseihin."
Edelleen hän siteerasi professori Vireniä seuraavasti:
"Jokainen varmaan ymmärtää, että jos tämä hölynpöly on kaikki, mitä ministeri voi sanoa, kolmen miljardin säästöt ovat nekin vain poliittista hölynpölyä."
Kuva: Pixabay.com.
Tämän päivän kyselytunnilla valtiovarainministeri Orpo kertoi kuitenkin Iltalehden mukaan, että SOTEn valinnanvapausmalli ei todennäköisesti säästä rahaa.
Ja pääministeri Sipilä jatkoi valinnanvapauden nollasäästöstä: ”Ei sitä tietääkseni ole koskaan perusteltu säästöillä.” Hänen mielestään valinnanvapaus lisäisi kuluja perustasolla, mutta vähentäisi niitä erikoissairaanhoidossa.
Ahaa. Nyt sitten kuitenkin vedeltiin jopa 4,6 miljardin euron säästöpotentiaaleja esiin, asiasta tehtyyn raporttiin vedoten.
Uskoo ken näkee. (Muuten, myös aiheesta kertovien juttujen kuvat ovat enemmän kuin näkemisen arvoisia. Kuva kertoo todellakin enemmän kuin 4,6 miljardia sanaa.)
Mutta tarina ei pääty tähän.
Kysyttäessä voisivatko kansainväliset terveysyritykset vaatia vahingonkorvauksia, mikäli valinnanvapautta koskevaa lainsäädäntöä muutettaisiin myöhemmin niin, että yritysten tekemät sopimukset purkautuisivat kunta- ja uudistusministeri Vehviläinen vastasi seuraavasti:
"Tähän kysymykseen jouduin vähän vastaamaankin viime viikolla ollessani tarkastusvaliokunnan kuultavana. Sanoin siellä -- että tätä juuri emme ole pohtineet. Emme ole pohtineet sitä, mitä tapahtuisi, jos joku lähtisi kumoamaan esitystämme".
Ai.
Ministeriöissä ei olla pohdittu vaihtoehtoa B, siis sitä, että SOTEn takia tehty lainsäädäntö muuttuisi. Eli oletuksena on, että se säilyy maailman tappiin terveysyrityksille suotuisana?
Jes. Kyllähän terveysyritykset siitä tykkäävät.
Entä onko ministeriössä pohdittu lukuisien yhteydenottojen perusteella sitä faktaa, että tuulivoimaloiden aiheuttamat terveyshaitat lisäävät sairastumisia paljon ja aiheuttavat myös huomattavia lisäkustannuksia?
Sairastuneet ihmiset ovat ihan tavallisia sydän- ja verisuonitaudeista, korvaoireista, päänsäryistä ynnä muusta ynnä muusta kärsiviä ihmisiä. Ei heitä pystytä hoidoista pois blokkaamaan, vaan he kuluttavat terveydenhoidon resursseja pääministerin mainitsemalla perustasolla, mutta suuri joukko myös erikoissairaanhoidossa.
Vastaus on helppo arvata. Ministeriössä ei tiedetä, että tuulivoimaloiden terveyshaitat koskettavat aivan pian lähes koko Suomea.
Lue lisää:
https://blogit.iltalehti.fi/pauli-vahtera/2018/04/09/poikani-kunpa-tietaisit-miten-vahalla-jarjella-tata-maailmaa-hallitaan/
http://www.iltalehti.fi/politiikka/201805172200950809_pi.shtml
http://www.iltalehti.fi/politiikka/201805172200950938_pi.shtml