5.3.2018

Tuulivoimaloiden infraäänet peittävät pian suurimman osan Suomea

Tämän päivän maakuntalehdet Ilkka ja Pohjalainen uutisoivat Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla syksyllä tehdyistä tuulivoimaloiden infraäänimittauksista. Blogissa niistä oli asiaa helmikuulla.

Uutinen kertoo, että mittauksista vastaavan DI Antti Aunion mukaan on merkittävää, että mittauksien perusteella "tuulivoimaloiden tiedetään varmasti aiheuttavan infraääntä". Tällaista tutkimusta ei ole aiemmin tehty.

Sivuhuomautuksena, että infraäänen syntyminen voimaloista on seikka, jonka tuulivoimayhtiöt pyrkivät aiemmin kiistämään, mutta esimerkiksi Vestas on todennut, että heillä ei ole mitään keinoa estää tuulivoimaloiden infraäänen muodostumista.

Edelleen jutun mukaan tuulivoimaloiden infraääni poikkeaa luonnossa syntyvistä infraäänistä. Luonnon infraääni on kohinaa - tuulivoimaloiden infraääni taasen on "säännöllistä ja jatkuvaa sykettä", se on pulssimaista. Taajuudeltaan se on 0,5-5,0 Hz:n matalataajuista ääntä.

Yhtä aikaa infraäänimittausten kanssa täytettiin myös oirepäiväkirjoja havaituista oireista. Tätä aineistoa ei ole vielä analysoitu tarkemmin.

Syksyllä sekä viime vuoden alkupuolella koottua tutkimusmateriaalia terveysoireista on tarjottu myös sosiaali- ja terveysministeriölle tutkittavaksi, kuten blogissa kerrottiin elokuulla KauppaSuomen artikkelin pohjalta, mutta ministeriö ei ole edelleenkään vastannut kysymykseen myöntävästi.

Maakuntalehtien jutuissa mainitaan myös yleisellä tasolla tuulivoimaloiden infraäänestä koettuja oireita. Näitä ovat esimerkiksi tinnitus, korva- ja sydänoireet, pääkipu ja migreeni, nivelsäryt, pahoinvointi ja unihäiriöt.

Infraäänimittausten mukaan tuulivoimaloiden infraäänet kantavat tuulen alapuolella kymmenien ja otollisilla tuulilla jopa satojen kilometrien päähän. Siis niin Seinäjoelle kuin moniin muihinkin kaupunkikeskuksiin. Jos tuulivoimaloiden rakentaminen jatkuu, suurin osa Suomea jää infraäänen alle muutamassa vuodessa. 

"Lyhyellä altistuksella, voimakkaalla signaalitasolla infraääni on terveydelle haitallista, se tiedetään", Aunio toteaa KauppaSuomen artikkelissa. Kyse on ympäristötekijästä, jonka pitkäaikaisvaikutuksia ihmisiin tai eläimiin ei vielä tunneta.


Lisätietoja:

https://www.ilkka.fi/tilaajalle/maakunta/tilaajalle-7.3187110?aId=1.2557446

https://santavuori.blogspot.fi/2018/02/santavuoren-tuulivoimaloiden-infraaani.html

https://santavuori.blogspot.fi/2017/08/tuulivoimaloiden-infraaani-uusi.html

https://issuu.com/kauppasuomi/docs/34-pohjoinen_456fb5bcd8a184?e=10124190/52446425

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämä blogi on tehty Santavuoren muistoksi, joten muista asiaankuuluva kunnioitus. Vain asialliset viestit julkaistaan.