30.4.2017

Stand up!

Saksalainen video kutsuu tuulivoiman vastustajia ympäri maailman yhdistämään voimansa ja taistelemaan tätä vääryyttä vastaan. Meitä tulee koko ajan lisää, myös Suomessa!


"German video calls for anti-wind groups around the world to unite and together fight this assault on our lives.  We are getting stronger and our voices are getting louder."

Maailmassa on tämän sivuston mukaan ainakin yli 2200 tuulivoiman vastaista ryhmää. Ette ole yksin. - Stand up, people!


Lisätietoja:

https://www.youtube.com/watch?v=SWwWnMa9V4o

https://quixoteslaststand.com/worldwide-anti-wind-groups/

21.4.2017

Petollinen infraääni

Kp24.fi:n uutinen on Kokkolan kaupungin tuulivoimasuunnitelmien lisäksi muutenkin mielenkiintoinen.

Jutussa haastatellaan paikkakunnalta kotoisin olevaa Antti Auniota, joka on hämmästynyt Kokkolan suunnitelmista ja toteaa "isompien tuulivoimaloiden mahdollisesti tuovan terveysriskejä hyvinkin kaukana voimaloista asuville".

"- Nasa ja Yhdysvaltain puolustusvoimat ovat tehneet mittavia tutkimuksia. Siellä matalien taajuuksien havaittiin aiheuttavan pahoinvointia."

Aunio on kehittänyt yrityksessään erilaisia mittauslaitteita, ja myös infraäänen mittalaitteen. Tammikuusta lähtien on tehty tutkimusta, jossa noin 20 laitetta on ollut eri puolilla Suomea noin 1-10 km:n etäisyydellä tuulivoimaloista kodeissa, joissa on koettu terveyshaittoja voimaloiden rakentamisen jälkeen.

Yhdessä paikassa laitteet ovat olleet kerrallaan kuukauden. Samaan aikaan on täytetty oirepäiväkirjaa.

"- Jos tuulivoimaloiden infraääni aiheuttaa ihmisille uni- ja terveyshaittoja, se näkyy tutkimuksessa". "Tutkimuksen tietoja puretaan raakadatasta ja päiväkirjoista kevään aikana."

Kuva: Pixabay.com.

Infraääni on petollista, koska sitä ei kuule korvalla ja koska se etenee vaivatta pitkiä matkoja.

"- Infraäänen ongelma ei ole äänen voimakkuus vaan se, että sitä tulee koko ajan. Ihmisten oireet syntyvät vähitellen ja pitkällä ajalla. Kunnollista pitkäaikaistutkimusta isojen tuulivoimaloiden tuottaman infraäänen terveysvaikutuksiin ei ole tehty."

Niin - sitä ei ole aiemmin tehty. Nyt tehdään.


Lisätietoja:

https://kp24.fi/uutiset/510683/kokkolalaislahtoinen-yrittaja-odottaisi-terveysselvitysta-ennen-tuulivoimaloiden-rakentamista-harrin

http://www.auniogroup.com/2017/03/10/tutkimuksen-kaynnistyminen/

20.4.2017

Hymyilevä Kokkola

Tiesittehän, että Seinäjoen kaupunki on ilmoittanut jättävänsä tuulivoimakaavoituksen väliin? - Tuulivoimaloita kaavoitetaan vain maakuntaan muiden kuntien kiusaksi. Tai niin Seinäjoki luulee. Mutta tästä tuonnempana.

Nyt Kokkolaan. Googlen mukaan hymyilevä Kokkola yllättää. - Huoh, yllättää tosiaan.

Kp24.fi uutisoi tänään Kokkolan Harriniemen alueelle suunnitelluista tuulivoimaloista. Kokkolan kaupunki on jo myöntänyt rakennusluvat neljälle 3,6 MW:n voimalalle, joiden pyyhkäisykorkeus on 200 m. Ne on tarkoitus saada valmiiksi ensi vuoden alkupuoleen mennessä.

Voimaloiden läheisyydessä on sekä kesämökkejä että pysyvää asutusta. Kyllä, uutisen mukaan:

"Esimerkiksi asuntomessualue on vain reilun kilometrin päässä lähimmästä voimalan paikasta."

Kuva: Pixabay.com.

Eikö Kokkolassa todellakaan tiedetä mitään melu- tai infraääniongelmista, joita tuulivoimalat väistämättä tuovat tullessaan? Tähän astihan siellä on aika hyvin säästytty infraääneltä.

Kokkolassa olisi todella syytä ottaa aikalisä voimaloiden rakentamisen suhteen. Syy käy jutusta enemmän kuin selväksi, toivottavasti myös Kokkolan päättäjille.

Toivottavasti hymyilevä Kokkola yllättää - tuulivoimaloiden rakentamisen sijaan.


Lisätietoja:

https://kp24.fi/uutiset/510683/kokkolalaislahtoinen-yrittaja-odottaisi-terveysselvitysta-ennen-tuulivoimaloiden-rakentamista-harrin

13.4.2017

Hollannissa vastustetaan tuulivoimaa

Tuli mainittua aiemmin, että tuulivoiman vastustus Hollannissa on kovaa.

Seuraava kartta havainnollistaa, kuinka 16,5 miljoonan asukkaan ja 41.500 neliökilometrin Hollanti ei halua tuulivoimaloita. Siellä on tällä hetkellä yhteensä 146 tuulivoimaa vastustavaa yhdistystä tai ryhmittymää.

Kuvakaappaus Windmolenklachten.nl.

82,2 miljoonan asukkaan Saksan lähemmäs 900 yli 1000 tuulivoimaa vastustavaa ryhmää löytyy kartalta täällä.


Lisätietoja:

https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=194Pmnbzu2R6KymuLLA5L_ciTZYY&ll=52.33575864022329%2C5.699449520325288&z=8

http://www.windmolenklachten.nl/

http://santavuori.blogspot.fi/2017/03/saksassa-tuulivoiman-vastustus-kasvaa.html

06.04., päivitetty Saksan tietoja 16.10.2017.

11.4.2017

Tuulivoimalamelun tonaalisuus myönnetty

Kanadalainen CTV London News uutisoi keväällä, että tuulivoimalamelun tonaalisuus on myönnetty ensimmäistä kertaa.

CTV Londonin videolla haastatteleman pariskunnan mukaan tuulivoimaloiden melu muuttuu öisin: se kulkee pidemmälle, on voimakkaampaa; se kuulostaa ukkoselta. Pariskunta on taistellut asian kanssa jo kaksi vuotta - siitä lähtien kun voimalat rakennettiin.

Nyt heillä on tukea väitteelleen. Kanadan ympäristö- ja ilmastonmuutosministeriön raportissa huhtikuulta 2017 sanotaan seuraavasti:

"Appear to exceed the applicable sound level limits... and it was further concluded that there is a possibility that sound from the nearby turbines could be tonal."
- Ministry of Environment and Climate Change (MOECC), Wind noise testing report - April 7, 2017


Suomeksi siis: Läheisten voimaloiden "melu näyttää ylittävän sovellettavat melurajat... ja edelleen pääteltiin, että läheisten voimaloiden ääni voi olla tonaalista."

Millaista tonaalinen ääni tai melu sitten oikein on? "Tonaalisuus kuvaa sitä, kuinka säännöllisen jaksollinen tai 'soinnillinen' ääni on." Videolla haastateltu nainen havainnollistaa tuulivoimalan äänen tonaalisuutta matkimalla sitä.

CTV London Newsin haastattelema mies kertoo edelleen, että tämä on ensimmäinen kerta, kun hän näkee raportin, jonka mukaan tuulivoimalamelun myönnetään ylittävän sekä melurajat että olevan tonaalista. Kumpaakaan näistä ei ole hänen tietämänsä mukaan myönnetty aiemmin.

Pariskunnan yöunia häiritseviä voimaloita ei ole vielä pysäytetty - sillä ministeriö vaatii jatkomittauksia. Pariskunta haluaa, että voimalat pysäytetään. Kyseessä on K2 Wind Ontario -nimisen tuulivoimayhtiön rakentamat voimalat. Yhtiö ilmoittaa ottavansa vakavasti Kanadan lakien mukaiset velvoitteensa.


Lisätietoja:

http://london.ctvnews.ca/video?clipId=1098781

https://ottawawindconcerns.com/2017/04/12/wind-turbines-found-to-exceed-legal-noise-levels/

http://www.aanipaa.tamk.fi/analog_5.htm

https://www.cs.tut.fi/sgn/arg/akusem/akuintro.pdf

https://www.slideshare.net/SFSedu/akustiikka-ni-ja-melu

5.4.2017

Suomen ympäristöterveys

Joko olette tietoisia yhdistyksestä nimeltä Suomen ympäristöterveys? Se tukee tutkimusta, joka koskettaa elinympäristössä tapahtuvia, ihmisten ja eläinten hyvinvointiin mahdollisesti vaikuttavia muutoksia.

Kuvakaappaus yhdistyksen sivuilta.

Yhdistys edistää ympäristöterveyden tieteellistä tutkimusta teettämällä ja rahoittamalla sekä julkaisemalla ja kääntämällä tarvittavia tutkimuksia. Tällä hetkellä yhdistyksellä on varsin ajankohtainen tavoite. Se hankkii rahoitusta

"tutkimukseen, jolla selvitetään, onko tuulivoimaloiden infraäänellä vaikutusta ihmisten ja eläinten terveyteen".

Yhdistyksen sivuilta löytyy taustaa tutkimukselle sekä tutkimuksen tavoite ja kuvaus sen etenemisestä. Mukaan pääsee helposti, henkilöjäseneksi tai vaikka yritysjäseneksi. Jäsenmaksut käytetään suoraan infraäänen terveysvaikutustutkimukseen.

Viimeaikaisen tiedon valossa ja ISO-standardinkin vahvistamana tuulivoimaloiden infraäänellä on todennäköisesti vaikutusta terveyteen, siis myös tutkimuksellisesta näkökulmasta. Tuleekin olemaan erittäin mielenkiintoista nähdä, mitä tämän yhdistyksen tutkimusrintamalla tapahtuu!


Lisätietoja:

https://syte.fi/

https://syte.fi/haluatko-auttaa-terveysvaikutusten-selvittamisessa/

http://santavuori.blogspot.fi/2017/04/diagnoosi-t752.html

http://santavuori.blogspot.fi/2017/03/infraaanen-vaikutukset-ihmiseen.html

4.4.2017

Ambulanssi - soittaako vai ei?

Infraäänikidutus senkun jatkuu. Tuulet ovat puhaltaneet koko päivän aivan hirveällä voimalla ja ennen kaikkea hirveästä suunnasta tuoden infraääntä minimissäänkin 25 kilometrin päästä.

Kuka tietää miten kaukaa se oikein tulee? No infraäänimittaristahan se tietenkin selviäisi.

Kuvituskuva: Pixabay.com.

Verenpainemittarin lukemat paukkuvat ennätyksiä - milläs lasket paineet alas, kun lääkitystä ei ole normaalisti matalaan verenpaineeseen? Millä muulla kuin pakenemalla jonnekin, missä infraääntä ei ole? Yön selkään? Otatko perheesi mukaan?

Saa nähdä, miten yön yli selviää, onko pakko soittaa ambulanssi vai miten tässä käy.

Tänne kuuluu joka tapauksessa tosi huonoa ja tämän tekstin kirjoittaja on tuskin ainoa Santavuoren, Mustaisnevan, Torkkolan, Svalskullan ja yksittäisten voimaloiden vaikutuspiirissä maakunnissa. - Kovasti kuuluvat ambulanssit olleen ajossa kohti Seinäjokea hetki sitten.


JK 05.04. Soitto Seinäjoen keskussairaalaan ennen yötä: Ambulanssin saa soittaa aina, kun on huono vointi, esimerkiksi verenpaineen suhteen ei ole olemassa mitään lukemarajoja, jonka jälkeen vasta saisi ambulanssin hälyyttää.

Korkea verenpaine muuttui päänsäryn kautta migreenin näköhäiriöiksi. Eli migreenistäkin tässä pääsee näköjään osalliseksi, vaikka vaiva on muuten pysynyt pois sitten kouluajan.

Ei ihme, että Suomessa migreenilääke on ollut loppu apteekeista, eikä vastaavaa tuotetta ole. Tuotteen "toimitusvaikeudet alkoivat jo touko-kesäkuussa", koska lääkkeen "tuotantokapasiteetti ei ole pysynyt kysynnän mukana. Ongelma on koko Euroopan laajuinen."


Lisätietoja:

https://www.jikky.fi/paivystys/arkipaivien_paivystys_ja_ajanvaraukselliset_kiirevastaanotot.5128.news

http://yle.fi/uutiset/3-9308101

3.4.2017

Diagnoosi T75.2

Nyt kun on selvää, että ISO-standardi on vahvistanut infraäänen haitallisuuden terveydelle jo yli 20 vuotta sitten, on hyvä katsoa uudelleen tautiluokitusta.

ICD-tautiluokitusjärjestelmä on kansainvälinen. Se tulee sanoista "International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems". Luokitusjärjestelmän on kehittänyt WHO. Luokituksen käytössä oleva versio on 10., siitä lyhenne ICD-10.

Suomessa Stakes julkaisi luokituksen 1. painoksen vuonna 1995. Virallisessa käytössä ICD-10-tautiluokitus on ollut täällä vuoden 1996 alusta - siis yhtä kauan kuin infraäänen haitat kirjaava ISO-standardi, ISO 9996:1996.


ICD-10-luokitus suomeksi ja ruotsiksi löytyy Julkarista, joka on STM:n avoimen hallinnonalan julkaisuarkisto. Julkaisu on kenen tahansa ladattavissa.

Tautiluokitus T75.2 löytyy sivulta 766, alla kuvakaappaus.

Kuvakaappaus: ICD-10-tautiluokituksesta 5/2011, s. 766.
Klikkaa kuvasta julkaisuun.

Santavuoren blogissa diagnoosi oli esillä lähes päivälleen vuosi sitten. Tuolloinen postaus perustui englannin- ja saksankielisiin ICD-luokituksiin, joten tässä sitten ihan täsmälliset luokitustiedot:

Diagnoosin T75.2 nimi on "värähtelyn vaikutus" ja se sisältää myös "infraäänen aiheuttaman pyörrytyksen".

Onko diagnoosin nimessä tai diagnoosissa siis jotain epäselvää? Infraääni on värähtelyä, diagnoosi kuvaa värähtelyn vaikutuksia ja se sisältää myös infraäänen aikaansaaman pyörrytyksen tai huimauksen.

Julkaisun kannessa komeilee THL:n logo ja julkaisun esipuhe on THL:n ylilääkärin allekirjoittama. THL:llekin asian luulisi siis olevan päivänselvää.

Niin? THL on Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.


Lue lisää:

http://santavuori.blogspot.fi/2017/03/infraaanen-vaikutukset-ihmiseen.html

https://fi.wikipedia.org/wiki/ICD

https://www.iso.org/standard/17931.html

https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/80324/15c30d65-2b96-41d7-aca8-1a05aa8a0a19.pdf?sequence=1

http://santavuori.blogspot.fi/2016/04/rytmihairioita.html

http://www.icd10data.com/ICD10CM/Codes/S00-T88/T66-T78/T75-/T75.2

http://www.icd-code.de/icd/code/T75.0.html

2.4.2017

Saksa ja tuulivoimaloilla tuhotut maisemat

Pidemmittä puheitta, alla oleva video havainnollistaa maiseman muuttumista tuulihulluuden myötä - pienemmilläkin voimaloilla kuin Suomeen ja esimerkiksi Santavuorelle on rakennettu (200 m pyyhkäisykorkeus).


Lisätietoja:

Video: EPAW
Julkaistu 30.5.2015
Windwahn zerstört unser Land

https://www.youtube.com/watch?v=rETPbpsxUFk&feature=youtu.be

1.4.2017

Esittelyssä 01.04.2017: Google Wind

Hollanti on yksi hienoimmista maista asua, mutta sen huonoin puoli on se, että siellä sataa 145 päivää vuodessa. Tämän vuoksi Google Netherlands Cloud Platform -tiimi julkaisee tänä keväänä 01.04.2017 Google Windin.

Katso alta lisää!


PS. Tuulivoimaloiden vastustus Alankomaissa on todella kovaa, sieltä kuullaan vielä!


Lisätietoja:

Video: Google Nederland

Julkaistu 31.3.2017

Holland is one of the greatest countries to live in, but the biggest downside is that it rains 145 days a year. That’s why the Google Netherlands Cloud Platform team is launching Google Wind this Spring.

https://www.youtube.com/watch?v=QAwL0O5nXe0