18.10.2016

Tappava ääni, äänisaaste - nykyajan vitsaus

Valittujen Palojen vuonna 1999 julkaisemassa kirjassa Salaisuuksien saatossa on artikkeli infraäänestä. Artikkeli on otsikoitu "Tappava ääni. Äänisaaste - nykyajan vitsaus". Alla pääkohdat lainattuna:

"Korviimme kantautuu monenlaisia ääniä. Voivatko ne vahingoittaa? Epäilemättä voivat, ja suurimmat vauriot aiheutuvat ääniaalloista, joita emme edes kuule."

"Ääni on värähtelyä, ja värähtely aiheuttaa ympäristössään - ilmassa, vedessä, metallissa, elävässä kudoksessa - painetta. Hyvin voimakas ääni voi kohottaa verenpainetta ja jopa aiheuttaa sisäisiä verenvuotoja. Esimerkiksi tykin kumahdus, jonka voimakkuus on lähes 200 desibeliä, voi tappaa muutaman metrin päässä ampumapaikasta olevan ihmisen."

"Entä sitten äänet, joita emme kuule? Ihminen aistii äänenä värähtelyt, joiden taajuus on noin 20-20 000 hertsiä. Herkinkään korva ei erota pienitaajuisia infraääniä eikä suuritaajuisia ultraääniä. Niin sanottu hiljaisuus on siis täynnä kuulumattomia ääniä."

"Voivatko kuulumattomat äänet olla terveydelle haitallisia? Epäilemättä voivat, kuten muun muassa joistakin nykyaikaisista hoitomenetelmistä voidaan päätellä."

"Myös infraääniaallot aiheuttavat vaurioita. Ne pääsevät näet ihon läpi ja aiheuttavat tielleen osuneissa elimissä hitaan värähtelyn, jonka seurauksena hermostossa ja verenkierrossa ilmenee häiriöitä. Se selittää, miksi jotkut voivat pahoin ja saavat merisairautta muistuttavia oireita seistessään liian lähellä moottoria tai turbiinia, joka käy hyvin hitaasti. [...] Tällaiset ääniaallot voivat luultavasti vahingoittaa myös ihmistä."


Kuka tai ketkä sitten ovat kirjoittaneet tämän teoksen? Kirjan esittelytekstin mukaan:
Salaisuuksien saatossa on huikea teos, joka paljastaa lukijalleen kaikkien aikojen jännittävimmät arvoitukset, 146 salaisuuksien kansiota, joiden kokoamiseen ovat osallistuneet parhaat kansainväliset asiantuntijat. Tuloksena on yleistajuinen, poikkitieteellinen teos monilta inhimillisen tiedon alueilta, 336-sivuinen salaperäisten ilmiöiden kirjasto. Värikäs kuvitus elävöittää ja havainnollistaa tietoa: yli 700 värivalokuvaa, -piirrosta ja kaaviota.
Kestää kohtuullisen kauan, että esimerkiksi tämän kirjan 17 vuotta sitten suomeksi julkaistu tieto tavoittaa 2010-luvun sivistyneen ja tiedonhakuun kykenevän ihmisen. - Ai niin, Suomessahan ei voi luottaa mihinkään ulkomailla tehtyyn tutkimukseen, vaan täällä täytyy tehdä kaikki tutkimus uudelleen itse. Erityisesti infraääntä koskien.

In Finland you cannot trust at any studies made abroad, you must repeat and make the research yourselves in Finland. This concerns particularly the infrasound.

Die Finnen können sich nicht auf die ausländischen Untersuchungen verlassen, sondern sie müssen selbst alle Untersuchungen nochmals in Finnland machen. Das gilt besonders dem Infraschall.


Lue lisää:

Salaisuuksien saatossa (1999). Valitut Palat. 336 s. ISBN 9515843804. Suom. Sirkka Salonen & Tuulikki Valta. Ranskankielinen alkuteos Voyage au Coeur du Mystérieux (1996). Julk. Seléction du Reader's Digest, Pariisi.

1 kommentti:

  1. Valitut Palat julkaisi vuonna 1999 kirjan, jossa puhutaan kuulemattoman äänen vaarallisuudesta - samana vuonna kuin ISO-standardi on julkaistu.

    "Moderni" ihminen sai tiedon siis noin 18 vuotta myöhemmin.

    VastaaPoista

Tämä blogi on tehty Santavuoren muistoksi, joten muista asiaankuuluva kunnioitus. Vain asialliset viestit julkaistaan.