31.5.2019

Mökkien hinnat romahtivat Merikarvialla

Mökkien hinnat ovat romahtaneet Merikarvialla. Iltasanomat selvitti toukokuun alussa mökkien todellisia myyntihintoja eri puolilla Suomea. Kahden sivun juttu sisälsi myös ison taulukon eri kuntien tilanteesta.

Merikarvialehti julkaisi asiasta 30.5.2019 kuitenkin vain lyhyen pikku-uutisen:
"Mökkien hinnat romahtivat 
Iltasanomat vertaili lomakiinteistöjen hintojen muutoksia vuodesta 2017 vuoteen 2018. Tiedot hintojen muutoksista iltapäivälehti oli saanut maanmittaustoimistosta. Paikkakunta oli mukana vertailussa, mikäli vertailuvuosina oli tehty vähintään viisi kauppaa.
Merikarvian lomakiinteistöjen hinnat olivat tuona aikana alentuneet peräti 47,8 prosenttia. Iltasanomat uutisoi aiheesta 4.5."
Mökkien hinnat ovat romahtaneet Merikarvialla siis lähes puoleen. Vieläkö joku sanoo, että tuulivoimalat eivät laske kiinteistöjen arvoa?

Kuvituskuva: Pixabay.com.

Iltasanomien Faktat - näin tutkittiin -ruudussa kerrottiin 4.5.2019 seuraavasti:
"IS selvitti mökkien todellisia myyntihintoja Maanmittauslaitoksen avoimesta kiinteistökauppadatasta. Mukaan poimittiin mökkien mediaanieurohinnat kunnittain sen mukaan, kummassa mökkejä on kaupattu enemmän, haja-asutusalueella vai kaava-alueella.
Kunnista mukaan poimittiin vain ne, joissa oli tehty yli 5 mökkikauppaa sekä 2017 että 2018. Mukana selvityksessä ovat yli sata Suomen suurinta mökkikuntaa pois lukien Kittilä, Virrat, Turku, Suomussalmi, Ii, Kalajoki, Kemijärvi ja Sodankylä, joissa kauppoja oli liian vähän luotettavan mediaanihinnan laskemiseksi." 
Merikarvialla on noin 1500 vakituista asuntoa ja 1800 vapaa-ajan asuntoa. Mökkien arvolla voi siten sanoa olevan merkittävä vaikutus kunnan talouteen.

Moneen vuoteen kunnassa ei ole ollut myynnissä ainoaakaan mökkiä, ei edes ns. kuivanmaan mökkiä. Toukokuun 2019 lopussa 3000 asukkaan kunnassa oli myynnissä Etuovi.com-sivustolla noin 40 mökkiä ja saman verran omakotitaloja.

Muuttaisitko Merikarvialle? 

Ai niin, siellä yritetään kaavoittaa uudestaan, jo toisen kerran Korpi-Matin ja Korvennevan tuulivoima-alueita. Näiden alueiden aiemmat kaavat kaatuivat KHO:ssa ja Turun HO:ssa.


Lisätietoja:

Iltasanomat 4.5.2019

Merikarvialehti 28./30.5.2019

https://khr.maanmittauslaitos.fi


https://santavuori.blogspot.com/2017/08/eika-vielakaan-tuulivoimaa-merikarvian.html

https://santavuori.blogspot.com/2018/11/terveiset-merikarvian-kuntaan.html

https://santavuori.blogspot.com/2017/01/valonpilkahdus-merikarvialle.html

31.5.2019.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämä blogi on tehty Santavuoren muistoksi, joten muista asiaankuuluva kunnioitus. Vain asialliset viestit julkaistaan.