12.3.2017

Myrkyllinen tuulivoima - Poison!

Voisi luulla, että maapallo pelastuu vihreällä energialla - tukemalla tuulivoimaa ja ajamalla hybridi- tai sähköautolla. Mutta tuoreen raportin mukaan maksettava hinta voi olla karmea.

Australian todaytonightin esittämä raportti näyttää tuulivoiman myrkyllisyyden - järkyttävän ympäristökatastrofin, jota tuulivoima-ala ei halua kenenkään näkevän. Seuraavassa vapaa käännös ohjelman pääkohdista. Haastateltujen henkilöiden titteleitä tai nimiä ei ole lisätty, joten kannattaa katsoa ohjelma suomenkielisen tekstin lukemisen ohessa.

"Puhdas, vihreä ja uusiutuva" on likaista, myrkyllistä ja tappavaa. Näiden "vihreiden, ympäristöystävällisten, saastuttamattomien, uusiutuvaa energiaa tuottavien" tuuliturbiinien tekeminen tarkoittaa tämän tekemistä:

Kuvakaappaus: Todaytonight: Poison Wind. Klikkaa kuvasta videoon.

Myrkyllistä ja tappavaa, kemikaaleja ja radioaktiivista jätettä. - Tämä ei koske vain tuulivoimaloita, aurinkopaneeleita ja akkuja. Tämä on koko planeettaa koskeva kollektiivinen asia.

Mikään ei voi elää siellä. Eivät kalat, eivät levät. - Tämä ei ole vain yhtiön ongelma, vaan koko maailman ja ihmiskunnan ongelma.

Tämä on Kiinaa: tässä kaivoksessa kaivetaan  95 % maailman harvinaisista maametalleista, joita käytetään "vihreissä" tuuliturbiineissa. 

- Vesi testattiin, sitä ei pitäisi käyttää ihmisten, eikä eläinten. Sitä ei voi käyttää kasvien kasteluun.

Et ole luultavasti koskaan kuullut harvinaisista maametalleista (REE), alkuaineiden jaksollisessa järjestelmässä korkealla olevista aineista. Niitä ovat samarium, europium, gadolinium, terbium, dysprosium, holmium, erbium, tulium, ytterbium, lutetium.

- Ne eivät varsinaisesti ole harvinaisia, vaan ne ovat hyvin laajalti levinneitä. - Mutta vain harvassa paikassa niitä on riittäviä esiintymiä, jotta niitä kannattaa louhia.

Kiinalla on näiden maametallien esiintymiä. Harvinaisia maametalleja käytetään tv- ja tietokonenäytöissä, mikrosiruissa, komponentteja käytetään matkapuhelimissa - ja niitä käytetään kymmeniä tonneja tuulivoiman tuottamiseen.

Voimalaiden tornit sisältävät magneetteja. 3 MW:n voimala tarvitsee 2 tonnia harvinaisia maametalleja. Joten Kiinalle aiheutuu: - Kauhea ympäristökatastrofi.

Tämä vihreä maisema näyttää nyt tältä (kuten yllä oleva kuva). Paikallisessa kylässä oli asukkaita aiemmin 2000, nyt heitä on 300. Jokaisessa perheessä on vähintään yksi sairas perheenjäsen.

- Kukaan ei välitä ihmisistä, elävätkö he vai kuolevatko he. Puhumattakaan saastumisesta.

Luulet pelastavasi maailman, kun ostat hybridiauton. Se maksaa meille maapallon. Jokainen niistä kuluttaa 11 kg harvinaisia maametalleja akuissaan, sähköautot vielä enemmän.

Poliitikko ja ympäristöihminen oli järkyttynyt todisteista. - Meidän täytyy painottaa heille, että harvinaisia maametalleja otetaan sieltä, missä on kunnollinen ympäristökontrolli.

Toinen poliitikko sanoo: - On tärkeää ymmärtää, mistä tuotteet tulevat ja miten ne on tehty. 

- En ollut kuullut aiemmin, mitä Kiinassa tapahtuu, mutta se ei hämmästytä minua. Siellä ei ole kovin korkeat standardit ympäristölle. Tämä on kuin monien ostamiemme tuotteiden kohdalla: kun kuulemme, että johonkin on käytetty lapsi- tai orjatyövoimaa, me kauhistumme.


Lue lisää:

Video: todaytonight
TT Adelaine: Poison Wind
Poison wind power - the shocking environmental damage they don't want you to see.

https://www.todaytonightadelaide.com.au/stories/poison-wind

https://fi.wikipedia.org/wiki/Harvinaiset_maametallit

http://www.kemia-lehti.fi/wp-content/uploads/2013/02/kem112_maametalli.pdf

https://fi.wikipedia.org/wiki/Jaksollinen_j%C3%A4rjestelm%C3%A4

https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_alkuaineista

http://www.hs.fi/tiede/art-2000002758565.html

http://tripodienaika.blogspot.fi/2016/02/magneettikentta-osa-tuulivoimalaitoksen.html

3 kommenttia:

 1. Olisi todella hyvä aihe A-studiolle, mutta taitaa olla liian 'hapokasta' (kirjaimellisestikin) vihreille.
  Talvivaara on tuohon nähden sarjassa 'peanuts', vaikka sekin on massiivinen moka.
  -Beowolf-

  VastaaPoista
 2. Kyllä, aihetta olisi, kun vain joku uskaltaisi puhua, niin kuin asiat ovat.

  Jos Talvivaara olisi sattunut Uudellamaalla tai Kiinan katastrofi täällä, niin ehkä vihreätkin älähtäisivät.

  Miksi Suomen luonto ei ole heille minkään arvoinen?

  VastaaPoista
 3. Erinomainen kuva harvinaisten maametallien käytöstä: https://twitter.com/gionninanni/status/868138350653431811/photo/1

  VastaaPoista

Tämä blogi on tehty Santavuoren muistoksi, joten muista asiaankuuluva kunnioitus. Vain asialliset viestit julkaistaan.