11.3.2021

Tuomas Malisen testamentti suomalaisille

Heikelä & Koskelo paketoivat kummallisen maailman 23 minuutissa, tällä kertaa 46 minuutissa ekonomisti, Helsingin yliopiston taloustieteen dosentti Tuomas Malisen kanssa.

Puheena ajankohtainen politiikka ja talous, keskusteluihin nousee nimiä, kuten Matti Vanhanen, Elina Lepomäki, Alexander Stubb, Päivi Räsänen sekä Sanna Marin ja Antti Rinne.

Kokoomuksen tilannettä läheltä seurannut ja aiemmin myös Lepomäen taustajoukoissa toiminut Malinen sanoo puolueen olevan sisäisesti järkyttävän hajalla ja hukassa, vaikka sen pitäisi olla ns. edistyspuolue Suomessa.

Malinen esittää avoimen vetoomuksen Lepomäelle (jonka Lepomäen todella soisi kuulevan - hänen muutoksensa on huomattu muuallakin).

Lisäksi Malinen jakaa kahden globaalien suuryritysten johtotehtävissä pitkään toimineen henkilön evästyksen, joka jokaisen suomalaisen on hyvä pitää mielessä. (Tästä samasta varoitti jo vuosia sitten Ronald Bernard, jonka haastattelut moni on varmasti katsonut.)

"Muista se, [...] kuinka pieni joukko voi pyörittää isoja päätöksiä globaalisti".


Videon jälkimmäisellä puoliskolla (n. kohdasta 34:00 alkaen) päästään ajankohtaiseen ja erittäin kummalliseen episodiin koskien kuntavaalien siirtoa. Malinen kertoo Suomen pääministerin esittäneen puheessaan ajatuksia siitä, onko talousjärjestelmämme oikeanlainen vai pitäisikö sitä muuttaa, jos se ei kestä kriisiä - yritysten sulkemisia... Hän toteaa tämän kritiikin olevan agendaa, jota Maailman talousfoorumi on ajanut ainakin vuodesta 2016, mistä lähtien hän on sen ajatuksia seurannut.

Malinen kertoo pääministerin erikoisesta pukeutumisesta, puserosta jossa oli suuri nouseva kurki (ja joka todella kiinnitti myös blogistin huomion - pusero on erittäin erikoinen valinta eduskunnan puhujapönttöön). Hän sanoo nousevan kurjen olevan kiinalainen symboli, joka tarkoittaa, sitä että ko. henkilö haluaa nousta yhteiskunnassa korkeampaan asemaan. Viiden päivän kuluttua tästä Marin oli Time-lehden kannessa (seikka, joka pisti blogistinkin silmään, tosin "irrallisena" tapahtumana).

Malinen kertoo, kuinka maailman historiassa on monesti kommunikoitu pukeutumisella. Jos on sovittu jotain, signaloidaan jotenkin muuten kuin suoraan, että sovittu asia on tehty. Hän kysyy: entä jos pääministeri ottaakin käskyjä maamme ulkopuolelta?

Edelleen Malinen kertoo YK:n agenda 2030:sta, joka on f*sistinen järjestelmä, jossa vain suuryritykset ja valtio hoitavat kaiken ja jossa pk-sektoria ei ole lainkaan. Hän kysyy, mitä maailmassa ja Suomessa oikein tapahtuu, kun ympäri maailman tulee kommentteja halusta muuttaa talousjärjestelmä, ikään kuin kaikki pelaisivat samaan kulmaan. Entä jos näin todella tapahtuu, että heikennetään pk-sektoria?

Malinen kertoo viimeisen puolen vuoden aikana joutuneensa kallistumaan siihen totuuteen, että tätä ajetaan ulkopuolelta. "Pitää yhdistellä näitä pisteitä, mitä on tapahtunut", hän toteaa ja sanoo, että merkkejä on liian paljon siitä, että tätä ajetaan systeemisesti jostain.

Twitterissä hän kysyy seuraavasti: "Olen miettinyt, että jos pääministeri @MarinSanna ottaa ohjeita ulkomailta, kenen kansalaisten lisäksi pitäisi toimia? Suojelupoliisin, armeijan?"

*

Ohjelman loppupuolella keskustellaan myös THL:stä. Haastattelijat Heikelä & Koskelo kyseenalaistavat THL:n vallan. He sanovat ihmisten siellä antavan suosituksia, jotka tuntuvat olevan yhtäläisyysviivoilla hallituksen päätöksiä.

Malinen toteaa THL:n viime kevään parametrien tulleen "hihasta". Heidän omassa ennusteessaan sairaalapaikkojen huippu oli huhtikuulla - kuten se oli 9.4.2020, mutta THL esitti jotain muuta, mikä lienee ollut vilpitön epäonnistuminen. Sen sijaan nykyinen ennuste (11.000) on hänen mukaansa lähinnä matemaattinen laskuharjoitus eksponentiaalisesta kasvusta vailla mitään todellisuuspohjaa. "Se on niin epäpätevä, että se voi olla vain tahallinen", hän sanoo.

*

Ohjelman lopussa Malinen antaa testamenttinsa suomalaisille (teksti muokattu puhekielisestä kirjallisempaan muotoon):

"Halusin osoittaa tällä koko projektilla, että kansalainen voi nousta tässä asiassa asia-argumenteilla. Tarvitsemme sellaisia ihmisiä nyt. Suomalaisten pitää yhdistyä ja ruveta funtsimaan, mitä tässä maassa tapahtuu ja mihin me haluamme mennä. Se että ei tee mitään, on nykytilanteessa myös valinta, koska meitä vaan viedään nyt johonkin. Kyse on siitä, nousemmeko me vastarintaan vai..."

Lopuksi hän kertoo (kohdasta 44:45) elpymisrahaston tilanteesta pähkinänkuoressa. Lisää keskustelua löytyy täältä. - Kannattaa katsoa ja jakaa edelleen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämä blogi on tehty Santavuoren muistoksi, joten muista asiaankuuluva kunnioitus. Vain asialliset viestit julkaistaan.