Alla oleva video on kuvattu 03. ja 04.01.2015 Porin Peittoon Kirkkoniitun luontopolulta ja virkistyspaikasta. Luontopolulta etäisyys lähimpiin tuulivoimaloihin on noin 600 m. Luonnonrauha on taatusti viety niin ihmisiltä kuin eläimiltäkin.
"Kelpaa nuoren sukupolven nauttia Peittoon luonnonrauhasta. Hiljaisiahan nuo ovat kerrassaan."
Onneksi Porissa alkaa kuitenkin hiljalleen totuus kirkastua. Porin kaupunginhallitus on päättänyt esittää valtuustolle Ahlaisten Lampin tuulivoimakaavan hylkäämistä. Toivottavasti järki voittaa myös kaupunginvaltuustossa - tuulivoimaloiden "hyöty" ei mitenkään riitä kattamaan niiden aiheuttamia haittoja ympäristölle, luonnolle, eläimille, ihmisille, alueen taloudelle ja matkailulle.
Huomasitteko jo Kauppalehden Tukholman kirjeenvaihtajan kolumnin? Antti Lehmusvirta kirjoittaa erittäin osuvasti otsikolla "Ilmastovouhotus on iso vitsi". Alla muutama ote kirjoituksesta, mutta kannattaa lukea teksti kokonaisuudessaan.
"Suomen vuotuiset hiilidioksidipäästöt ovat 56 miljoonaa tonnia ja ne laskevat kuuden prosentin tahtia. Intian päästöt ovat 2,5 miljardia tonnia ja ne kasvavat reilun viiden prosentin tahtia, eli vuodessa yli kaksi kertaa koko Suomen päästöjen verran.
[...] Euroopan komission tutkimuskeskus ennustaa Intian ohittavan 28 EU-maan yhteispäästöt vuoteen 2020 mennessä."
"Mikään ei voi pelastaa ilmastoa, elleivät miljardit ihmiset Aasiassa muuta radikaalisti käytöstään."
Kuva: Pixabay.com.
Matkailun soisi totisesti avartavan myös niitä tahoja, jotka ovat täysin sokeina ajaneet maahamme tuulivoimaloita - ennen kuin on liian myöhäistä!
Amerikan mantereella uutisoitiin katkenneesta tuulivoimalasta jo elokuussa 2016. Silloin Kanadan puolella, jossa tuulivoimala katkesi Nova Scotiassa.
Viikon päästä onnettomuudesta syytä siihen ei tiedetty - eikä tuulivoimalan valmistaja ole löytänyt vieläkään suunnitteluvirhettä tai teknistä syytä onnettomuudelle. Voimalan valmistaja vaikenee tarkemmista tiedoista, mahtaako se itsekään tietää tarkkaa syytä?
Mutta ei hätää, näitähän sattuu, niin harvinaisia kuin tapahtumat ovatkin. Tässäkin oli
kyse vain 80-metrisestä tuulivoimalasta, eikä henkilövahinkoja sattunut
sattua...
Tänä viikonloppuna alkaa siipirikkojen bongausperinne. Siipirikkobongauksessa tarkkaillaan noin puolen tunnin ajan tuulivoimaloita ja niiden siipiä omalta pihalta tai muulta vastaavalta paikalta sunnuntaina 29.1.2017. Bongaukseen voi osallistua kuka tahansa.
Siipirikkobongauksessa kyse ei ole kilpailusta, joten havaittujen tuulivoimaloiden tai niiden siipien lukumäärä ei ole ratkaisevaa. Tapahtuman tarkoituksena on saada ihmiset ymmärtämään tuulivoimaloiden haitat ja riskit ja niiden aiheuttamat onnettomuudet sekä saada ihmiset kiinnostumaan oman lähiympäristön tilasta ja sen vaikutuksesta omaan ja läheisten terveyteen.
Samalla tapahtumassa kerätään tietoa tuulivoimaloiden aiheuttamista vaaratilanteista ja onnettomuuksista, kuten siipirikoista, jäänheitosta ja tulipaloista sekä voimaloiden vahingoittamista linnuista ja eläimistä.
Malli Siipirikkobongaukseen tulee BirdLife Suomelta, joka järjestää kyllä ansiokkaasti pihapiirin lintujen pihabongaustapahtuman tänä vuonna jo 12. kertaa, mutta joka on jättänyt maakuntien linnut oman onnensa nojaan tuulivoimakaavoituksessa. Pihabongaustapahtumalla saadaan tietoa monien lintulajien kannanvaihteluista - eikö olisi järkevämpää aktiivisesti suojella kantoja myös tuulivoimaloiden vaikutukselta kuin vain seurata kannanvaihteluita? Esimerkiksi tässä pihassa pikkulinnut ovat olleet todella vähissä tänä talvena.
Helmipöllön poikaset. Kuvan copyright kuvaajalla.
Tuulivoimalat tappavat lintuja ja lepakoita, eikä tuulivoimaloiden kaavoittaminen lintujen muuttoreiteille, ruokailu- ja lepäily- sekä pesimisalueille voi olla vaikuttamatta lintukantoihin myös Suomessa. Erityisesti isot linnut ovat törmäysvaarassa, mutta tuulivoimarakentaminen tuhoaa myös pienempien lintujen ja muiden eläinten elinympäristöä ja muuttaa sitä meluisaksi. Linnuille ääni ja kuulo on tärkeä keino muun muassa viestiä, löytää kumppani ja tiedottaa reviiristä. Tuulivoimaloiden infraäänten vaikutusta luontokappaleisiin ei ole otettu toistaiseksi huomioon yhdessäkään raportissa tai tutkimuksessa.
Siipirikkobongaukseen osallistuminen on helppoa:
laske näkemäsi tuulivoimalat tai niiden siivet
arvioi voimaloiden etäisyys kodistasi, koulusta tai työpaikasta ja mieti, ovatko ne vaikuttaneet elämäänne tai terveydentilaanne tai lintujen ja eläinten tilanteeseen
Havainnot sekä voimaloiden aiheuttamat haitat tai vaaratilanteet voi ilmoittaa kommenttikentässä paikkakunnan nimen kera. Lisäksi voit ilmoittaa tietoja voimaloiden vahingoittamista linnuista tai muista eläimistä. Kommenttikentän kautta voit jakaa myös linkkejä liittyen lintuihin, eläimiin ja tuulivoimaloihin.
Koska Siipirikkobongausta vietetään nyt ensimmäistä kertaa, Santavuoren blogi toivoo, että jaatte tapahtuman linkkiä, jotta se tavoittaisi mahdollisimman monta todellista luonnon ja lintujen ystävää!
Uutisten mukaan tuulivoimaa on kannattavampaa rakentaa muualle kuin Ruotsiin - Ruotsin tuulivoimarakentaminen taantuu. Vuonna 2016 tuulivoiman rakentaminen väheni siellä 11 % edellisvuodesta ja tänä vuonna se hiipuu entisestään.
Miksikö?
Koskanaapurimaissa tuulivoimalle annetaan paljon paremmat ehdot kuin Ruotsissa. Sähkön alhainen hinta ja matala tukitaso eivät innosta siellä uusien tuulivoimaloiden rakentamiseen. Lue: tuulivoimarakentaminen ei kiinnosta sijoittajia, koska sillä ei voi Ruotsissa tahkota rahaa, ei ainakaan entiseen malliin.
Miten ruotsalaiset ovat sitten päätyneet näin hyvään tilanteeseen?
Vasabladetin mukaan avoimuus hyödyttää tuulivoimaa. Torstaina julkaistu uutinen perustuu tuoreeseen, Uumajan yliopistossa tehtyyn tutkimukseen (Liljefeldt 2017), jossa on verrattu Suomen, Ruotsin ja Norjan kaavoitusjärjestelmiä.
"Jos yrittää kiirehtiä prosessia, ja virkamiehet ja projektitoimijat eivät piittaa tai varaa aikaa keskusteluun asianosaisten kanssa, voi tällä olla negatiivisia seurauksia tuulivoimarakentamiselle isossa mittakaavassa."
Tutkijan mukaan ei käy, että painetaan vain eteenpäin viitataan, että lain vaatimukset on täytetty. On kyse ihmisistä ja siitä, mitä he haluavat maalla tehdä ja miten elää. Silloin täytyy kuunnella herkällä korvalla.
Perehtymättä tutkimukseen sen tarkemmin yllä olevan voi näin asukkaanakin allekirjoittaa. Ruotsissa on ilmeisesti kuunneltu asianosaisia herkällä korvalla toisin kuin Suomessa.
Täällähän hankepapereiden vakiolause on ollut "ei aiheuta vähäistä suurempaa haittaa" ja muistutusten ja mielipiteiden yleinen vastine on yhä "merkitään tiedoksi, ei aiheuta toimenpiteitä" - ihan se ja sama, ovatko asukkaat huomauttaneet melusta, infraäänestä, välkkeestä, lentoestevaloista, pohjavedestä, tuulivoimalapaloista, öljyvahingoista, jäävaarasta, luonto- tai maisema-arvoista, rakennus- tai käytönaikaisesta haitasta, kiinteistöjen arvojen alenemisesta, rakentamisrajoituksista tai -kielloista, terveyshaitoista, kotirauhan rikkomisesta tai perustuslaillisista oikeuksistaan. Tai mistä tahansa muustakaan. Millään ei ole Suomessa vähäistä suurempaa merkitystä.
Mutta ei se haittaa - tuulivoimaloiden vastustus Suomessa on ollut ennennäkemättömän kovaa. Aika monta euroa on jo säästetty, eikä tuulivoima edes kannata täällä.
Mutta myös Ruotsin malli on varsin hyvä ja johtaa pitkälle. Ruotsia kannattaa kannattaa. Heja Sverige!
Disclamer: Santavuoren blogi ei ota kantaa siihen, onko kuvatunlaiseen, hyvään tilanteeseen Ruotsissa päädytty tutkimuksen kuvaaman järjestelmän ansiosta vai ei. Tämän tekstin tavoite ei siis ole osoittaa syy-seuraussuhteita, vaan tutkimuksesta kiinnostuneita kehotetaan itse perehtymään siihen tarkemmin.
Kyseessä on Metsähallituksen hanke. Metsän kanssa 9 kpl:lla 230 m korkeita teollisia tuulivoimaloita on tosin erinomaisen vähän tekemistä. Alueen sijainti näkyy alla olevasta, hankkeen papereista poimitusta kuvasta.
Rustarin voimaloiden vaikutus ulottuisi helposti Jalasjärven keskustaajamaan asti, samoin kuin Kauhajoen puolelle, muun muassa Ikkelänjärvelle. Kauhajoen kaupunginhallitus onkin ymmärtänyt tämän, mikä käy ilmi sen jättämästä lausunnosta ja Ilkan 13.04.2016 julkaisemasta jutusta (yllä).
Lehtivuorten miljoona vuotta vanhan pohjavesiesiintymän päälle kaavoitettu tuulivoimala-alue sopisi pohjaveden puolesta koko vanhan Vaasan läänin kokoisen alueen varavedeksi - ainakin vielä.
Luit aivan oikein: tämäkin pohjavesialue on kaavoitettu tuulivoimaloille. Ei voi kuin ihmetellä tällaisia päätöksiä.
Ilkka 17.01.2017 (juttu aukeaa isommaksi klikkaamalla).
Rustarin alueen ja lähistön asukkaiden puolesta äänesti 24 valtuutettua. Ilkka julkaisi heidän nimensä 17.01.2017, juttu ohessa. - Kiitos, että yhä jaksatte yrittää puhua järkeä niille, jotka eivät vielä ole käsittäneet, miten massiivista ongelmista tuulivoimaloiden suhteen on kyse!
Taistelu siis jatkuu Kurikassa yhä. Rustarin osayleiskaavan valitusaika on meneillään, joten kannattaa jakaa tietoa edelleen.
Viiskunta uutisoi jokin aika sitten Kuortaneella tehdystä tuulivoimakyselystä koskien Haukkakallion aluetta. Tuuliyhtiön Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla teettämän kyselyn tulokset ovat varsin rohkaisevaa luettavaa.
Kuortanelaiset"arvioivat, että tuulivoimatuotanto aiheuttaa asutusta häiritsevää melua ja eivätkä voimalat sovi maisemaan". Tässä he ovat aivan oikeassa - kokemusta ei tarvitse hakea Lapuaa, Ilmajokea tai Kauhajokea kauempaa. Kaikilla näillä paikkakunnilla ja naapurikunnissakin kärsitään jo tuulivoimalamelusta.
"65 prosenttia vastaajista huoletti tuulivoimaloiden ääni ja terveysvaikutukset. Noin 53 prosenttia ilmoitti, ettei luota viranomaisiin tuulivoimaloiden suunnittelussa." "Vain 35 prosenttia sanoi luottavansa viranomaisiin."
Luottamus viranomaisiin rapisee viimeistään silloin, jos voimaloita rakennetaan ja viranomaiset jättävät asukkaat melu- ja terveyshaittaongelmien keskelle yksin. Ikään kuin ongelma ei lainkaan koskettaisi heitä!
Hyvä, että Kuortaneella ollaan hereillä jo nyt. On ihan turha tehdä samat möhläykset kuin esimerkiksi Ilmajoen kunta tai Kauhajoen kaupunki on kaavapäätöksillään tehnyt.
Kuvakaappaus Kuortaneen kunnan sivuilta.
Kaikkiaan kuortanelaisten suhtautuminen tuulivoimasuunnitelmiin on nihkeää ja "yleistä suhtautumista kielteisempää". Yli 57 % kyselyyn vastanneista on sitä mieltä, ettei Haukkakallion alue sovellu tuulivoimatuotannolle.
"Kielteisten vastauksien perusteluissa tulivat esille maisema-, melu-, välke-, terveys- ja eläimistöhaitat. Lisäksi viitattiin kiinteistöjen arvon laskuun ja hanketta pidettiin uhkana kulttuurihistorialliselle maisema-alueelle."
Juuri näin. Mikään näistä haitoista ei ole liioiteltu - päinvastoin tuuliteollisuusalueen mukanaan tuomat haitat ovat moninkertaisesti suuremmat kuin yksikään muistutuksen jättäjä tai valittaja on osannut ajatella. Santavuorenkin ympäristössä tämä on tullut katkerasti todettua.
Uutisen mukaan tuulivoimatoimija ja viranomaiset "kiinnittävät kaavoituksessa erityistä huomiota kyselyssä ilmenneisiin huolenaiheisiin".
Kuortaneen kunnalle terveisinä: Millä tavalla muuten voitte kiinnittää näihin huolenaiheisiin erityistä huomiota kuin jättämällä tuulivoimalahankkeen sikseen? Melu- ja infraääniongelmat ovat väistämättömiä vähintään 10 kilometrin etäisyydellä alueesta ja kauempanakin. Nämä ongelmat koskettavat myös Kuortaneen päättäjiä, kunnan virkamiehiä ja tuulivoiman kannattajia - halusivatpa he tai eivät.
Me täällä maakunnassa ja edempänäkin seuraamme kiinnostuneina, millä tavalla Kuortaneen kunta kiinnittää erityistä huomiota kyselyssä ilmenneisiin huolenaiheisiin.
Elinkeinoministeri vieraili Torkkolan tuuliteollisuusalueella Vaasan Vähässäkyrössä maanantaina. Asukasnäkökulmaa vierailulle ei oltu järjestetty. Maakuntalehdet eivät kirjoittaneet vierailusta, ainakaan tänään, vaikka videolla näkyykin toimituksen auto.
Julkisuudessa Torkkolan lähiympäristön asukkaiden kärsimät haitat eivät muutenkaan juuri ole olleet esillä. Silti Torkkolan voimaloiden välkkeestä, melusta tai infraäänestä kärsitään niin korvakipuina kuin huonona nukkumisenakin. Tämänkin postauksen kirjoittaja tietää useampia henkilöitä, joille tulee voimaloista haittaa.
Mikä mahtaisi olla asukkaiden arkitodellisuuden koko kuva, jos sen joku haluaisi kartoittaa?
Video: Kai Ylikoski Elinkeinoministeri vierailee Torkkolan tuulivoima-alueella. 23.1.2017
Julkaistu 23.1.2017 Mitä tapahtuu tuulivoimaloiden melulle ennen vierailua tuulivoima-alueelle? Elinkeinoministeri vierailee 23.1.2017 Torkkolan tuulivoima-alueella. Tuulen vaihtelua vai melumoodien käyttöä? https://www.youtube.com/watch?v=KRwzeuLvEtI
Nämä maailman vanhimpiin kuuluvat tuulimyllyt sijaitsevat Iranissa. Myllyjen rakenne on suunniteltu todennäköisesti Itä-Persiassa 500-900 jKr. Tuulimyllyt on tehty luonnonmateriaaleista: savesta, oljista ja puusta. Ne ovat kestäneet jopa 120 km/h puhaltavia tuulia.
Näitä rakennelmia voi sanoa tuulimyllyiksi, ympäristöystävällisiksi ja puhtaiksi. Nämä on tehty luonnon ehdoilla, ympäristöä kunnioittaen.
Teollisilla tuulivoimaloilla ei ole mitään tekemistä näiden kanssa.
Julkaistu 22.1.2017 These amazing windmills are among the oldest in the world. Located in the Iranian town of Nashtifan, initially named Nish Toofan, or "storm's sting," the windmills have withstood winds of up to 74 miles an hour. With the design thought to have been created in eastern Persia between 500-900 A.D., they have been in use for several centuries. Made from clay, straw, and wood, the windmills stand up to 65 feet in height with grinding stones in a room below for pressing grain into flour. And while there are about thirty similar mills around the area, in 2002 the windmills of Nashtifan were registered as a national heritage site by Iran’s Cultural Heritage Department, unique in that they are one of the few still operational. See the 1,000-Year-Old Windmills Still in Use Today National Geographic
Uuden Suomen Puheenvuoro-blogissa julkaistiin tänään S-ryhmää kritisoiva kirjoitus. Eikä syyttä, moni ja myös tämä blogisti komppaa tekstiä hyvin pitkälle. Kyseisen ketjun eettiset arvot ovat täysin hukassa, ovat olleet jo vuosia.
S-kaupassa käyminen on tuntunut jo pitkään huonolta tv-sarjalta. Onneksi täällä vielä on muitakin kuin halpuutuskauppa. Löytyy K-kauppa, Tokmanni, Halpa-Halli, Lidl ja jopa joitain yksityisiä.
Tuulivoimaloilla tuotettu sähkö myydään verkkoon takuuhinnalla 83,50 e/MWh ja ostetaan takaisin markkinahintaan 30-40 e/MWh - myös se tuuliyhtiöiden omaan ja S-ketjun käyttöön tarkoitettu, myös silloin kuin ei tuule.
Sitä on halpuutus. Joku sen maksaa. Yhteiskunnalle siitä syntyy vain tuulivahinkoa, me maksamme siitä lisäksi terveydellämme.
Mikään bonus tai vakuutusmaksujen alennukset eivät korvaa sitä ansionmenetystä, mikä oman elinympäristön ja kodin puolustamisesta on näiden vuosien aikana tuulivoimakaavoituksen vuoksi aiheutunut.
Mikään bonus ei korvaa terveyttämme, eikä edes niitä sairauskuluja, ambulanssihälytyksiä, lääkärikäyntejä ja lääkkeitä, joita tuulivoimaloiden melun ja infraäänen vuoksi on jo nyt tullut.
Mikään bonus ei korvaa sitä henkistä kärsimystä, jonka tuulivoimaloiden rakentaminen kotiemme lähelle on jo nyt, vajaan vuoden aikana
elämällemme aiheuttanut.
Päivälleen kaksi kuukautta sitten marraskuun 21. päivänä Kaliforniassa, Ocotillossa katkesi tuulivoimala. Vain neljä vuotta toiminnassa olleen voimalan ansiolistalle mahtuu tämän YouTube-videon mukaan pudonnut lapa, koko koneiston tuhonnut turbiinipalo ja useat vaihdelaatikkoviat. CV:n kruunaa voimalan tornin romahtaminen maahan.
Lauantai-illan leffana voi katsoa yllä olevan videon. Sen kuvaaja kuuli kovan pamauksen marraskuun 21. päivän aamuna. Muutaman minuutin kuluttua naapuri tuli kertomaan, että puolitoista mailia eli noin 2,5 kilometriä lännempänä oli kaatunut tuulivoimala. Videon kuvaaja lähetti matkaan DJI Phantom 4 -kuvauskopterinsa.
Voimalan torni oli taittunut kuin peltiputki. Video on kuvattu heti onnettomuuden jälkeen ja lähikuvat seuraavana päivänä. Alemmasta videosta näkyy tapahtunutta hiukan eri kuvakulmasta. Voimalan osia on levinnyt ympäriinsä, puhumattakaan öljystä ja glukolista. Lisätietoa löytyy muun muassa tästä uutisjutusta.
YouTube-tietojen mukaan tämän voimalan käyttöikä oli siis 4 vuotta. Milloin vastaavaa tapahtuu Suomessa?
Ocotillo California Wind Generator Collapse 11 21 2016
Julkaistu 2.12.2016
During
the morning of November 21 2016 I heard a loud boom. Minutes later a
neighbor came by to tell me that one of wind generators just a mile and
half west of us had fallen down. So to see what happened I launched my
DJI Phantom 4. What a bummer. That pole just folded like a beer can.
Interesting footage.
Ocotillo Wind - Pattern Energy 11/21/2016 Tower Collapse #126
Julkaistu 22.11.2016
After
just 4 years of operation this facility has had a Blade Throw, a
turbine fire which destroyed the entire turbine, many gear box failures
and now a tower collapse to name a few of the major problems, where is
the oversight?
Vuonna 2003 Helsingin Sanomat oli sitä mieltä, että ihminen ei voi kuulla infraääniä, mutta ne voivat silti vaikuttaa ihmisten tunteisiin tai herkistää esimerkiksi urkumusiikin kautta. Artikkeli perustui brittiläisten tutkijoiden tutkimustuloksiin.
Musiikin ja teatterin alalla infraäänten vaikutus ihmisiin on toki yleisesti tunnettua muutenkin. Kokemusta kuvataan uskomattoman ahdistavaksi: tietokoneesta
lähtevänä tunnistamattomaksi kokemukseksi, "jota ei kykene havainnoimaan
muuten kuin korvista päähän ja hiljalleen koko kehoon leviävänä
epämiellyttävänä paineen tuntuna". Osana musiikkia tunnetta voi sentään
käsitellä.
Reilu kymmenen vuotta myöhemmin vuonna 2015 Helsingin Sanomat otsikoi "Ihminen kuuleekin infraääniä". Jutun mukaan ihmisen kuuloalueen on ajateltu kattavan 16-20.000 Hz. Nyt tutkijat olivat kuitenkin mitanneet ihmisten kuulevan jopa 8 hertsin taajuisia ääniä. "Magneettikuvauksessa huomattiin, että koehenkilöiden primäärillä kuuloaivokuorella oli aktiivisuutta aina kahdeksan hertsin taajuudessa" asti.
Käsitys ihmisen aisteista, kuulokyvystä tai kuulokynnyksestä voi siis muuttua. Näinhän tiede toimii. Se hylkää vanhentuneita käsityksiä ja korjaa virheellisyyksiä.
Tiedetään myös, että kuulokynnys voi olla yksilöllinen. Esimerkiksi nuoret kuulevat sekä matalampi- että korkeampitaajuisia ääniä kuin vanhemmat. Myös monet eläinlajit, nisäkkäätkin, kuulevat infraääniä.
Kuva: Pixabay.com.
Mutta mitä tapahtui vain hiukan yli vuotta myöhemmin, kun perussuomalaisten Matti Putkonen kertoi tuulivoimaloiden infraäänten ajavan ihmisiä pois kodeistaan sietämättömien terveysoireiden takia?
Toimittajat tuskin lähtökohtaisesti haluavat aliarvioida lukijoitaan, joilla voi olla paljon enemmän tietoa terveysaiheistakin kuin tiedejuttujen kirjoittajilla.
Miksi siis lehdistö käyttäytyi näin? Mikä sitä pelottaa? Totuusko?
Töölöläinen- ja Kamppi-Eira -paikallislehdissä ilmestyi juuri pitkä juttu nykyajan Don Quijotesta. Haastattelussa perussuomalaisten Matti Putkonen kertoo, kuinka ryhtyi taistelemaan tuulivoimaloita vastaan. Juttu ohessa, mutta pääkohtia myös kirjoitettuina alla. Tekstit aukevat isommiksi klikkaamalla.
Putkonen kertoo kuulleensa ensi kertaa tuulivoiman terveyshaitoista viime elokuun lopussa Nakkilan torilla. Tuolloin eräs äiti kahden lapsensa kanssa kertoi hänelle omakohtaisia kokemuksia asiasta. - Tätä äitiä ei voi kuin kiittää!!
Tämän jälkeen Putkonen kävi myös Kurikassa ja Siikajoella ja tapasi yleisötilaisuuksissa yli 180 henkeä, joilla oli samanlaisia oireita. Lopullisesti hänen silmänsä aukesivat, kun hän kävi "vanhalla sukutilalla, josta oltiin muuttamassa pois tuulivoiman infraäänen aiheuttamien sairastumisten vuoksi - pienten lasten takia".
"Tällä hetkellä tiedossani on 300 perhettä, jotka ovat joutuneet lähtemään kotoaan evakkoon tuulivoimapakolaisiksi. Ihmiset ovat sairastuneet voimaloiden käynnistymisten jälkeen. Kaiken lisäksi näille samoille alueille on vielä suunnitteilla satoja tuulivoimaloita. Ei ole ihme, jos kansalaiset, joilla ei ole taloudellisia mahdollisuuksia lähteä evakkoon, ovat todella vihaisia.”
"[...] minulle on nyt vahvistunut käsitys, ettei tuhansien ihmisten oireileva joukko voi muodostua pelkästään luulotautisista, kuten julkisuudessa on annettu ymmärtää."
”Olemme vaatineet tuulivoimaan liittyen kattavan terveysvaikutustutkimuksen tekemistä. Haluamme tietää, millaisia ovat olleet perusteet ja päätökset, jotka ovat sallineet tuoda myllyt lähes ihmisten takapihoille ilman tieteellistä selvitystä, näyttöä toiminnan haitattomuudesta terveydelle. Kansalaisilla on oikeus tietää, mistä tuulimyllyjen aikaansaama oireilu johtuu. Onhan päivänselvää, etteivät ihmiset pakene noin vain omista kodeistaan, jotka on kovalla työllä tehty. Nyt suuri joukko perheitä on joutunut lähtemään evakkoon.”
”Asia on selvitettävä perusteellisesti. On katsottava, onko tuulimyllyjen aiheuttama infraääni todella saanut tämän aikaan. Tuntuu
kummalliselta, että poliittiset päättäjät, lähinnä demarit ja vihreät, kieltävät infraäänen olemassaolon. Infraääni on sotilaskäytössä kaikissa isoissa valtioissa. Se on oivallinen tyrmäysase.”
”On mitattava, kuinka voimakkaita infraäänet ovat. Tätä ei ole tehty Suomessa eikä juuri muuallakaan maailmassa, paitsi Portugalissa, Australiassa ja Kanadassa, joissa mittaustulokset ovat olleet todella hälyttäviä. Kaiken lisäksi meikäläiset tuulimyllyt ovat mittaluokaltaan jopa kolme kertaa suurempia kuin mainituissa mittauksissa olleet. Meillä myllyt myös asetellaan eri tavalla. Kun muualla tuulimyllyt pääasiallisesti ryhmitellään nauhamaisesti, meillä ne laitetaan ryppääseen, jolloin
haastattelemani tutkijat ja fysiikan asiantuntijat ovat todenneet näin syntyvän moninkertaisesti kaikkia mahdollisia aaltoja. Ovathan myllyjen lapa-alueetkin valtavia.”
Eri puolilla maata on alettu empiä tuulivoiman rakentamista. Viimeisimpänä Muhoksella, jossa kunnanhallitus kaatoi tuulivoimayhtiön kanssa tekemänsä sopimuksen. - Millähän Kurikkaan saisi jäämään tätä viisautta, ennen kuin Kurikan kaupunki tuhoaa itsensä sekä Jurvan ja Jalasjärven ja naapurikuntiakin päätöksillään?! Ilmajoki on oppinut jo jotain, kantapään eli Santavuoren kautta...
”Kun saadaan ensimmäiset tiedot terveystutkimuksesta ja jos infraääni todetaan haitalliseksi, on harkittava, voidaanko aikaansaada
väliaikaiskielto tuulimyllyjen käyttöön - esimerkiksi pysäytyksiä yön ajaksi. Tätä ihmiset ovat pyytäneet, jotta saisivat edes
nukkua yönsä.”
Haastattelussa Putkonen kertoo lähettäneensä asiaan
liittyviä kiertokirjeitä tuhansittain
ympäri maata.
”Ihmiset ovat kertoneet tapauksia, joissa esimerkiksi verenpaine nousee huippulukemiin, sydän rupeaa jyskyttämään, yöunet menevät, ilmenee ylenpalttista hikoilua, tinnitusta ja jopa migreeniä. Kaikkia en osaa edes kuvata. On kerrottu tapauksista, joissa pienet lapset kokevat pakokauhua ja huutavat: sammuttakaa se kone, sammuttakaa se kone. Ja sylivauvat ovat reagoineet aivan käsittämättömällä tavalla.”
Vauvat eivät ainakaan ole manipuloitavissa, kuten toimittaja jutussa toteaa.
Tai eläimet. Lehmien tiineys ei useinkaan ole lähtenyt enää käyntiin tai kiima noussut. "Myös emännillä on ollut paljon keskenmenoja."
"Ihmiset ovat käyneet puhumassa asiasta hyvin voimallisesti päättäjille, mutta turhaan. Kyllä syy-yhteys on muualla kuin luulotaudissa. On todettu, että kun asukkaat ovat poistuneet infraäänisaastealueelta, oireet ovat hävinneet jo parin kolmen päivän
aikana. Mutta kun ihmiset ovat palanneet takaisin, oireilu on jälleen alkanut." "Altistumisaika on yleensä puolisen vuotta."
"Haluankin esittää vetoomuksen medialle. Älkää tehkö tuulivoiman läheisyydessä sairastuneista luulotautisia. Se on todella
ala-arvoista journalismia ja loukkaa jo muutenkin rikki olevia kansalaisiamme. Odotettaisiinko nyt aivan rauhassa tulevien tutkimusten tuloksia, kunnes saamme varmuuden siitä, mistä oireet johtuvat."
Kiitos helsinkiläisille paikallislehdille juttujen julkaisemisesta! Olette isompia kuin itseään isona pitävä lehti!
Ja me, Don Quijotet, Santavuoren blogissa jo aiemmin siteeratun, Suupohjan Sanomissa ilmestyneen, naulan kantaan osuvan mielipidekirjoituksen sanoin: "Tuulivoimaloiden vastustajia on kutsuttu Don Quijoteiksi. Parempaa arvostusta on vaikea saada, koska Don Quijotehan oli aikaansa edellä ja oikeassa vai näettekö vielä jossain tuulimyllyjä jyviä jauhamassa?"
Ihanko totta? Uskovatko lehdet todella kaiken? Missä on tutkiva journalismi?
Tuulivoima-kansalaisyhdistyksen uutisblogi oikoi virheitä: "kaikki Hollannin junat eivät edes kulje sähköllä". Edelleen Hollannin sähköstä vain noin 6,8 % on peräisin tuulivoimasta, eikä junia seisoteta, kun tuulisähkön tuotanto on nolla.
Kuva: Pixabay.com.
Lehdistön uutisointi asettui varsin naurunalaiseen valoon - vai pitäisikö sanoa pimeyteen - vain viikko hehkutuksen jälkeen. Valtava sähkökatko pimensi nimittäin Amsterdamin, Zaandamin, Oostzaanin ja Landsmeerin tiistaiaamuna. Ilman sähköä oli enimmillään 364.000 kotitaloutta, jopa miljoona ihmistä.
Tuulijunat olivat seis, katu- ja liikennevaloja sammuksissa, nettisivuja alhaalla, mukaanlukien sanomalehti De Telegraafin sivut. Kännykkäverkko kaatui ylikuormituttuaan.
Vika johtunee Hemwegin voimalasta Amsterdamissa. Se koostuu kahdesta yksiköstä, Hemweg 8:sta ja 9:stä ja on Vattenfallin hiilivoimala Amsterdamissa. Hiilivoimalathan kuulemma kannattaa sulkea, tässä esimakua...
Eivät näytä tuulijunat kulkevan tuulella - sen enempää kuin tuulettomallakaan säällä.
Saksalaisen filosofi Arthur Schopenhauerin mukaan totuuden hyväksymisessä on kolme vaihetta:
"Kaikki totuus kulkee kolmen vaiheen läpi.
Ensin sitä pilkataan.
Sitten sitä vastustetaan voimakkaasti.
Lopulta se hyväksytään itsestäänselvyytenä."
- Arthur Schopenhauer (1788-1860)
Vaihe 1 alkoi perussuomalaisten nostaessa esille tuulivoimalamelusta ja infraäänestä kärsivien ihmisten asian: alkoi todellinen pilkkaaminen ja loanheitto. Hallituksen lupauksen myötä tehdä selvitys tuulivoimalamelun ja -infraäänen terveyshaitoista ollaan siirrytty vaiheeseen 2: terveyshaittojen vastustamiseen ja vähättelyyn.
Mielenkiintoista onkin nähdä, kun alkaa vaihe 3. Ymmärtävätkö tuulivoiman kannattajat, että terveysselvitys on itse asiassa myös heidän ja heidän läheistensä etu?
"Alle Wahrheit durchläuft drei Stufen.
Zuerst wird sie lächerlich gemacht
oder verzerrt.
Dann wird sie bekämpft.
Und schließlich wird sie als
selbstverständlich angenommen."
Jos parodia ei ole mieleen, voi kokeilla vaihtaa genreä kauhuun - sillä erotuksella vain, että tämä painajainen on jo totta monella tuulivoimaloita riesakseen saaneella paikkakunnalla ja niiden naapurikunnissa.
Kyse on Pohjois-Pohjanmaan Muhoksen tuulivoimakeskustelun blogissa julkaistusta infraäänisimulaattorista. Sen tarkoituksena on selventää "tuulivoimaloiden tuottamien infraääniaaltojen etenemistä ja vaimentumista ympäristössään".
Blogin mukaan "simulointi osoittaa esimerkiksi, että 9:n voimalan aaltojen summautunut
taso 5-6 km päässä voimala-alueen keskipisteestä vastaa yhden voimalan
aiheuttamaa tasoa 2 km:n päässä voimalasta."
Haluaisitteko asua tuollaisen alueen sisällä? Haluaisitteko, että läheisenne joutuisivat elämään infraäänen alla? Tai että elämänne äänimaisema muuttuisi kertaheitolla teollisen inframelun määrittämäksi?
Enpä usko, että kukaan olisi valmis vaihtamaan luonnon rauhaa tai maalla asumista tai edes kaupunkiasumista inframeluksi.
Sunnuntai-illan kevennys tulee tässä parodiassa. Videota voi katsoa pelkällä tekstityksellä, jos meno äityy liian kovaksi...
Videon tekstitys: Tere Sammallahti https://www.youtube.com/watch?v=KlakkFl2blU Julkaistu 5.3.2015 Tuulivoiman investointi- ja tuotantotuet ovat suora tulonsiirto veronmaksajilta tuulivoimaa tuottaville energiayhtiöille. Kun Ahvenanmaalle rakennettavien tuulivoimaloiden sähköä ei välttämättä edes voida siirtää Suomeen, kohdistuu tulonsiirto ruotsalaisiin energiayhtiöihin.
Raportti Australiasta kertoo, että tuulivoimaloiden aiheuttama infraääni voi aiheuttaa terveysongelmia. Kaikkialla maailmassa viranomaiset kieltävät tuulivoimaloiden aiheuttamat hälyttävät terveysongelmat. Nämä ihmiset eivät voi kantaa poliittista vastuuta missään päin maailmaa.
Australiassa tuulivoimateollisuus itse on antanut puolueettomalle tutkijalle tehtäväksi tutkia ilmiötä. Tutkimus on vahvistanut infraäänen vaikuttavan kehoon.
Alla nopeasti ja vapaasti suomennettu teksti videon käsikirjoituksesta. Olisiko Suomessakin jo aika katsoa totuutta silmiin?
Tuulivoimalat myytiin meille turvallisena vihreänä vaihtoehtona. Kuitenkin monet kunnat sanovat, että ne aiheuttavat terveysongelmia. Tähän asti näitä väitteitä on halveksittu hallituspiireissä ja tuulivoimayhtiöissä. Nyt asiasta on ensimmäistä kertaa vahvoja todisteita: tuulivoimalat eivät ole turvallisia.
Ihmisille sanottiin, että kaikki heidän vaivansa olivat vain kuvittelua.
- En keksi tarinoita. Tämä on todellista, me voimme tuntea tämän.
- Tämä on suuri virhe ja selvästi tässä on jotain pahasti vialla.
Tuulivoimala-alueiden lähellä asuvat ihmiset kertovat terveysongelmista.
- Täällä asuvat ihmiset tietävät, että nämä ongelmat alkoivat, kun tuulivoimalat otettiin käyttöön. Heillä ei ollut aiemmin mitään tällaisia ongelmia.
- Tuulivoimaloiden melu voi olla melko ärsyttävää. Erityisesti öisin ja varhain aamulla.
- Mitä menetetty uni aiheuttaa meille?
- Tunnen itseni kireäksi.
- Pelkään mennä pihalle. Teen kaikkeni, jotta minun ei tarvitsisi mennä ulos.
Jopa kanat näyttävät olevan noiduttuja, ne ovat jatkuvasti rauhattomia ja vaikuttavat tiehensä ajetuilta.
- Mikään, mikään ei ole normaalia. (Videolla rikotaan kananmunia, joissa ei ole keltuaista.)
Vihreiden edustaja on jopa yöpynyt tuulivoimalan juurella näyttääkseen paikallisille, että he kuvittelevat kaiken.
- Se tuntuu samalta kuin telttailu rannalla.
Mutta nyt tapahtuu jotain, mitä tuulivoimayhtiöt eivät halunneet kuulla.
- Infraääni on energiaa, jonka spektri on ihmisen normaalin kuulokynnyksen alapuolella.
Ääniasiantuntija Steven Cooperin raportti, yhden tuulivoimayhtiön toimeksiantaneena, osoittaa, että terveysongelmiin on yhteys. Ei-toivotut havainnot koetaan ennemminkin äänenpaineena kuin meluna tai värähtelynä, jota tuulivoimalat tuottavat.
- Matalataajuiset äänet ja kuormittavuus korreloivat keskenään. Kyllä, tämä on varmaa.
- Joka tapauksessa nyt saamme aitoa, todistusvoimaista tietoa. EPA, Australian hallituksen ympäristöturvallisuuden viranomainen, ja me saamme kaiken tiedon tuulivoimayhtiöiltä.
Raportti lähetetään nyt hallitukselle ja tuulivoimayhtiöille jatkokeskusteluun.
- Tämä on suuri askel oikeaan suuntaan. Asukkaille, jotka asuvat lähellä tuulivoimala-alueita.
Infrasound emitted by windturbines may well cause health issues. (English, Translated to German) Julkaistu 22.12.2015 Report from Australia.
All over the world the emerging health problems caused by wind turbines is denied by authorities.
These people can not bear political responsibility, nowhere in the world.
In Australia, now the wind industry has itself commissioned an independent researcher to investigate the phenomenon.
He now confirmed the influence of the body through infrasound.
14.01.2017, päivitetty 15.01. täsmentämällä kuvan alla olevaa kolmatta lausetta ja tutkijan nimeä.
Infraäänen paahtaminen kahden vuorokauden ajan noin 25 kilometrin päästä teki tehtävänsä. Verenpaine nousi niin, että parin yön unet jäivät lähes välistä - mahdottomuus nukkua, kun levossa nousee syke ja veri pakkautuu entistä pahemmin päähän.
Syksyn verenpaineen seurannan keskiarvoihin nähden yläpaine on koholla 14 % ja alapaine yli 21 %. Mukana keskiarvoissa on sekä normaalin matalia lukemia että koholla olleita huonoja hetkiä.
Näin korkealla lukemat eivät vielä kertaakaan syksyn mittauksissa ole olleet. Verenpainemittarikin jo vilkutti. Prosentuaalista nousua normaaleista matalista arvoista ei uskalla edes laskea... Mutta mittari näyttää säännöllisesti matalia arvoja, kun "säätila" sen sallii.
Lepääminen ei onnistunut päivälläkään. Saa nähdä, millä tilanteen saa poikki ja kropan rauhoittumaan, kun ikinä aiemmin ei ole verenpaineen kanssa tarvinnut takuta.
Kuva: Pixabay.com.
Mutta eikö ole kummallista, että infraääni voi aiheuttaa terveyshaittaa, kun yhtäkään tuulivoimalaa ei ole näkyvissä! (Toivottavasti se on muuten tulevaisuuden skenaario, ei yhtäkään voimalaa.) Onneksi näkyvissä ei ole tuulivoimalobbareita tai muitakaan huuhaa-puhujia. Tulisi mitä luultavimmin terveysvaikutuksia...
Lopuksi - kiitos lukijapalautteena tulleesta linkistä!
Kiitos Eija-Riitta Korholalle Santavuoren blogin twiittaamisesta! Nyt kun korkea verenpaine ei oikein anna postata pidemmästi, lukekaa hänen twiittaamansa toinen juttu. Irlannissa tuomioistuin on päättänyt, että tuulivoimalat ovat aiheuttaneet haittaa asukkaille - ja tuulivoimayhtiö on myöntänyt, että näin on.
Aamupäivällä yhtiö varoitti, että voimalasta voi pudota osia. Alue on aidattu ja vartioitu 200 metrin säteellä. Varoitus oli varmasti tarpeen. Pudotus ei ole ollut mikään ihan pieni mätkähdys, sillä voimalan yksi lapa painaa 15 tonnia.
Lavat puolestaan ovat ongelmajätettä, joten maahan on pudonnut ja ympäristöön on levinnyt 15 tonnia ongelmajätettä. Se siitä tuulivoiman "puhtaudesta".
Kuva: Pixabay.com.
Energiayhtiö korostaa, että "alueella liikkuminen on turvallisuussyistä ehdottomasti kielletty". "Puisto" on siis aidattu ja vartioitu, eikä siellä saa kulkea. Varotoimena yhtiö on myös pysäyttänyt alueen muut kolme, saman valmistajan voimalaa.
Haminan "puisto" on vetänyt puoleensa päivittäin toistasataa ihmistä. Palon jälkeen kävijöitä on ollut tähän mennessä yhteensä noin tuhat. Sanotaanhan, että tuulivoima tuo turisteja.
Ylen mukaan Suomen länsirannikko ja merialue on parhaillaan rajun talvimyrskyn kourissa. Tuuli on noussut myrskylukemiin, puuskissa se on jopa 30 m/s ja yöllä tuulen odotetaan yhä voimistuvan.
Säätila jatkuu torstai-iltapäivään tai mahdollisesti iltaan asti. Tulossa on myös lumisadetta, joten luvassa voi olla myös sähkökatkoja. Ylen sivuilta löytyy animaatio tuuliennusteesta.
Kuva: Pixabay.com.
Tuuli on Santavuorenkin ympäristössä melkoinen ja infraäänen leviäminen tuntuu todella pahalta. Toivottavasti pysytte ehjinä! Muistakaa, että tarvittaessa pitää hälyttää apua!
Kuulopuheen mukaan ambulanssien ensihoitajat ovat jo alkaneet kuluneiden kuukausien aikana tiedostaa hälytysten lisääntyneen tuulivoimala-alueiden ympäristöissä Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla.
Yle kirjoittaa - mutta ei infraäänestä. Katsotaanpa.
Stukin murheena on se, "miten suomalaisen saisi huolestumaan kotinsa säteilystä". Kyse on radonista, radioaktiivisesta kaasusta, jota syntyy maaperässä. Uutisen mukaan "Suomessa on valtava määrä asuntoja, joiden sisäilman radonpitoisuus
pitäisi mitata. Säteilyturvakeskus tarjoaa apua, mutta ketään ei
kiinnosta."
Voisiko Stuk auttaa meitä tuulivoimaloiden infraäänestä kärsiviä - meitä kyllä kiinnostaisi apu? Voisimme pitää radonmittauspurkkiakin kodeissamme, kun vain saisimme niissä asua.
Toisen uutisen mukaan "sisäilmaongelmien kustannukset mitataan miljardeissa - seuraava virhe on ehkä jo tehty". Jutussa puhutaan sisäilmaongelmista, siis lähinnä kosteus- ja homevaurioista. Ongelma on Suomessa valtava.
"Asiantuntijan mielestä Suomessa mennään rakentamisessa säästöt ja raha edellä. Ihmisten terveys tulee mieleen vasta jälkikäteen."
Asiantuntijana on Turun yliopiston työterveyshuollon ja ympäristölääketieteen professori Tuula Putus. Hän sanoo, että arviolta "noin viidennes väestöstä on päivittäin tekemisissä sisäilmaoireita aiheuttavien altisteiden kanssa". Oireita saavat kymmenet tuhannet ja vakavasti oireilee noin kymmenen tuhatta ihmistä.
Ihan tutulta kuulostaa, paitsi että tuulivoimarakentamisessa mennään vain raha edellä. Ja sekin syydetään kaikkialle muualle paitsi suomalaisille. Ihmisten terveys ei ole tullut mieleen ainakaan tuulivoima-alalle.
Edelleen saman uutisen mukaan "sisäilmaongelman ratkaisemisen tiellä on myös se, että Suomessa ei saada ketään vastuuseen rikkeistä ja virheistä rakentamisessa ja rakennusten huollossa." Lait olisivat periaatteessa hyviä, mutta "ongelmana on se, että näitä lakeja ei oikein noudateta ja väärinrakentamista ei ole kriminalisoitu. Jos tehdään virheitä, niin siitä ei tule minkäänlaista rangaistusta. Silloin huonot käytännöt saavat jatkua."
- Onko ihan varma, ettei Yle kuitenkin kirjoita infraäänestä??
Entä naapurimaassa? Jutun mukaan "Ruotsissa rehtori vastaa siitä, että koulurakennus on terveellinen ja turvallinen. Rehtori voi joutua oikeudelliseen vastuuseen ja korvauksiin, jos koulurakennus vaurioittaa jonkun terveyttä."
Mutta ongelmat sen kun jatkavat paisumistaan - samoin kuin tuulivoimaloiden melu- ja infraäänialtistus, se vain jatkuu ja jatkuu. Emme me huviksemme asiaa pidä esillä.
Kolmannen uutisen mukaan Lounais-Suomessa avi eli aluehallintovirasto on antanut huomautuksen eräälle kaupungille erään alakoulun sisäilmaongelmasta. Paikkakunnan nimellä ei ole sinänsä väliä, mutta sillä on, että avi on välittänyt ongelmasta antamalla huomautuksen.
Avin mukaan kaupunki ei ole puuttunut koulussa huomattuun ongelmaan "riittävän painokkaasti ja lainmukaisesti". Ongelma on huomattu 15 vuotta sitten ja sitä on yritetty ratkoa 10 vuotta. Aluehallintoviraston mukaan kaupungin olisi pitänyt toimia paljon nopeammin.
"Aluehallintovirasto korostaa, että alakoulun rakennuksesta on aiheutunut sen käyttäjille terveyden vaarantumista. [...] kaupunki ei ole
viraston mielestä huolehtinut riittävällä tavalla työntekijöiden ja oppilaiden turvallisuudesta."
Voisiko avi avittaa täälläkin - millä varmistetaan kaikkien koulujen, hoitopaikkojen ja päiväkotien turvallisuus lapsille ja henkilökunnalle Santavuoren tuulivoimala-alueen ympäristössä? Onko yksikään viranomainen tullut edes ajatelleeksi asiaa?
Tai kotien ja työpaikkojen...?Tai muiden tuulivoimala-alueiden?
Avittaisittekos tukkimaan melu- ja infraäänipäästöt? Olisimme erittäin kiitollisia, myös Ylelle, jos sekin voisi ottaa hätämme todesta.
Ylen mukaan pelastuslaitos vaatii sammutusjärjestelmiä tuulivoimaloihin. Tällä hetkellä ne ovat voimaloissa harvinaisia. Erittäin hyvä, että pelastuslaitos heräsi yön pimeydessä.
Kuva: Pixabay.com.
Tulipalon sattuessa palokunta voi ainoastaan eristää alueen ja pyrkiä sammuttamaan maahan putoilevat palavat osat. Tämähän nähtiin Haminassa ja sitä aiemmin hiljattain esimerkiksi Saksassa ja Virossa. Tulisi siinä Santavuoren alueellakin melkoista jälkeä, kun roihuava voimala heittelisi palavia osia ympäröivään maastoon 500-800 metrin säteelle, minimissään.
Uutiset ulkomaillakin jaksavat toitottaa, että tuulivoimalapalot ovat harvinaisia. Eivät ne niin harvinaisilta vaikuta, kun katsoo vaikkapa vain tätä lähdettä, johon on listattu yli 70 voimalapaloa - tai tätä lukijapalautteena tullutta linkkiä, josta löytyy lähes 2000 tuulivoimalaonnettomuutta! Monet niistä ovat sattuneet muutaman viime vuoden aikana.
Tv-ky:n uutisblogin mukaan 2020-luvulla Suomessa on odotettavissa moninkertainen määrä tuulivoimalapaloja. Ensi vuosikymmenellä voidaankin sitten sanoa, että tuulivoimalapalot olivat harvinaisia ennen yleistymistään. Lauseen informaatiosisältö olisi nolla, mutta ainakaan se ei olisi valetta.
Haminan loistavaa lämpötuulivoimalaa voi ihailla livenä Ilmastorealismin videolta. Samaan aikaan tuulivoimayhtiö kertoo Kymen Sanomille selvittäneensä voimalan syttymissyyn, mutta olevansa kertomatta sitä muille.
Ehkä tuulivoimayhtiö pelkää plasebo-efektiä tai tiedon julkistamisen aiheuttaman huolen vaikutusta voimalapalojen lisääntymiseen? Plasebo ja huolihan ovat kuulemma tuulivoimaloiden aiheuttamissa ongelmissa varteenotettavia ongelmien aiheuttajia ja niiden alkuperäisiä syitä.
Vai johtuuko pelko siitä, että järjen valo on vielä kovin harvinainen tuulivoiman pimeydessä? Tiedon julkistamisen yhteydessä voisi valo samalla lisääntyä muuallakin kuin tuulivoimaloiden valaisemassa yössä. - Mutta ei kannata pelätä, valo lisääntyy vääjäämättä koko ajan.