Kansalaisaloite.fi-palveluun on avattu huhtikuun alussa
kansalaisaloite Yle-veron kumoamiseksi. Alla aloitteen teksti, korostukset blogistin:
"Eduskunnan on ryhdyttävä toimenpiteisiin Yle-veron lakkauttamiseksi. Jatkossa Yleisradio voi hankkia rahoituksensa esimerkiksi maksukortilla ja/tai mainoksilla.
Kun Yle-vero lopetetaan, veroaste laskee ja suomalaisille jää palkasta enemmän rahaa käteen."
Kuva: Pixabay.com.
"Yle-vero on epäoikeudenmukainen muun muassa seuraavista syistä.
1) Yleisradion palveluiden ylläpito tulee kalliiksi suomalaisille.
Yle-vero voi olla yksityishenkilölle 163 euroa ja yhteisölle jopa 3 000 euroa. Tämä on
täysin kohtuuton maksu ottaen vielä huomioon ohjelmiston tason.
2) Kun Yle lähettää heikkoa ohjelmistoa,
ihmiset eivät voi äänestää lompakollaan ja vaihtaa parempaan palveluntarjoajaan. Koska Yleisradio ei toimi markkinaehtoisesti, sillä ei ole taloudellista pakkoa muuttaa ohjelmistoa vastaamaan paremmin katselijoiden toiveita.
3)
Ylen vuoksi kaupalliset maakunta- ja paikallismediat joutuvat kamppailemaan yhä kovemmin selviytymisestään. Monet maakuntamediat jo ilmaisseet huolensa Yleisradion huolestuttavasta asemasta. Näillä toimialoilla on jo muutenkin tarpeeksi haastavaa, joten Yleisradiolle on pakko laittaa jotain rajaa. Miksi tilata maksullista paikallislehteä, jos samat uutiset saa ”ilmaiseksi” Ylen nettisivuilta? Miksi maksaa digilehdestä, jos samat asiat voi kuunnella ”ilmaiseksi” Yleisradion maakuntaradiosta?
4)
Yleisradio ei ole poliittisesti sitoutumaton. Yleisradiota johtaa poliittisesti valittu hallintoneuvosto.
On kohtuutonta, että ihmiset joutuvat maksamaan veroa siitä hyvästä, että Yleisradio julkaisee poliittisesti väritettyjä uutisia. Lisäksi erityisesti vaalien alla pienpuolueet eivät saa samanlaista kohtelua kuin eduskuntapuolueet, vaikka pienpuolueiden kannattajat maksavat muiden kansalaisten lailla Yle-veroa.
5) Verorahoilla ylläpidettävä Yleisradio on nykyaikana yksinkertaisesti tarpeeton, koska
internet, tv ja radio tarjoavat valtavat määrät maksutonta ohjelmistoa ja palvelua. Suomalainen kulttuuri ei ole riippuvainen verorahoin ylläpidetystä Yleisradiosta.
6)
Suomessa ei ole myöskään valtiollista sanomalehtitaloa. Hyvin on pärjätty ilman sitäkin, sillä yksityiset yritykset hoitavat niitä tehtäviä. Mihin siis tarvitaan valtiollista radio- ja televisioyhtiötä? Kuluttaja tietää itse parhaiten, millaista ohjelmistoa hän haluaa televisiosta katsoa."
Allekirjoittamaan pääset
täältä.
Lisätietoja ja adressi:
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/4144
5.4.2019.