20.2.2017

Reposaaren voimaloiden lyhyt historia

Porissa on meneillään kohtalon hetket. Helmikuun lopussa Porin kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi tulee Ahlaisten Lammin tuulivoimakaava. Päättäjillä on varmasti jonkinlaista tietoa ja jo kokemustakin tuulivoimaloista - mutta minkälaista?

Mihin mielikuvia voimaloista verrataan? Reposaareenko?

Kuva Reposaaresta: Pixabay.com.

Vuonna 1999 Reposaaren maantien varrelle rakennettiin pieniä 1 MW:n voimaloita 4 kpl, Reposaaren kärkeen yksi kpl, Tahkoluodon kärkeen 3 kpl sekä vuonna 2002 yksi 2 MW:n voimalaa.

Pääsiäisenä 2014 yksi pienistä 1 MW:n voimalaloista villiintyi ja hajosi. Se purettiin saman vuoden elokuussa. Kesäkuussa 2015 toinen voimala vuoti öljyä. Mitä mahtaa kuulua muille - niiden käyttöikä alkaa varmastikin olla täynnä?

Näihin voimaloihin Porin päättäjien on siis turha mielikuvissaan verrata Lammin tuulivoimakaavan luomaa tilannetta. Löytyisikö muita vertailukohteita?

Tahkoluodon edustalle tehtiin vuonna 2010 yksi 2,3 MW:n offshore-voimala ja Kirrisantaan pari vuotta sitten 2 kpl 3,3 MW:n voimaloita. Ne ovat tehonsa puolesta samaa luokkaa kuin Ilmajoen Santavuoren voimalat, mutta teknisissä ominaisuuksissa on todennäköisesti eroa.

Ahlaisten Lammiin on suunniteltu 18 kpl noin 3–3,5 MW:n tuulivoimaloita, joiden napakorkeus on noin 125 m ja enimmäiskorkeus 190 m maanpinnasta. Määrä ja kokoluokka on siis suunnilleen sama kuin Santavuorella, megawatteja tulisi kuitenkin todennäköisesti olemaan enemmän. - Ahneus kasvaa syödessä, sanotaan.

Santavuoren voimaloista "saatujen" kokemusten valossa Porin tai Ahlaisten tilanne ei siis näytä hyvältä, mikäli kaava päätetään hyväksyä. Eikä kannata käydä tutustumassa Santavuoren tuuliteollisuusalueeseen - voimaloiden vaihtaminen meluttomaan pyörintään on nähty ja kuultu jo niin monta kertaa, että ei maksa vaivaa. Muuten, jäänheitolle ei ole keksitty Santavuorellakaan vielä muuta ratkaisua kuin pysäyttää voimalat.

Porin seudun asukkaan sanoin:

"Mielenkiintoista nähdä, että millaista Poria päättäjät ovat rakentamassa: sellaista, jossa halutaan säilyttää elinympäristö asuttuna ja asumiskelpoisena, vai Poria, joka profiloituu voimakkaasti teollisuuteen" - ja karkottaa asukkaat.


Lisätietoja:

http://www.satakunnankansa.fi/paakirjoitukset/jokerikortti-muutti-pelin-harskia-pelia-vai-fiksua-strategiaa-tuulivoimakaavassa-14073722/

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_Hy%C3%B6tytuuli

http://yle.fi/uutiset/villiintynyt_tuulivoimala_puretaan__turvatoimia_tiukennettu/7422543

https://fi.wikipedia.org/wiki/Reposaaren_tuulipuisto

http://santavuori.blogspot.fi/2016/04/pasta-tuulivoimaa.html

https://www.pori.fi/kaupunkisuunnittelu/yleiskaavat/ahlaistenlammintuulivoimapuistonosayleiskaava.html

http://www.satakunnankansa.fi/satakunta/mielipide-miksi-ihmisella-ei-ole-merkitysta-tuulivoima-asiassa-14078624

20.02.2017.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämä blogi on tehty Santavuoren muistoksi, joten muista asiaankuuluva kunnioitus. Vain asialliset viestit julkaistaan.