Vuorossa ajankohtainen AlfaStudio, joka on esitetty 12.3.2021. Ensimmäisen puoliskon aiheena rokoteturvallisuus ja haastateltavana Fimean ylilääkäri Maija Kaukonen ja toisella puoliskolla keskustelemassa kotimaisesta rokotetuotannosta ja saatavuudesta kansanedustajat Arja Juvonen (ps.), Sari Tanus (kd.) ja Kimmo Kiljunen (sd.).
Ohjelman keskellä haastatellaan myös Aalto-yliopiston tuotantotalouden professori Paul Lillrankia. Toimittajana Ilkka Tiainen.
Seuraavassa otteita prof. Lillrankin haastattelusta kirjalliseen asuun muokattuna.
"Kun katsoo oikeita lukuja eli kuolleisuutta - ylikuolleisuutta - niin ei kyllä oikeastaan mitään varsinaista pandemiaa ole", prof. Lillrank toteaa ja jatkaa: "On totta, että on ihmisiä, jotka sairastuu tähän ja terveydenhuolto on jossain määrin rasittunut, mutta ei tässä mistään kriisitilanteesta voi oikeasti puhua, jos katsotaan oikeita lukuja."
Prof. Lillrankin mukaan pitäisi kysyä, paljonko ihmisiä kuolee - nimenomaan koronaan, ei koronan kanssa. Hän kuvaa, kuinka vuosi sitten peloteltiin ihmisiä kuolemantapauksilla, sitten ruvettiin puhumaan tehohoitopaikoista ja niiden riittävyydestä, sitten alettiin laskea sairaalahoitopaikkoja, sitten sairastumisia ja nyt lasketaan tartuntoja. Hän arvelee, että seuraavaksi taidetaan laskea altistumisia.
"Tartuntaluku on absoluuttinen numero, joka oikeastaan ei kerro yhtään mitään, koska tartuntamäärät ovat täysin riippuvia testausmääristä. Pitäisi kertoa testausmäärä ja sitten tartuntamäärä prosentteina testausmäärissä plus sen lisäksi vielä mittalaitteen virhe", hän selventää ja viittaa galluppien virhemarginaaliin. PCR-testit ovat tunnetusti epäluotettavia ja niissä tulee myös vääriä positiivisia. Tartuntaluvulla ei ole hänen mukaansa tällaisena "absoluuttisena numerona mitään informaatioarvoa kenellekään, sillä vaan pelotellaan ihmisiä".
"Loppupeleissä se, mitä pitää katsoa, on ylikuolleisuus eli kuolleisuus kaikista syistä ja miten se suhteutuu kuolleisuuteen pitemmän ajan kuluessa", prof. Lillrank sanoo ja kysyy: "Kuoleeko suhteessa enemmän ihmisiä nyt kuin normaalisti? Jos, niin silloin on pandemiakriisi, jos ei, niin ei ole mitään syytä panikoida."
*
Kannattaa katsoa kyseinen ohjelma, sillä silmiä avaava on myös kansanedustaja Kiljusen toteamus:
"On hyvin tärkeätä", Kimmo Kiljunen (sd.) sanoo, "että tässä suhteessa eduskunta on puhaltanut samaan hiileen. Olemme kaikki oleet sitä mieltä, että meidän täytyy toimia tässä tehokkaasti ja pyrkiä rajoittamaan tämän taudin leviämistä."
(Eikö ole mielenkiintoista, miten myös perussuomalaiset ja kristilliset ovat menneet samaan veneeseen vähemmistöhallituspuolueiden kanssa? Mahtavatkohan ko. puolueiden kannattajat täällä maakunnissa olla tyytyväisiä tähän "kehitykseen", ihan vain blogistina ihmetellen.)
Kansanedustaja Kiljunen - hallituspuolueen edustaja - toteaa edelleen:
"Ihmisen terveys on ykkösasia. Se menee kaiken muun edelle. Hallituksen tehtävänä on varmistaa kansalaisten terveystila niin pitkälle kuin se vaan on mahdollista. Siinä ei kustannuksia katsota".
(Blogisti, kuten niin moni muukin on huomannut, millainen "ykkösasia" ihmisten terveys hallitukselle oikein onkaan, mukaan lukien tuulivoiman melu- ja infraääniongelman "ratkaiseminen". Mutta totuus paljastuu tässäkin asiassa ennen pitkää.)
Kansanedustaja Kiljunen kuvaa, kuinka meillä on yhtä aikaa kolme epidemiaa: virus, hoivavaje joka aiheuttaa sairauksien ennaltaehkäisyongelmaa ja mentaalinen epidemia, siis yksinäisyyttä, yliherkkyyttä ja häiriökäyttäytymistä suhteessa koronarajoitustoimenpiteisiin.
(Blogistin sivuhuomautuksena: mielenkiintoinen ajatuskuvio ja sanavalinta!)
Toimittaja Tiainen kysyy: "Mistä tulee tämä ajatus, että on hallituksen tehtävä pitää ihminen terveenä? Eikö se ole yksilön tehtävä?"
(Kristillisten ja perussuomalaisten Tanus ja Juvonen kuuluvat hiukan hymistelevän myöntymisen merkkinä, mutta siellä he ovat edelleen, hallituksen ohjaamassa veneessä.)
Tiainen päättää ohjelman toteamalla, että THL:n mukaan vasta vuonna 2022 saadaan tieto, kuinka moni ihminen on kuollut koronaan vuonna 2020. Virallista tietoa koronaan kuolleista ei siis vielä ole.
Lisätietoja:
12.3.2021.