18.2.2017

Pienkone törmäsi tuulivoimalaan Saksassa

Pienkone törmäsi tuulivoimalaan Luoteis-Saksassa Niedersachsenin eli Ala-Saksin osavaltiossa. Onnettomuus sattui helmikuun alussa Mellessä lähellä Osnabrückiä. Pienkoneen kuljettaja menehtyi turmassa.

Kone törmäsi pellolla sijaitsevaan tuulivoimalaan noin 20 metrin korkeudessa. Törmäyksessä kone syttyi tuleen ja sen osia levisi laajalle alueelle.

Törmäyksen syytä tutkii BFU (Bundesstelle für Flugunfalluntersuchung). Poliisin mukaan tekninen vika tai inhimillinen virhe eivät ole poissuljettuja, vaikka pilotti oli kokenut lentäjä. Kone oli noussut ilmaan läheiseltä pienkonekentältä ja lento-olosuhteet olivat hyvät.

BFU:n mukaan turma oli ensimmäinen laatuaan Saksassa. Kone oli tyypiltään yksimoottorinen kaksipaikkainen VLA-luokan kone, Diamond DA 20 A1. Malli on suosittu myös koulutuslentokäytössä.

Kuvituskuva: Pixabay.com.

Kyseisellä onnettomuuspaikalla sijaitsee kaksi vuonna 2003 rakennettua 1,5 MW:n tuulivoimalaa. Ne ovat tyypiltään Südwind S77/1500, napakorkeus 112 m ja kokonaiskorkeus noin 150 m. Voimalat sijaitsevat avoimella paikalla pellolla.


Ilmajoen Santavuoren ympäristössä on 17 kappaletta Vestas V126 -tuulivoimaloita, joiden napakorkeus on 137 m ja kokonaiskorkeus 200 m. Voimalat sijaitsevat noin 100-120 metriä merenpinnan yläpuolella eli pahimmillaan ne pyyhkivät yli 300 metrin korkeudessa.

Lentopaikkojen ja kevytlentopaikkojen lisäksi Suomessa on runsaasti myös yksityisiä lentopaikkoja sekä muita ultratoimintaan tarkoitettuja yksityisiä lentopaikkoja. Tuulivoimalat aiheuttavat vaaraa kaikelle lentoliikenteelle. Kuka vastaa harrastelentäjien turvallisuudesta, kun onnettomuus voi sattua tasaisella avoimellakin paikalla?


Lisätietoja:

http://www.ndr.de/nachrichten/niedersachsen/osnabrueck_emsland/Flugzeug-kollidiert-mit-Windkraftanlage,melle318.html

http://www.ndr.de/nachrichten/niedersachsen/osnabrueck_emsland/Toedlicher-Unfall-BFU-untersucht-Leichtflugzeug,melle306.html

http://www.thewindpower.net/windfarm_en_11271_bennien-melle-part-ii.php

http://www.tagesspiegel.de/weltspiegel/melle-bei-osnabrueck-erstmals-kollidiert-flugzeug-mit-windkraftanlage/19341604.html

https://fi.wikipedia.org/wiki/Diamond_DA20_Katana

http://www.epvtuulivoima.fi/hankkeet/ilmajoki/

http://lentopaikat.fi/

https://www.youtube.com/watch?v=JGQomTj_MCw

Video: NWZplay

Julkaistu 2.2.2017

Melle, 02. Februar 2017: In Melle bei Osnabrück ist es zu einem tragischen Unfall gekommen. Ein Sportflugzeug flog aus bisher unbekannter Ursache in eine Windkraftanlage. Eine Person wurde tot geborgen.

Lisätty video 22.02.2017.

2 kommenttia:

 1. Lentäjä vastaa turvallisuudestaan itse.
  Tällä logiikalla myös linkkimastot, suurjännitelinjat ym. jopa yksittäiset korkeat puut ovat vaarana lentoliikenteelle. Tekstisi mukaan törmäys sattui 20 m korkeudessa ja lentäjä oli kokenut. Kyseiset voimalat ovat olleet paikalla vuodesta 2003 saakka joten voisi olettaa, että niiden paikka oli tiedossa.
  Hieman liian tarkotushakuinen kirjoitus, ei tuulivoimaloita voi kaikesta syyttää...

  VastaaPoista
 2. No, ilman tuulivoimalaa törmäystä ei olisi sattunut.

  Lähteiden mukaan törmäys tapahtui tosiaan 20 m:n korkeudessa ja voimala oli merkitty esteenä, ts. kierrettävänä kohteena lähestymislentoa suoritettaessa. Lentäjä oli kokenut.

  Vakavasti asiaan näytään Saksassa suhtautuvan. Toivottavasti syykin löytyy.

  VastaaPoista

Tämä blogi on tehty Santavuoren muistoksi, joten muista asiaankuuluva kunnioitus. Vain asialliset viestit julkaistaan.