30.9.2016

Infraäänipäästön leviämismallinnuksen käyrät

Infraäänen leviämismallinnuksessa perusteet pystyy kuta kuinkin ymmärtämään, silti ne ajatteluttavat. Voiko tilanne todella olla tällainen? Tässä pari lisäkysymystä kartan laatijalle vastauksineen.

Keltainen käyrä on siis sisin, se on sinänsä selvä.

- Keltainen vyöhyke on määritelty tunnettujen nopeasti ja vakavasti sairastuneiden perusteella.

Miten oranssi käyrä määräytyy? Nyt se on vedetty esim. kaikkien Vaasan seudun alueiden ympäri taikka Ilmajoki-Jalasjärvi-Kauhajoki-Kristiinankaupunki-Siikainen-Pori-Honkajoki-Karvia -alueen ympäri. Miksi? Onko infraäänipäästöjä siis myös noiden paikkakuntien väliin jäävillä alueilla?

- Ensinnäkin on olemassa joitain hankkeita joita on rakennettu ennen syöttötariffia. Kaikki merkittävän kokoiset voimalat on huomioitu riippumatta siitä, ovatko ne tariffissa vai eivät, jos ne on rakennettu tai tullaan rakentamaan tänä ja ensi vuonna.

 Kuvakaappaus: Merikarvian tuulivoimainfo.

- Toiseksi, käyrien kulku määräytyy puhtaasti infraäänen leviämismallin perusteella.

- Infraäänialtistus on siis erityisen voimakasta tuulivoimahankkeiden väliin jäävillä alueilla eli myös edellä mainituilla alueilla. Tämä on luonnollista: ikään kuin jäisi kahden tulen väliin.

- Oranssi käyrä on määritelty tapausten perusteella, jossa sairastumisen nopeus on ollut kertaluokkaa hitaampi kuin keltaisella käyrällä, ja myös oireet ovat olleet joissain tapauksissa lievempiä. Oranssin käyrän sisäpuolella esiintyy kuitenkin oireita, jotka ovat välittömästi henkeä uhkaavia. Näistä ehkä helpoimmin tunnistettava ja vakavin on verenpaineen nousu voimakkaan tuotantojakson aikana sairaalloisiin lukemiin, jotka vaativat välitöntä huomiota (esim. 210/170).

Entä mikä on uloin käyrä? Onko se noiden mainittujen alueiden + Lapuan sisäänsä sulkeva viiva vaiko esimerkiksi tuo viiva, joka kulkee Virrat-Ähtäri-keskustojen kautta? Miten se määräytyy?

- Uloin käyrä on raja, jossa olemme havainneet oirehtimista niillä henkilöillä, jotka ovat jo voimakkaasti altistuneet.

Uloin käyrä näkyy ylle leikatusta kuvasta. Se saa sanattomaksi, kun tietää, miten infraäänen leviäminen on laskettu ja millä perusteilla kartan käyrät mallinnettu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämä blogi on tehty Santavuoren muistoksi, joten muista asiaankuuluva kunnioitus. Vain asialliset viestit julkaistaan.