11.4.2017

Tuulivoimalamelun tonaalisuus myönnetty

Kanadalainen CTV London News uutisoi keväällä, että tuulivoimalamelun tonaalisuus on myönnetty ensimmäistä kertaa.

CTV Londonin videolla haastatteleman pariskunnan mukaan tuulivoimaloiden melu muuttuu öisin: se kulkee pidemmälle, on voimakkaampaa; se kuulostaa ukkoselta. Pariskunta on taistellut asian kanssa jo kaksi vuotta - siitä lähtien kun voimalat rakennettiin.

Nyt heillä on tukea väitteelleen. Kanadan ympäristö- ja ilmastonmuutosministeriön raportissa huhtikuulta 2017 sanotaan seuraavasti:

"Appear to exceed the applicable sound level limits... and it was further concluded that there is a possibility that sound from the nearby turbines could be tonal."
- Ministry of Environment and Climate Change (MOECC), Wind noise testing report - April 7, 2017


Suomeksi siis: Läheisten voimaloiden "melu näyttää ylittävän sovellettavat melurajat... ja edelleen pääteltiin, että läheisten voimaloiden ääni voi olla tonaalista."

Millaista tonaalinen ääni tai melu sitten oikein on? "Tonaalisuus kuvaa sitä, kuinka säännöllisen jaksollinen tai 'soinnillinen' ääni on." Videolla haastateltu nainen havainnollistaa tuulivoimalan äänen tonaalisuutta matkimalla sitä.

CTV London Newsin haastattelema mies kertoo edelleen, että tämä on ensimmäinen kerta, kun hän näkee raportin, jonka mukaan tuulivoimalamelun myönnetään ylittävän sekä melurajat että olevan tonaalista. Kumpaakaan näistä ei ole hänen tietämänsä mukaan myönnetty aiemmin.

Pariskunnan yöunia häiritseviä voimaloita ei ole vielä pysäytetty - sillä ministeriö vaatii jatkomittauksia. Pariskunta haluaa, että voimalat pysäytetään. Kyseessä on K2 Wind Ontario -nimisen tuulivoimayhtiön rakentamat voimalat. Yhtiö ilmoittaa ottavansa vakavasti Kanadan lakien mukaiset velvoitteensa.


Lisätietoja:

http://london.ctvnews.ca/video?clipId=1098781

https://ottawawindconcerns.com/2017/04/12/wind-turbines-found-to-exceed-legal-noise-levels/

http://www.aanipaa.tamk.fi/analog_5.htm

https://www.cs.tut.fi/sgn/arg/akusem/akuintro.pdf

https://www.slideshare.net/SFSedu/akustiikka-ni-ja-melu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämä blogi on tehty Santavuoren muistoksi, joten muista asiaankuuluva kunnioitus. Vain asialliset viestit julkaistaan.