4.5.2016

Tuulivoimalan infraääni

Mitä tuulivoimalan infraääni on ja mistä se tulee? Teollisen kokoluokan (yli 2 MW:n) tuulivoimalat ovat suuria koneita. Ne aiheuttavat ennen tuntemattomia haittoja ihmisille ja eläimille: kuultavissa olevan melun ja infraäänen muodossa.

Teolliset tuulivoimalat aiheuttavat voimakasta paineaaltoilua. Paineaaltoja syntyy, kun lapa värähtelee kulkiessaan eri ilmakerrosten läpi, joissa on eri tuulennopeus, lämpötila ja kosteus. Osa paineaalloista on kuultavissa olevaa melua, osa taajuudeltaan alle 20 Hz eli ns. infraääntä.

Merkittävin äänipäästön lähde syntyy, kun lapa ohittaa tuulivoimalan tornin. Lavan ja tornin väliin puristuva ilmamassa pakottaa noin 60 m pitkän ja 15 tonnia painavan lavan taipumaan useita metrejä. Tämä aiheuttaa matalataajuisen pulssin.

Mitä matalampi taajuus äänessä on, sitä vähemmän ilmakehä sitä vaimentaa eli sitä pidemmälle äänen energiapulssi kantaa.


Videolla näkyy Vestas V112, 3 MW (WTG 1, Vindin, Svalskulla), roottorin pyörintänopeus 12,8 kierrosta minuutissa, lavan kärjen nopeus 75 m/s eli 270 km/h.

Katso erityisesti hidastuskuvaa (nopeus x 0,125). Lapa taipuu suoraksi ohittaessaan tornin. Tämä aiheuttaa painepulssin.

Parhaiten lavan taipuminen näkyy kauempaa kuvattuna, jossa voimala (WTG 4) näkyy sivulta. Katso hidastuskuva (nopeus x 0,125), jossa näkyy, kuinka lapa taipuu ylälakipisteessä tuulen suuntaan ja alhaalla tornin ohittaessaan tuulta vastaan. Tornin ja lavan väliin puristuva ilmamassa taivuttaa lavan suoraksi.

- Infraääni sekä korvin kuultavissa oleva melu aiheuttavat terveyshaittoja niin ihmisille kuin eläimillekin. En halua näitä kenellekään läheiselleni tai tuttavalleni. En suostu tähän edes tuulivoiman tähden!


Lisätietoja:

https://sairastuulivoima.com/


Video: Kai Ylikoski

https://www.youtube.com/watch?v=VQWTw6IxAr8

http://tvky.info/tiedostot/infra_aani.pdf

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämä blogi on tehty Santavuoren muistoksi, joten muista asiaankuuluva kunnioitus. Vain asialliset viestit julkaistaan.