28.9.2017

Tuulivoimarakentaminen pysäytetty Ruotsin Västerbottenissa

Valoa Pohjolaan tulee tällä kertaa Ruotsista ja Ruotsin oikeuslaitokselta.

Västerbottens Folkblad uutisoi nimittäin Ruotsin maa- ja ympäristöoikeuden päätöksestä, joka kumoaa luvan rakentaa 25 tuulivoimalaa Åselen ja Lyckselen kuntiin. Päätös pysäyttää tuulivoimarakentamisen sisämaassa, Västerbottenin maakunnassa.

Västerbottenin maakuntahallituksen ympäristöosasto hyväksyi vuonna 2016 tuulivoimayhtiö Vindkraft i Fjällberg AB:n hakemuksen tuulivoima-alueen tekemisestä sisämaahan. Lupa tuli enintään 25 tuulivoimalalle useilla eri kiinteistöillä. Kuitenkin samalla hylättiin 23 muun voimalan lupa Hembergetin ja Sandsjönin alueilla.

Useat osapuolet valittivat päätöksestä. Maa- ja ympäristöoikeus on nyt käsitellyt valitukset.

Kuva: Pixabay.com.

Oikeuden mukaan koko maa-alue tulee suojata tuulivoimaloilta, eikä se sovellu voimalarakentamiseen. "Lupaa tuulivoimalle kyseessä olevalla alueella ei tule siten sallia", lukee maa- ja ympäristöoikeuden päätöksessä.

Päätös pysäyttää suunnitellun tuulivoima-alueen tekemisen, käytännössä siis Västerbottenin maakunnan sisämaassa. Päätöksestä voidaan vielä valittaa.

Asialla on vaikutusta Suomeen paljon enemmän kuin äkkiseltään luulisi. Västerbotten sijaitsee lähes vain "kivenheiton" päässä Vaasasta luoteeseen, sen enempää kommentoimatta... kannattaa katsoa karttalinkistä tarkemmin.


Lisätietoja:

http://www.folkbladet.nu/1926588/mark-och-miljodomstolen-stoppar-vindkraftpark

https://fi.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4sterbotten

28.09.2017.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämä blogi on tehty Santavuoren muistoksi, joten muista asiaankuuluva kunnioitus. Vain asialliset viestit julkaistaan.