4.7.2019

Demokratian halveksiminen

Jocka Träskbäck, joka näyttää olevan kokoomuspoliitikko, kirjoitti blogissaan heinäkuulla ennenaikaisista eduskuntavaaleista.

Kerrankin suoraa puhetta, josta alla tärkeimmät kohdat lyhenneltyinä. Lukemisen arvoinen kirjoitus löytyy kokonaisuudessaan täältä.

"Kirjoitin heti hallituksen synnyttyä, että seuraavat eduskuntavaalit järjestetään vuonna 2021 hallituksen hajottua ennenaikaisesti. [...] totesin, että jo nyt kahtia revenneen Keskustan kannatuksen romahdettua alle 10 %:n nousee puolueen tunnetusti vahva kenttäväki barrikadeille. Sitten valitaan enää sopiva keppihevonen hallituseron syyksi. Se voi olla esimerkiksi metsähakkuut, aktiivimalli, terroristivaimot tai hoitajamitoitus. [...]

Kesäkuun alussa laskeskelin, että vihervasemmiston kanssa avioituneen Keskustan kannatus sinnittelisi 10 %:n yläpuolella vuoden 2020 loppupuolelle saakka. Tuoreimmat gallupit viittaavat kuitenkin siihen, että olin väärässä. Näyttää nimittäin siltä, että suomalaiset ovat ymmärtäneet demokratian halveksimisen odottamattoman hyvin, sillä eduskuntavaalien suurimman häviäjän kannatus on paljon nopeammassa syöksyssä kuin osasin odottaa. Vaalien jälkeen kannatus on laskenut lähes prosenttiyksikön kuukaudessa, ja tänään julkistetun Yleisradion gallupin 11,7 %:n kannatus on enää 1,7 prosenttiyksikön päässä kipurajasta. Keskustasta on tätä menoa tulossa pienpuolue jo syksyllä 2019, joten myös Rinteen hallituksen kaatuminen ja eduskuntavaalit lähestyvät kovaa vauhtia.

[...] Perussuomalaiset ja Kokoomus [...] joutuvat seuraavassa hallituksessa korjaamaan kovalla kädellä helppoheikkihallituksen aiheuttamia vahinkoja. [...] hallituksella tulee olemaan epäkiitollinen työ tehdä välttämätön korjausliike maamme talouteen. Mitä pidempään viisikko rellestää, sitä suuremmat säästötalkoot tarvitaan talouden tasapainottamiseksi. [...]

Hallitusneuvotteluissa nähdyt lehmänkaupat olivat isku vasten kasvoja edustukselliselle demokratialle ja ne romuttivat suomalaisten luottamusta äänestämisellä vaikuttamiseen. Koskaan aiemmin eduskuntavaalien suurin häviäjä ei ole sanellut hallitusohjelmaa veto-oikeudellaan. [...]

Vahvasti poliittiseen vasemmistoon nykyisin kallistuva Keskusta sai siis kiristettyä itselleen suotuisan hallitusohjelman, mutta sillä ei tule olemaan kovinkaan suurta merkitystä, koska a) hallituskumppanit ovat jo lipeämässä hallitusohjelmasta ja b) hallitus ehtii kaatua ennen kuin hallitusohjelman sisältöä ehditään toimeenpanna saati maakuntauudistusta toteuttaa. [...]"

Ei kovin ihanaa nykyisten päättäjien näkökulmasta.

Mutta hyvin puettu sanoiksi se, mitä keväällä ja alkukesällä tapahtui, ja millaista suoraa halveksuntaa hallituksen muodostaminen ja siitä seurannut politiikka on ollut ja edelleen on. Tällaista ei ole tapahtunut ikinä aiemmin Suomen historiassa, suomalaisiksi itseään nimittävien henkilöiden taholta.

Mitä pikemmin hallitus kaatuu, sen parempi.


Lue lisää:

https://www.jocka.fi/?p=6416


https://santavuori.blogspot.com/2019/05/demokratian-menetys-osa-2-tai-sitten-ei.html


Kuva: Pixabay.com.

4.7.2019.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämä blogi on tehty Santavuoren muistoksi, joten muista asiaankuuluva kunnioitus. Vain asialliset viestit julkaistaan.