21.4.2017

Petollinen infraääni

Kp24.fi:n uutinen on Kokkolan kaupungin tuulivoimasuunnitelmien lisäksi muutenkin mielenkiintoinen.

Jutussa haastatellaan paikkakunnalta kotoisin olevaa Antti Auniota, joka on hämmästynyt Kokkolan suunnitelmista ja toteaa "isompien tuulivoimaloiden mahdollisesti tuovan terveysriskejä hyvinkin kaukana voimaloista asuville".

"- Nasa ja Yhdysvaltain puolustusvoimat ovat tehneet mittavia tutkimuksia. Siellä matalien taajuuksien havaittiin aiheuttavan pahoinvointia."

Aunio on kehittänyt yrityksessään erilaisia mittauslaitteita, ja myös infraäänen mittalaitteen. Tammikuusta lähtien on tehty tutkimusta, jossa noin 20 laitetta on ollut eri puolilla Suomea noin 1-10 km:n etäisyydellä tuulivoimaloista kodeissa, joissa on koettu terveyshaittoja voimaloiden rakentamisen jälkeen.

Yhdessä paikassa laitteet ovat olleet kerrallaan kuukauden. Samaan aikaan on täytetty oirepäiväkirjaa.

"- Jos tuulivoimaloiden infraääni aiheuttaa ihmisille uni- ja terveyshaittoja, se näkyy tutkimuksessa". "Tutkimuksen tietoja puretaan raakadatasta ja päiväkirjoista kevään aikana."

Kuva: Pixabay.com.

Infraääni on petollista, koska sitä ei kuule korvalla ja koska se etenee vaivatta pitkiä matkoja.

"- Infraäänen ongelma ei ole äänen voimakkuus vaan se, että sitä tulee koko ajan. Ihmisten oireet syntyvät vähitellen ja pitkällä ajalla. Kunnollista pitkäaikaistutkimusta isojen tuulivoimaloiden tuottaman infraäänen terveysvaikutuksiin ei ole tehty."

Niin - sitä ei ole aiemmin tehty. Nyt tehdään.


Lisätietoja:

https://kp24.fi/uutiset/510683/kokkolalaislahtoinen-yrittaja-odottaisi-terveysselvitysta-ennen-tuulivoimaloiden-rakentamista-harrin

http://www.auniogroup.com/2017/03/10/tutkimuksen-kaynnistyminen/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämä blogi on tehty Santavuoren muistoksi, joten muista asiaankuuluva kunnioitus. Vain asialliset viestit julkaistaan.