27.12.2017

Tuulivoiman lahja: radioaktiivinen saaste

Luuletteko, että tuuliyhtiöt eivät lahjoita mitään? Väärin. Kylkiäisenä tulee varsin säteileviä lahjoja: radioaktiivista saastetta, kuten BBC:n videoleikkeestä alta selviää.


Maaliskuulla oli puhetta ns. vihreän energian karmeasta hinnasta: ympäristökatastrofista, jonka harvinaisten maametallien (REE, rare earth elements) kaivaminen aiheuttaa. Niitä käytetään muun muassa tuulivoimaloiden magneeteissa, sähköautojen moottoreissa, älypuhelimissa ja taulutelevisioissa.

Harvinaisia maametalleja esiintyy maapallolla riittävästi vain joissain paikoissa, jotta niitä kannattaa louhia - mutta mitä se saakaan aikaan!

Daily Mailin mukaan yli 90 % maailman harvinaisten maametallien esiintymistä on sisä-Mongoliassa - erityisesti neodymiumista ja dysprosiumista, joita tarvitaan tuulivoimaloiden magneetteihin. Sähkömoottorit ja generaattorithan toimivat yksinkertaisen sähkömagneettisuuden periaatteella: mitä voimakkaampia magneetteja niissä käytetään, sitä tehokkaampia niistä voidaan tehdä.

Institute of Energy Research kirjoitti jo neljä vuotta sitten tutkimuksesta, jonka mukaan seuraavien 25 vuoden aikana neodymiumin tarve voi kasvaa 700 % ja dysprosiumin tarve 2.600 %! Pieni 2 MW:n tehoinen tuuliturbiini sisältää noin 800 paunaa neodymiumia ja 130 dysprosiumia. Kiloiksi muutettuna se tarkoittaa noin 363 ja 59 kg ja vaikka laskelmissa käytettäisiin mainitun tutkimuksen pienempää arviota (752 paunaa = 341 kg), puhutaan todella suurista määristä.

Harvinaiset maametallit yhdellä silmäyksellä,
klikkaa suuremmaksi.

Katastrofin ydin on kuitenkin siinä, mitä tuuliyhtiöt eivät halua kenenkään tietävän.

Daily Mail kertoo, mitä länsimaiden pystyttämät tuhannet tuulivoimalat saavat aikaan: ihmisen tekemän valtavan, jo noin 10 neliökilometrin kokoisen radioaktiivisen ja myrkyllisiä kemikaaleja sisältävän myrkkyjärven Pohjois-Kiinassa. Se laajenee jokaikisen pystytetyn tuulivoimalan myötä, kun sinne pumpataan päivä toisensa jälkeen harvinaisten maametallien kaivamisessa syntynyttä radioaktiivista jätettä, veteen sekoitettuna.

Yhden tonnin louhiminen harvinaisia maametalleja aiheuttaa saman verran, noin tonnin radioaktiivista jätettä.

Lasketaanpa: Santavuoren voimalat (17 kpl) ovat teholtaan 3,3 MW. Niihin on kulunut noin 599 kg neodymiumia ja noin 97 kg dysprosiumia kuhunkin tai ainakin 562 kg harvinaisia maametalleja - siis yhteensä noin 9.550-11.830 kg. Sen lisäksi ne ovat siis aiheuttaneet lähes 9,5-11,8 tonnia radioaktiivista saastetta!

Daily Mail toteaa, että "vihreän" energian todellinen hinta maksetaan Kiinassa: saastuminen katastrofaalisessa mittakaavassa. Kiinan Greenpeacen asiantuntijan mukaan myrkkyjärven lähellä elävien asukkaiden terveysriskit karsinogeenisestä ja radioaktiivisesta jätteestä ovat hirvittävät. Koko kaivosprosessissa ei ole ainoaakaan vaihetta, joka ei aiheuttaisi ympäristölle katastrofia - happoja ja kemikaaleja käytetään valtavia määriä.

Sen lisäksi, että tuulivoimalat aiheuttavat meille terveyshaittoja, tuulivoimaloiden magneettien valmistamisesta syntyvä myrkkyjärvi myrkyttää maanviljelijät, heidän lapsensa ja heidän maansa Kaukoidässä.

Tällaisia lahjoja ja luksusta ihmiskunnalle antaa tuulivoima.


Lisätietoja:

Video: Artic Fox
Julkaistu 11.12.2017 

Over 1,000 of tons of radioactive waste created for one ton worth of rare earth magnets that go inside a single 3MW Wind-turbine. Wind-turbines need a lot of neodymium rare earth. Green energy tech is not green in manufacture. 

https://www.youtube.com/watch?v=w87LBiXwwdE&feature=youtu.be

http://santavuori.blogspot.fi/2017/03/myrkyllinen-tuulivoima-poison.html

http://www.bbc.com/future/story/20150402-the-worst-place-on-earth

http://www.dailymail.co.uk/home/moslive/article-1350811/In-China-true-cost-Britains-clean-green-wind-power-experiment-Pollution-disastrous-scale.html

http://instituteforenergyresearch.org/analysis/big-winds-dirty-little-secret-rare-earth-minerals/

http://www.rareearthassociation.org/MIT-Ford%20Study.pdf

https://www.rapidtables.com/convert/weight/pound-to-kg.html

https://www.google.com/maps/@40.644959,109.72724,6539m/data=!3m1!1e3?hl=en

https://www.theguardian.com/environment/gallery/2015/apr/15/rare-earthenware-a-journey-to-the-toxic-source-of-luxury-goods

3 kommenttia:

  1. Santavuorella olevat voimalat ovat Vestaksen valmistamia. Kyseinen puulaaki ei valmista/käytä kestomangneettigeneraattoreita! Taas tällä saitilla yritetään syöttää väärää tietoa. Eli suomeksi sanottuna valehdellaan! Yök.

    VastaaPoista
  2. Kiitos fiksusta kommentista.

    Kun niin hyvin tunnet Vestakset, niin kerropa, millaiset voimalat Santavuorelle on pystytetty, entä Torkkolaan ja Metsälään?

    VastaaPoista
  3. Uusi artikkeli aiheeseen liittyen:

    http://www.natural.news/2018-01-04-your-green-energy-may-not-be-so-green-after-all-heres-a-list-of-the-rare-elements-used-in-solar-panels-and-wind-turbines-along-with-their-countries-of-origin.html

    VastaaPoista

Tämä blogi on tehty Santavuoren muistoksi, joten muista asiaankuuluva kunnioitus. Vain asialliset viestit julkaistaan.