10.1.2017

Avittaisittekos tukkimaan melu- ja infraäänipäästöt?

Yle kirjoittaa - mutta ei infraäänestä. Katsotaanpa.

Stukin murheena on se, "miten suomalaisen saisi huolestumaan kotinsa säteilystä". Kyse on radonista, radioaktiivisesta kaasusta, jota syntyy maaperässä. Uutisen mukaan "Suomessa on valtava määrä asuntoja, joiden sisäilman radonpitoisuus pitäisi mitata. Säteilyturvakeskus tarjoaa apua, mutta ketään ei kiinnosta."

Voisiko Stuk auttaa meitä tuulivoimaloiden infraäänestä kärsiviä - meitä kyllä kiinnostaisi apu? Voisimme pitää radonmittauspurkkiakin kodeissamme, kun vain saisimme niissä asua.


Toisen uutisen mukaan "sisäilmaongelmien kustannukset mitataan miljardeissa - seuraava virhe on ehkä jo tehty". Jutussa puhutaan sisäilmaongelmista, siis lähinnä kosteus- ja homevaurioista. Ongelma on Suomessa valtava.

"Asiantuntijan mielestä Suomessa mennään rakentamisessa säästöt ja raha edellä. Ihmisten terveys tulee mieleen vasta jälkikäteen."

Asiantuntijana on Turun yliopiston työterveyshuollon ja ympäristölääketieteen professori Tuula Putus. Hän sanoo, että arviolta "noin viidennes väestöstä on päivittäin tekemisissä sisäilmaoireita aiheuttavien altisteiden kanssa". Oireita saavat kymmenet tuhannet ja vakavasti oireilee noin kymmenen tuhatta ihmistä.

Ihan tutulta kuulostaa, paitsi että tuulivoimarakentamisessa mennään vain raha edellä. Ja sekin syydetään kaikkialle muualle paitsi suomalaisille. Ihmisten terveys ei ole tullut mieleen ainakaan tuulivoima-alalle.

Edelleen saman uutisen mukaan "sisäilmaongelman ratkaisemisen tiellä on myös se, että Suomessa ei saada ketään vastuuseen rikkeistä ja virheistä rakentamisessa ja rakennusten huollossa." Lait olisivat periaatteessa hyviä, mutta "ongelmana on se, että näitä lakeja ei oikein noudateta ja väärinrakentamista ei ole kriminalisoitu. Jos tehdään virheitä, niin siitä ei tule minkäänlaista rangaistusta. Silloin huonot käytännöt saavat jatkua."

- Onko ihan varma, ettei Yle kuitenkin kirjoita infraäänestä??

Entä naapurimaassa? Jutun mukaan "Ruotsissa rehtori vastaa siitä, että koulurakennus on terveellinen ja turvallinen. Rehtori voi joutua oikeudelliseen vastuuseen ja korvauksiin, jos koulurakennus vaurioittaa jonkun terveyttä."

Mutta ongelmat sen kun jatkavat paisumistaan - samoin kuin tuulivoimaloiden melu- ja infraäänialtistus, se vain jatkuu ja jatkuu. Emme me huviksemme asiaa pidä esillä.


Kolmannen uutisen mukaan Lounais-Suomessa avi eli aluehallintovirasto on antanut huomautuksen eräälle kaupungille erään alakoulun sisäilmaongelmasta. Paikkakunnan nimellä ei ole sinänsä väliä, mutta sillä on, että avi on välittänyt ongelmasta antamalla huomautuksen.

Avin mukaan kaupunki ei ole puuttunut koulussa huomattuun ongelmaan "riittävän painokkaasti ja lainmukaisesti". Ongelma on huomattu 15 vuotta sitten ja sitä on yritetty ratkoa 10 vuotta. Aluehallintoviraston mukaan kaupungin olisi pitänyt toimia paljon nopeammin.

"Aluehallintovirasto korostaa, että alakoulun rakennuksesta on aiheutunut sen käyttäjille terveyden vaarantumista. [...] kaupunki ei ole viraston mielestä huolehtinut riittävällä tavalla työntekijöiden ja oppilaiden turvallisuudesta."

Voisiko avi avittaa täälläkin - millä varmistetaan kaikkien koulujen, hoitopaikkojen ja päiväkotien turvallisuus lapsille ja henkilökunnalle Santavuoren tuulivoimala-alueen ympäristössä? Onko yksikään viranomainen tullut edes ajatelleeksi asiaa?

Tai kotien ja työpaikkojen...? Tai muiden tuulivoimala-alueiden?

Avittaisittekos tukkimaan melu- ja infraäänipäästöt? Olisimme erittäin kiitollisia, myös Ylelle, jos sekin voisi ottaa hätämme todesta.


Lue lisää:

http://yle.fi/uutiset/3-9350515

http://yle.fi/uutiset/3-8594561

http://yle.fi/uutiset/3-9394827

http://yle.fi/uutiset/3-9393302

2 kommenttia:

 1. Suomeen on aika saada poliitikoista riippumaton Perustuslakituomioistuin, joka valvoo päätöksenteon oikeudenmukaisuutta, koskien eduskunnan lainsäädäntöön liittyviä asioita. Sekä varmistaa kansalaisten kannalta oikeudenmukaisen päätöksenteon toteutumisen kaikissa tilanteissa.

  Käykää allekirjoittamassa osoitteessa

  https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2883 !

  VastaaPoista
 2. Lisää aiheesta perustuslakituomioistuin:
  http://sarilaine.puheenvuoro.uusisuomi.fi/243858-perustuslakituomioistuin-suomeen

  VastaaPoista

Tämä blogi on tehty Santavuoren muistoksi, joten muista asiaankuuluva kunnioitus. Vain asialliset viestit julkaistaan.