11.12.2016

Kakkureseptit

Edellisestä sikapäivityksestä tulikin varsin jouluaiheinen, joten jatketaan kakkujen parissa.

Betonikakkujen olemusta on avattu Ylen kesällä julkaistussa jutussa:

"Betoni on ihmisen valmistama keinotekoinen kivi. Se tehdään runkoaineesta, kuten sorasta, ja sementistä sekä seosaineista. Lisäksi sen ominaisuuksia säädellään lisäaineilla.

Sementti puolestaan on kalkkikivestä poltettua hienoksi jauhettua jauhetta, jota käytetään betonin sideaineena yhdessä veden kanssa. Noin puolet sementinvalmistuksen hiilidioksidipäästöistä syntyy kalkkikivestä, joka hajoaa. Toinen puolikas tulee polttoaineesta, jota käytetään raaka-aineen polttamiseen.

Hiilidioksidipäästöjä on vähennetty korvaamalla sementtiä seosaineilla ja käyttämällä poltossa aiempaa energiatehokkaampia laitteita sekä bio- ja uusiutuvia polttoaineita. [...]

Sementtiä korvaavana seosaineena käytetään erityisesti raudan ja teräksen tuotannossa syntyvää masuunikuonaa. Muita korvaavia aineita ovat esimerkiksi kivihiilen poltosta jäävä lentotuhka.

- Sementtiä ikään kuin lantrataan. Masuunikuona on jäteainetta, jota ei enää tarvitse kuumentaa erikseen. Näin säästyy hiilidioksidipäästöjä [...].

Sementtiä ei voida kokonaan korvata jäteaineilla kuten masuunikuonalla. Kuona-aineiden käyttöä pystyttäisiin [...] lisäämään arviolta joitakin kymmeniä prosentteja nykyisestä."

Helsingin Sanomien tänään julkaisemasta jutusta selviää, että lisäaineiden koostumus on mysteeri:

"Lisäaineita ei valmisteta Suomessa, ja ala myöntää, että nykyisten lisäaineiden koostumuksia ei tarkkaan tunneta."

Edelleen Ylen mukaan"yhdellä betoniasemalla voi olla käytössä 200 eri betonireseptiä". Paljonkohan betonin valmistajia mahtaa olla?

No, ei sen väliä. Selvyyden vuoksi resepti ohessa, joten ei kun leipomaan! Muistakaa antaa kakun kuivua...


Lue lisää:

http://yle.fi/uutiset/betoni_vaihtuu_suomessa_vihreaksi__voi_muuttaa_koko_rakentavan_maailman/8991704

http://www.hs.fi/talous/art-2000005002042.html

1 kommentti:

  1. Kappas vaan, Santavuoren blogiin on linkattu Kasbachin blogista - kiitokset!

    Kannattaa lukea sieltä tämä kirjoitus, betonikakkupostaukseen liittyen: http://kasbach.blogspot.fi/2016/12/savijaloilla-kohti-parempaa-huomista.html

    VastaaPoista

Tämä blogi on tehty Santavuoren muistoksi, joten muista asiaankuuluva kunnioitus. Vain asialliset viestit julkaistaan.