Kiertokirje tuulivoimapakolaisille, Helsinki 9.11.2016

Perussuomalaisten kiertokirje esitettiin Ylen sivuilla vähintäänkin värittyneesti. Helsingissä 9.11.2016 kirjoitettu kirje tuulivoimapakolaisille on kokonaisuudessaan alla. Ylen siteeraamat kohdat on väritetty alla vaaleansinisiksi.

Kriittinen lukija voi itse päätellä, mitä kontekstin poisjättäminen kunkin siteeratun kappaleen ympäriltä saa aikaan vai muuttuuko vaikutelma.

Kiertokirje kolahti julkisena tekstinä blogistin luukkuun, mutta sen julkaisemiseen on kuitenkin kysytty kirjoittajan lupa. Koska kirje on pitkä, se löytyy täältä omalta sivultaan.

"Hyvät ystävät

Noin kaksi kuukautta sitten aloitimme yhdessä taistelun oikeuksienne puolesta. Tapasin 30.8.2016 rouvan pienten lasten kanssa Nakkilan torilla. Hän kertoi minulle tuulivoimaloiden aiheuttamista terveysriskeistä. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun kuulin koko asiasta. Hieman olin ensin epäuskoinen, mutta halusin selvittää mistä on oikeasti kysymys. Seuraavan viikon tiistaina olimme puoluetoimistollamme yhdentoista kansalaisen kanssa. Osa tuulivoimapakolaisia, tutkijoita ja perussuomalaisten ministeri- ja eduskuntaryhmästä edustajat sekä puoluetoimiston väkeä. Istuimme koko päivän ja teimme yhdessä suunnitelman, jonka pohjalta on nyt sitten edetty.

Teimme kolmen kohdan tavoiteohjelman, jolla ensimmäisessä vaiheessa oli saada tuulivoiman jo nyt aiheuttamat sairastumiset ja terveysoirehtimiset mahdollisemman laajalle kansalaisten sekä päättäjien tietoisuuteen.

Toiseksi saada laaja poliittinen tuki vaatimukselle tuulivoimaloiden lisärakentamisen pysäyttämistä siihen asti, kunnes läpinäkyvät ja riidattomat selvitykset/tutkimukset tuulivoiman infraäänen terveysriskeistä on tehty. Tutkimus on oltava läpivalaistu ja täysin aukoton.

Kolmanneksi aktivoida kuntatasolla valtuutettu kaikista puolueista vastustamaan tuulivoimaloiden kaava- ja rakentamislupia niin kauan, kunnes on tehty tuulivoimaloista aukoton, puolueeton ja läpinäkyvä terveysvaikutustutkimus.

Tältä pohjalta on edetty seuraavasti:

1)
Työmiehen tuumaustunti 6.10.2016. Tuulivoiman infraääni ja tuulivoimaevakot, jossa perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Leena Meri kutsui kaikki eduskuntaryhmät ja puolueet yhteisesti torjumaan tuulivoimaloiden infraäänien aiheuttamia riskejä terveydelle sekä tuulivoimaevakoiden edustajina Leena Kurikka ja Ilpo Forsman nostivat esiin tuulivoiman tuomat terveysongelmat ihmisille ja tuotantoeläimille. Tuumaustunti sai aikaan aikamoisen mediamyrskyn, mikä olikin tarkoitus. Näin saatiin ongelmasta tieto lähes maamme jokaiseen savuun.

Myös Ylen A-studio jouti tarttumaan asiaan 12.10.2016 Tuulivoiman terveyshaitat ohjelmalla. Studiossa maatalousyrittäjä Leena Kurikka, työmies Matti Putkonen ja THL:n Timo Lanki. Ennakkoon kuvatut kommentit myös tuulivoimayhdistyksen toiminnanjohtajalta, Anni Mikkoselta, joka tapansa mukaan vähätteli haittoja ja katsoi haitankärsijöitä kieroon. Totta kai Ylen piti koko päivän uutisoida THL:n todisteluja, ettei tuulivoimasta ole terveyshaittoja. He eivät ole tutkineet asia, mutta asia pitäisi tutkia. Jo tähän samaan lauseeseen mahdutettu ristiriitaisuus olisi luullut herättäneen päättäjät. Syvä tuntuu olevan uni tuulivoiman poliittistaloudellisen sidonnaisuuden tyynyllä.

Olimme Leena Kurikan ja Ilpo Forsmannin kanssa parinpäivän turneelta Pohjanmaalla. Järjestimme kaksi tilaisuutta toisen Kurikassa ja toisen Siikajoella teemalla ”Ensin suomalaisten terveys, sitten jos aikaa ja rahaa jää niin maailmanparantaminen.” Tilaisuuksissa pääsin tapaamaan 182 kansalaista, joilla kaikilla oli samat oireet kuin Nakkilan torilla tapaamani rouvalla ja hänen perheellä. Paikalla olleet kertoivat olleensa yli vuoden ajan yhteydessä useiden muiden puolueiden johtoon ilman mitään vastakaikua. He kiittivät julkisesti tilaisuuksissa perussuomalaisia, että on edes yksi puolue, joka välittää kansalaisten hädästä ja vaativat lisärakentamisen pysäyttämistä siihen asti, kun läpinäkyvät ja riidattomat tutkimukset tuulivoiman infraäänen terveysriskeistä on tehty. Tutkimus on oltava läpivalaistu ja täysin aukoton. Nämäkin tilaisuudet vahvistivat meille, että ongelmat ovat erittäin merkittävät ja poikkeuksellisen suuren terveydellisen epävarmuuden vuoksi on tehtävä nopeasti vaadittavat päätökset, joilla eliminoidaan infraäänisaasteen aiheuttamat vakavat terveydelliset haitat.

2)
Tapasimme MTK:n johtoa puoluetoimistolla 3.11.2016. MTK antaa tukensa ja piti tärkeänä, että mahdollisemman nopeasti saadaan selvitys/tutkimustyö käyntiin infraäänen terveysriskien kartoittamiseksi niin ihmisille kuin tuotantoeläimille.

Samana päivänä kokoontui myös tutkijoita ja perussuomalaisten ministeri- ja eduskuntaryhmän edustajat sekä puoluetoimiston edustajat. Merkittävää oli, että Kepun keskeinen vaikuttaja Tapani Tölli tuli myös paikalle. Näin saatiin poliittisia hartioita hieman levennettyä. Hän myös korosti, että selvitystyö/ tutkimusprojekti on saatava mahdollisemman nopeasti käynnistettyä. Olimme myös yhtä mieltä, että projektin tavoitteena on tuottaa luotettavaa tietoa päättäjille, miten tuulivoimaloiden aiheuttama infraäänialtistus vaikuttaa ihmisiin. Voidaan arvioida mahdolliset terveysriskit, nykyisten sekä suunnitteilla olevien voimaloiden toiminnasta sekä sijoittamisesta ja mikä on turvallinen matka asutukseen. Projektin aloittamisella on kiire, koska tuulivoimatoimijat yhdessä THL: n kanssa kiertävät maata ja lobbaavat uusien kaavojen puolesta. Tuulivoimatoimijoilla on kiire saada jäljellä oleva 3 miljardin euron syöttötariffipotti rahastettua. Siksi pilottihanke olisi saatava käyntiin mahdollisemman nopeasti, jotta 3–5 MW:n voimaloitten rakennusluvat saataisiin jäihin.*

Tämän palaverin tuloksena on tällä viikolla valmistumassa ensimmäinen esitysluonnos pilottiselvityshankkeesta tuulivoimaloiden terveysriskien kartoittamiseksi. Tavoitteena on saada se esiteltyä loppuviikosta tai viimeistään ensi viikolla STM:n edustajille.

Jos hanke saa vihreää valoa, niin silloin selvitystyö voisi alkaa jo tämän vuoden puolella. Ensimmäisiä tuloksia saataisiin päättäjille jo heti vuoden vaihteen jälkeen. Jos aikataulu pitää niin, silloin olemme kyllä maailmanennätysvauhdissa. Sisäilman eli homeoireilusta kärsineet saivat vasta eilen valoa tunnelin päähän, kun Turun Yliopistollinen sairaala aloittaa sisäilman terveysvaikutustutkimuksen. Yli kymmenen vuotta homeesta sairastaneita syytettiin luulotautiseksi. Jos saamme tuulivoimaninfraäänestä oirehtiville selvyyttä vuoden sisällä, olemme yhdessä saaneet suuren ja merkittävän voiton.

Kiitos kuluu ennen kaikkea Teille, jotka olet kaikesta ivasta ja loan heitosta huolimatta jaksaneet pitää asiaanne esillä ja olette avanneet lähettämillänne kertomuksillanne sen todellisuuden minkälaisen ”helvetin” keskellä joudutte elämään. Kiitos kuulu myös perussuomalaisten ministeriryhmälle avustajineen sekä perussuomalaisten eduskuntaryhmälle. He ovat rohkeasti ottaneet Teidän asian hoitoon. Eivät ole välittäneet Ylen ja muun valtamedian pilkasta. He tarvitsevat nyt Teiltä sekä julkista tukea ja myös on tärkeää, että vaikutatte omiin puolueisiinne, jotta varsinkin Kepu ja Kokoomus lähtisivät tukemaan perussuomalaisten aloitetta selvitys/tutkimuksen aloittamisesta mahdollisemman nopeasti. Perussuomalaisista tämän projektin loppuun saattaminen ei jää kiinni. Kiitos!

Samoin vaatikaa omia valtuutettuja ryhmittäytymään perussuomalaisten kanssa yhteisrintamaan vastustamaan tuulivoimakaavoja ja rakennuslupia niin kauan, kunnes selvitys/tutkimustulokset tulevat siitä, miten tuulivoimaloiden aiheuttama infraäänialtistus vaikuttaa ihmisiin. Sen jälkeen vasta voidaan arvioida mahdolliset terveysriskit, nykyisten sekä suunnitteilla olevien voimaloiden toiminnasta sekä sijoittamisesta ja mikä on turvallinen matka asutukseen.

Kiitos ja jatketaan yhteistä taistelua!

Matti Putkonen
0400 904 447"

* Kpl:n kevyt oikoluku sekä muualla tekstissä muutaman kirjaimen, välimerkin ja -lyönnin muuttaminen ja boldauksen poistaminen blogistin.

30.11.2016.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämä blogi on tehty Santavuoren muistoksi, joten muista asiaankuuluva kunnioitus. Vain asialliset viestit julkaistaan.