16.2.2020

Tuuli kääntyy tuulivoimaa vastaan

Viime viikon alun Ciara-myrskyn jälkeen viikon vaihteeseen on jälleen luvassa myrskyä. Ennusteiden mukaan Dennis iskee pahiten Pohjanmaalle helmikuun 16. ja 17. päivän välisen illan ja yön aikana.

Kovaa tuulta on luvassa jo illalla Ahvenanmaalle, Varsinais-Suomeen, Satakuntaan, Uudellemaalle sekä Etelä- ja Keski-Pohjanmaalle. Illasta alkaen vaarallisen voimakasta tuulta luvataan Pohjanmaalle. Myrsky tuo tullessaan myös sadetta ja tulvia.

Tuulenpuuskat nousevat jopa noin 28 metriin sekunnissa kartan vaaleamman sinisellä alueella Karijoen ympäristössä, jos ennuste pitää paikkansa. Tummansinisillä alueilla ne ovat yli 20 m/s ja muuallakin punertavilla alueilla lähellä 20 m/s. Kartan ennuste on sunnuntai-illalle klo 23.00, jonka jälkeen tuuli alkaa vähitellen heiketä.

Kuvakaappaus: Windy.com.

Voimakkaat tuulet kuljettavat voimaloiden infraäänen tehokkaasti myös muualle Suomeen, mukaan lukien maan eteläosiin. Silti tuulivoimaloiden haitoista jo kärsiville myrsky saattaa tuoda itse asiassa helpotusta: edellisen myrskyn aikana Tuuliwatti pysäytti aamuyöksi lähes kaikki voimalansa. Sillä on yhteensä 136 voimalaa.

Tuuliwatti ei tehnyt näin ihmisiä suojellakseen, vaan siitä pelosta, että ylitarjonnan vuoksi sähkönhinta kääntyy negatiiviseksi sähkömarkkinoilla eli tappiolliseksi sähkön tuottajalle. Näinhän kävikin. Sähkönhinnan ollessa negatiivinen tuulivoimatuotanto vähentyi 500 MW, vaikka sitä oli tuotannossa koko ajan 1300 MW:n edestä.

Edellisen myrskyn aikana ainakin Belgian rannikolla kaikki tuulivoimalat pysähtyivät automaattisesti, turvallisuussyistä, toisin sanoen etteivät hajoaisi.

Onkin huvittavaa, että tuuli kääntyy nyt konkreettisesti tuulivoimaa vastaan. Mies- ja naistappioita on luvassa niin kauan kuin ihmiset antavat tilanteen jatkua, mutta luonnonvoimat suovat kuitenkin pientä, väliaikaista helpotusta.


Lue lisää:

https://santavuori.blogspot.com/2020/02/koko-suomi-tuuliajolla.html


https://www.verkkouutiset.fi/is-tanne-eurooppaa-kurittanut-dennis-myrsky-iskee-suomessa/


https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/kotimaa/artikkeli-1.994341


https://www.windy.com/fi/-Tuulenpuuskat-gust?gust,64.135,29.465,6


https://yle.fi/uutiset/3-11201341


https://demokraatti.fi/vuosisadan-myrsky-riehui-euroopassa-tassa-seuraukset/

3 kommenttia:

 1. Pari kysymystä heräsi ...

  Kantavatko nämä tuulivoimatukeen oikeutetut voimalat huolta sähkön negatiivisesta hinnasta vai onko niillä AINA oikeus takuuhintaan ? Ja toimiiko "säätövoima" toisinkin päin eli muita voimaloita pudotetaan ensin pois, kun sähköä tarjolla yli kulutuksen, jotta tuulivoima saa tuottaa takuuhinnalla sähköä ?

  VastaaPoista
 2. Ekaan kysymykseen: Kyllä ne ovat huolissaan siitä, sen vuoksi Tuuliwatti pysäyttikin voimaloistaan suurimman osan.

  Ylen jutussa todetaan, että Suomessa syöttötariffitukea ei makseta niiltä tunneilta, jolloin hinta on negatiivinen, ts. alle 0 e.

  Kakkoskysymyksen vastauksesta en ole suoralta kädeltä varma, joten täytyy hiukan haeskella lähdettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vastauksista ja blokistille, kun jaksat tuoda esille asioita ja seurata mitä alalla tapahtuu.

   Poista

Tämä blogi on tehty Santavuoren muistoksi, joten muista asiaankuuluva kunnioitus. Vain asialliset viestit julkaistaan.