11.4.2016

Nukkukaa, mutta herätkää!

Tänään silmään sattui unitutkijan haastattelu. Sen mukaan uniongelmat ovat uusi kansantauti. Työikäiset suomalaiset nukkuvat liian vähän - unta pitäisi arvostaa nykyistä paljon enemmän.

Unitutkija jatkaa, että uniongelmat on otettava kansantautina vakavasti. "Riittävä palautuminen on kaiken jaksamisen elinehto." Pidemmän päälle ihminen romahtaa, jos ei saa unta riittävästi. Voisin kuvitella sen vaikuttavan jotain työssä jaksamiseen, tehokkuuteen ja tuottavuuteenkin, jonka perään Suomessa tällä hetkellä huudetaan. Sitä ei tosin tänä idioseenin aikakautena tunnuta tajuavan.

Kuvituskuva, jonka lampaat ja maisema eivät liity juttuun.

Juttu on hyvä ja varmasti täyttä totta, mutta miten kaukana sen ideaalitila hyvän yöunen takaamiseksi onkaan niillä paikkakunnilla ja niissä kodeissa, joissa tuulivoimalat meluineen ja infraäänineen tunkeutuvat pyytämättä ihmisten koteihin ja makuuhuoneisiin!

Ohje arvostaa unta saa varmasti silloin aivan eri mittasuhteet kuin se saisi vapaaehtoisesti valvovalle sanottuna. Mutta seuraavan ohjeen kohdalla onkin jo eri juttu: "Älä tyydy vain selviytymään päivästäsi." Kroonisesta univajeesta kärsivä käy selviytymiskamppailua joka päivä - kunhan vain jotenkin taas siitäkin päivästä selviytyisi. Ja onko tuo ihme: voimavaroja ei välttämättä mihinkään muuhun riitä.

Kolmas ohje tehdä illasta päivän kohokohta kääntyy niin ikään päälaelleen. Tuulivoimaloiden herättelemät alkavat pelätä öitä, rikkinäistä unta ja iltojakin... Unen estäminenhän on yksi kidutuskeino.

Nukkukaa, kun vielä voitte, kohta voi olla aika laskea lampaita.

Mutta herätkää - tässä pelataan vakavilla asioilla! Suomessa! Tuulivoiman tähden!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämä blogi on tehty Santavuoren muistoksi, joten muista asiaankuuluva kunnioitus. Vain asialliset viestit julkaistaan.