28.1.2017

Siipirikkobongaus

Tänä viikonloppuna alkaa siipirikkojen bongausperinne. Siipirikkobongauksessa tarkkaillaan noin puolen tunnin ajan tuulivoimaloita ja niiden siipiä omalta pihalta tai muulta vastaavalta paikalta sunnuntaina 29.1.2017. Bongaukseen voi osallistua kuka tahansa.

Siipirikkobongauksessa kyse ei ole kilpailusta, joten havaittujen tuulivoimaloiden tai niiden siipien lukumäärä ei ole ratkaisevaa. Tapahtuman tarkoituksena on saada ihmiset ymmärtämään tuulivoimaloiden haitat ja riskit ja niiden aiheuttamat onnettomuudet sekä saada ihmiset kiinnostumaan oman lähiympäristön tilasta ja sen vaikutuksesta omaan ja läheisten terveyteen.

Samalla tapahtumassa kerätään tietoa tuulivoimaloiden aiheuttamista vaaratilanteista ja onnettomuuksista, kuten siipirikoista, jäänheitosta ja tulipaloista sekä voimaloiden vahingoittamista linnuista ja eläimistä.

Malli Siipirikkobongaukseen tulee BirdLife Suomelta, joka järjestää kyllä ansiokkaasti pihapiirin lintujen pihabongaustapahtuman tänä vuonna jo 12. kertaa, mutta joka on jättänyt maakuntien linnut oman onnensa nojaan tuulivoimakaavoituksessa. Pihabongaustapahtumalla saadaan tietoa monien lintulajien kannanvaihteluista - eikö olisi järkevämpää aktiivisesti suojella kantoja myös tuulivoimaloiden vaikutukselta kuin vain seurata kannanvaihteluita? Esimerkiksi tässä pihassa pikkulinnut ovat olleet todella vähissä tänä talvena.

Helmipöllön poikaset. Kuvan copyright kuvaajalla.

Tuulivoimalat tappavat lintuja ja lepakoita, eikä tuulivoimaloiden kaavoittaminen lintujen muuttoreiteille, ruokailu- ja lepäily- sekä pesimisalueille voi olla vaikuttamatta lintukantoihin myös Suomessa. Erityisesti isot linnut ovat törmäysvaarassa, mutta tuulivoimarakentaminen tuhoaa myös pienempien lintujen ja muiden eläinten elinympäristöä ja muuttaa sitä meluisaksi. Linnuille ääni ja kuulo on tärkeä keino muun muassa viestiä, löytää kumppani ja tiedottaa reviiristä. Tuulivoimaloiden infraäänten vaikutusta luontokappaleisiin ei ole otettu toistaiseksi huomioon yhdessäkään raportissa tai tutkimuksessa.

Siipirikkobongaukseen osallistuminen on helppoa:
 • laske näkemäsi tuulivoimalat tai niiden siivet
 • arvioi voimaloiden etäisyys kodistasi, koulusta tai työpaikasta ja mieti, ovatko ne vaikuttaneet elämäänne tai terveydentilaanne tai lintujen ja eläinten tilanteeseen

Havainnot sekä voimaloiden aiheuttamat haitat tai vaaratilanteet voi ilmoittaa kommenttikentässä paikkakunnan nimen kera. Lisäksi voit ilmoittaa tietoja voimaloiden vahingoittamista linnuista tai muista eläimistä. Kommenttikentän kautta voit jakaa myös linkkejä liittyen lintuihin, eläimiin ja tuulivoimaloihin.

Koska Siipirikkobongausta vietetään nyt ensimmäistä kertaa, Santavuoren blogi toivoo, että jaatte tapahtuman linkkiä, jotta se tavoittaisi mahdollisimman monta todellista luonnon ja lintujen ystävää!

Kiitos paljon avustanne!


Lue lisää:

http://www.kalajokiseutu.fi/sisalto/4937/laparikko-jalleen-pyhajoen-tuulipuistossa/c/fc84297b

http://www.birdlife.fi/lintuharrastus/pihabongaus.shtml

3 kommenttia:

 1. Voimaa Sinulle.

  VastaaPoista
 2. Kiitos paljon toivotuksesta!

  VastaaPoista
 3. Kiitos lukijapalautteena tulleesta linkistä kirjoitukseen "Ei tuulivoimaa kurkien pesimäalueille". Kiitos myös tekstin kirjoittajalle!

  VastaaPoista

Tämä blogi on tehty Santavuoren muistoksi, joten muista asiaankuuluva kunnioitus. Vain asialliset viestit julkaistaan.