18.3.2017

Sopulilauman sahalaidat

Lehdistö uutisoi joitain päiviä sitten kuin sopulilauma sahalaitalavoista. Keskivertolehden uutisointi ei enää yllätä, mutta edes tekniikan alan lehtien toimitusten luulisi tarkistavan joitain faktoja ennen julkaisua. Ei se niin vaikeaa olisi, se tarkistaminen.

Tekniikka & talous väitti Lännen Mediaan viitaten, että tuulivoimaloiden melu olisi kääntynyt laskuun. Tämä olisi muun muassa "teknisten keksintöjen", kuten lavan sahalaitojen ansiota.


Yllä olevalta videolta selviää, että kyse ei ole todellakaan uudesta keksinnöstä:

"Torkkolan Vestaksien lavoissa on 'serrated edge' -ominaisuus. Eli lavan jättöreuna on hammastettu n. 1/4 mitalta, lavan päästä.

Hammastuksen väitetään pienentävän melua. Kyseessä on kuitenkin Vestaksen vakiolapa, johon on jälkeen päin liimattu kosmeettinen hammastus. Vestas ei ole pyynnöistä huolimatta antanut muunnelluille lavoille takuumeluarvoa, vedoten 'liikesalaisuuteen'.

Lapaan voi tietysti liimailla 'sahanteriä'. Niillä voi rauhoitella lähiasukkaita ja hämätä rakennusluvasta päättäviä, jotka eivät tajua kysellä EY:n konedirektiivin mukaista lähtömelutasoa ja todistusta siitä." 

Myös Santavuoren voimaloissa on vastaavat sahalaitaiset lavat... Oletteko huomanneet, että ne eivät melua?

Lisätietoja sahalaidoista löytyy maailmaltakin. Lukijapalautteena tuli linkki Uppsalan yliopiston tutkimukseen sekä tuoreeseen julkaisuun helmikuulta. Sen mukaan sahalaidat aiheuttavat viheltävää ääntä ja jäänmuodostusta. Melun vähentäminen johtaa siis melun lisääntymiseen.
"Icing at trailing edge especially at serrations"
"Complaints by residents near windfarms about whistling sound"
"For this incident decreasing noise strategy led to whistling sound - increased noise"
Tekniikka & talous oli linkannut lähteekseen Talouselämä-lehden. Ehkä Talouselämää oli kuitenkin alkanut hävettää koko uutisointi, sillä hakemallakaan juttua ei sen sivuilta enää löydy.

Kyllä minuakin olisi hävettänyt. Uutista kommentoineen Jaskan sanoin tulee väistämättä mieleen:

"Liittyisiköhän tällainen uutinen siihen, että meneillään on tuulivoimamelun selvittely. Tekisi mieli sanoa, että ikään kuin yritetään pohjustaa tulevan selvityksen ennalta määrättyjä tuloksia."


Lisätietoja:

http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/roottorin-lavan-sahalaita-vahensi-melua-lannen-media-tuulivoimaloiden-melutaso-kaantyi-laskuun-6632761

Video: Kai Ylikoski
Tuulivoimatuotantoalue, Torkkola. 16.12.2015. EPV-tuulivoima. "Serrated edge"
Julkaistu 16.12.2015

Torkkolan tuulivoimatuotantoalueelta 16.12.2015. Tuulta 2-3 m/s. Voimalat pyörivät hitaasti. "Serrated edge" eli hammastetut lavat näkyvät. Kosmeettinen jälkiasennus vakiolapaan. Melupäästö ei muutu, mutta mielikuvia voi luoda. Mielikuvillahan tuulivoimaa markkinoidaan muutoinkin.

https://www.youtube.com/watch?v=FxSPNEhZ_q8


https://uu.diva-portal.org/smash/get/diva2:357196/FULLTEXT01.pdf

http://windren.se/WW2017/11_1_39_Brenner_Experience_with_de-icing_systems_noise_and_vibrations_evoked_by_ice_accretion__Pub_v3.pdf

https://www.researchgate.net/profile/Giedrius_Gecevicius/publication/305473724_A_LITERATURE_REVIEW_OF_WIND_TURBINES_ICING_PROBLEMS/links/57907b8c08ae108aa03d1323.pdf

http://www.talouselama.fi/haku/?q=roottorin+lavan+sahalaita

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämä blogi on tehty Santavuoren muistoksi, joten muista asiaankuuluva kunnioitus. Vain asialliset viestit julkaistaan.