20.5.2019

Sundomin tuulivoimalan kuulumisia

Mitä kuuluu yhden voimalan tuulivoima-alueelle Sundomissa? Entä lintujen, joutsenien ja kurkien vuosisatoja tai -tuhansia vuosia vanhoille muuttoreiteille?

Vuorossa Impi Waaran video, josta joitain pointteja vapaamuotoisesti referoituina videolta ja live-lähetyksen chatistä.

Sundomin voimala valmistui vuonna 2012. Sen tekniset tiedot ovat teho 3,6 MW, roottorin halkaisija 118 m, tornin korkeus 125 m, pyyhkäisykorkeus 184 m ja turbiinina Mervento 3.6-118.

Mikä Mervento? Sivujensa mukaan:

"Mervento syntyi länsirannikolla. Olemme osa Skandinavian suurinta vientiin suuntautunutta energiateknologiaklusteria, ​johon kuuluu yhteensä 120 yritystä, joka tunnetaan paremmin nimellä EnergyVaasa. Visiomme on tulla johtavaksi maailmanlaajuiseksi monen megawatin tuulivoimaloiden voimalaitosten toimittajaksi off-shore-sovelluksiin."


Vloggari kertoo, että valmistumisensa jälkeen voimalalla on ollut öljyvuotoja ja sen lapoja on paikkailtu. Se ei ole toiminut ihan niin kuin Strömsössä. Eikä se pyöri videoimisen hetkelläkään - lavassa roikkuu joku, ukko tai akka.

Toosan aiheuttama melu on puhuttanut lähiseudun asukkaita. Vuonna 2018 on tehty kantelu kahdesta virkamiehestä koskien voimalan melua.

Pohjalainen-lehti uutisoi 4.10.2016 voimalayhtiön hakeutuneen konkurssiin. Sittemmin voimala siirtyi uutisen 28.10. mukaan konkurssiin menneen yhtiön tytäryhtiölle Wasawindille. Voimalasta saa sähköä 600 kotitaloutta, mutta osalle sähkönsaajista on meluhaittoja, ja voimalan rakentamisen jälkeen myös linnut ovat vaihtaneet muuttoreittejään.

Tuulivoimayhdistyksen mukaan tuulivoimalan suojaraja asutukseen on vähintään 2 km.

- Mutta sekään ei aina riitä, esim. juuri meluhaittojen takia.

Edelleen yhdistyksen mukaan voimalan tekninen käyttöikä 20-25 vuotta.

- 20 vuotta on aika lyhyt aika - sinä aikana pitäisi kuolettaa rakentamisesta aiheutuneet kulut ja ennallistaa maisema. Tornin juurella on järjettömän kokoinen betonimötikkä, betonialustan voi kuulemma purkaa ja dumpata täytemaaksi ja kaikkea yhtä luontoystävällistä. Rungon ja moottorin osat ovat kierrätettävissä, mutta lapojen lasikuitu ja epoksi eivät. Niistä voi kuulemma tehdä taide- ja käyttöesineitä...

Suomessa oli vuoden 2018 lopussa 698 tuulivoimalaa ja niiden kokonaiskapasiteetti 2041 MW. Tuotettua sähköä tuulivoimalla oli saman vuoden lopussa 5,8 TWh, jolla katettiin sähkön kulutuksesta 6,7 %.

Mutta ei hätää.

Helmikuussa 2019 julkaistun hankelistan mukaan tuulivoimaa on suunniteltu rakennettavan lisää 16.500 MW:n edestä, tästä määrästä merellä tuotettaisiin 3.500 MW. 

Helsinki yksin tarvitsisi n. 3.500 voimalaa, joten saisikin niitä sitten rakentaa joka maisemaan. Siinä "tulevaisuuden" näkymää.

Niin, joo... Ensimmäisiä voimaloita puretaan jo.


Lisätietoja:

https://santavuori.blogspot.com/2018/11/yha-ajankohtaisempi-tuulivoimamelu.html


https://www.youtube.com/watch?v=kpmBJ-qF-yM


https://www.pohjalainen.fi/mielipide/yleisolta/sundomin-tuulivoimalan-aaneen-on-jo-puututtu-1.1470141

20.5.2019.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämä blogi on tehty Santavuoren muistoksi, joten muista asiaankuuluva kunnioitus. Vain asialliset viestit julkaistaan.