21.10.2016

Hiilidioksidista Koskenkorvan kilpailija?

Perjantai-illan kevennys tulee tässä:

Tekniikka & talous -lehden uutisen mukaan "tutkijat löysivät vahingossa yksinkertaisen keinon muuttaa hiilidioksidi viinaksi".

Nyt kun koko Maapallon on vallannut ilmaston lämpenemisen kauhu eli idioseenin aikakausi, on nerokasta keksiä hiilidioksidille käyttökohteita. Mikäs sen enemmän kansaan menevä tapa kuin tehdä siitä alkoholia!

Kuva: Pixabay.com.

Mutta hetkinen. Vaarantaako tutkijoiden vahinko Koskenkorvan, siis sen jalon tuotteen, jota siellä tuotetaan?

Hiilidioksidin muuttaminen etanoliksi vaatii jutun mukaan vain yhden katalyytin: piilevyn, jonka nanokokoiset piikit koostuvat kuparista ja hiilestä. Niiden päässä oleva nanopisara typpeä altistetaan hiidioksidikaasulle ja pienelle sähkövirralle. Ketjureaktion tuloksena on melko puhdasta, nestemäistä etanolia.

Koskenkorvan tehdashan voisi tehdä tätä sivutuotteenaan ja koko yritys saisi siten lisäarvoa. Tehtaan kemistit voisivat laadunvalvonnan ohessa lisätä näin tuotantoa. Hiilidioksidistakaan ei varmaan ole pulaa, kun tuulivoimaloiden kiihtyvä valmistaminen entisestään kiihdyttää ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden nousua.

Etanolin voisi sitten puhdistaa juomakelpoiseen kuntoon, kansa saisi kulutettavaa ja valtio kipeästi kaivattuja veroeuroja...

Kannattaa kuitenkin parantaa tuotannon logiikkaa, sillä jutun varsin pätevän kommentin mukaan typen kiehumispiste on -196 Celsius-astetta, jolloin prosessilämpötilan täytyy olla alle tuon lämpötilan. CO2:n sulamispiste on kuitenkin -78 Celsius-astetta eli prosessilämpötilassa CO2 on jäässä.

No, ei siinä päätä palele, ilmastohan lämpiää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämä blogi on tehty Santavuoren muistoksi, joten muista asiaankuuluva kunnioitus. Vain asialliset viestit julkaistaan.