2.2.2017

Veroeuroja tuuleen

Maaseudun Tulevaisuus julkaisi tiistaina lukemisen arvoisen kolumnin. Sen terä on tuulivoiman ylisuuressa syöttötariffissa, jolla on "onnistuttu sekoittamaan Pohjolan sähkömarkkinat". Myös Ruotsissa on lähellä tuulivoiman totaalinen karilleajo Svenska Dagbladetin mukaan.

Mitä tämä lysti (lue: hulluus) on sitten maksanut ja maksaa? Siis kun puhutaan vain syöttötariffituesta, ei lainkaan investointituista tai aiheutetuista vahingoista sähkömarkkinoille, ihmisten toimeentulolle, terveydelle tai luonnolle?


Syöttötariffijärjestelmä alkoi maaliskuussa 2011. Tuki määräytyy tavoitehinnan 83,50 e/MWh ja sähkön markkinahinnan erotuksena. Sähkön markkinahinta pyörii noin 30 e/MWh tuntumassa. Syöttötariffisysteemin mukaan tuki voi olla enintään 53,50 e/MWh.

Vuoteen 2028 asti se tarkoittaa edelleen jopa 300 miljoonaan euroa - vuodessa. Laskimesta loppuu tila, mutta kannattaa kokeilla, mitä tämä tekee vuoteen 2028 asti nykyisillä markkinahinnoilla.

Sitä paitsi vuoden 2015 loppuun asti eli lähes 5 vuoden ajan voimassa oli korotettu syöttötariffi - tukea maksettiin sähkön markkinahinnan päälle 105,30 e/MWh:iin asti maksimissaan kolme vuotta voimalan valmistumisesta.

Sen me veronmaksajat olemme maksaneet - ei ihme, että käteen jää yhä vain vähemmän rahaa muuhun kuin sähkölaskuihin. Yhtä aikaa on leikattu muun muassa koulutuksesta ja terveydenhoidosta.

Eurojen häviämistä voi katsoa käytännössä täältä: aikaan on saatu pelkkää tuulivahinkoa. Ei ole halvat huvit, joillakin. Meille se on tiennyt pelkkää vahinkoa.

Mutta kolumnistin tavoin voi todeta, että vaikutuksia lepakoihin ei ole vielä edes selvitetty. Vieläkään. Lähes 5 vuotta sitten tehdyssä Lauri Tarastin selvityksessä "vaikutuksista lepakoihin ei voida toistaiseksi esittää varmaa arviointia".

Ehkä olisi kannattanut selvittää! Varmaa on, että tästä kuullaan!


Lue lisää:

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/puheenaiheet/kommentit/kommentti-tuulivoima-sekoitti-s%C3%A4hk%C3%B6markkinat-lepakoiden-osuutta-vasta-selvitet%C3%A4%C3%A4n-1.177439

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/talous/valtio-s%C3%A4%C3%A4sti-kymmeni%C3%A4-miljoonia-tuulitukea-tyynen-s%C3%A4%C3%A4n-ansiosta-1.177026

http://tuulivahinko.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämä blogi on tehty Santavuoren muistoksi, joten muista asiaankuuluva kunnioitus. Vain asialliset viestit julkaistaan.