5.5.2017

Ongelmien jäävuoren huippu

Hiukan vajaa vuosi sitten blogissa oli puhetta jäävuoresta: Titanicista, joka törmäsi jäävuoreen ja upposi, kun varoituksista huolimatta matkaa jatkettiin vain täyttä vauhtia eteenpäin.

Mitä on vuodessa muuttunut?

Ovatko poliitikot ottaneet annetun tiedon vastaan? Toimivatko virkamiehet ihmisten terveyden hyväksi? Onko lehdistö ryhtynyt uutisoimaan ja tekemään tutkivaa journalismia?

Ollaanko törmäys välttämässä vai ei?

Kuva: Pixabay.com.

Maakuntalehdessä julkaistiin viikolla hyvä kirjoitus, jossa kuvattiin median vaikenemista tuulivoimasta ja sen miljarditukiaisista vain ongelmien jäävuoren huipuksi:

"Onkin suuri ihme, ettei muuten niin kärkäs valtamedia puutu siihen, että Suomi sallii tanskalaisten ja saksalaisten tehdä ihmiskokeita monsterivoimaloillaan asutuksen läheisyydessä.

Kuinka herkullista olisikaan revitellä julkisesti sillä, että Suomi vielä maksaa ruhtinaallisesti noista kokeista tuhansia miljoonia euroja Saksaan ja Tanskaan. Ja tukiaisrahat leikataan lasten koulutuksesta, sairailta ja vanhuksilta." 

Miksi valtamedia vaikenee? Eikö sillä ole väliä, jos maaseudulla sairastutaan tuulivoimaloiden aiheuttamina? Eikö edes ulkomaille vuotavilla, veronmaksajien taskuista nyhdetyillä rahoilla ole merkitystä?

Mitä mieltä olet? Hyväksytkö tämän?


Lisätietoja:

http://santavuori.blogspot.fi/2016/05/ajetaanko-titanic-taas-jaavuoreen.html

https://www.ilkka.fi/mielipide/yleis%C3%B6lt%C3%A4/lukijoilta-median-vaikeneminen-tuulivoimasta-on-vain-ongelmien-j%C3%A4%C3%A4vuoren-huippu-1.2280964

2 kommenttia:

  1. Käsittämätöntä on, että tuulivoimaa tuetaan tavalla, joka tekee sijoituksesta täysin riskittömän. Rakentamisen ainoa tarkoitus on maksimoida hankkeen rahallinen tuotto Suomen luonnon,suomalaisten terveyden sekä taloudellisen hyvinvoinnin kustannuksella. Vuodelle 2017 tukea tuulivoimalle on valtion budjetissa 211 milj. Kuten blogin tekstissä todetaan joudutaan säästämään koulutuksesta, terveydenhuollosta, sosiaaliturvasta, turvallisuudesta sekä infrastruktuurista (esim. tiet), jotka muodostavat moraalisen oikeutuksen verotukselle. Samalla valtion velka kasvaa, joka jää tulevien sukupolvien maksettavaksi. Jos tuulivoimaloita tuetaan tulisi ensisijaisesti tukea antaa hankkeen lähellä sijaitseville kiinteistöille, että ihmisillä olisi halutessaan mahdollisuus muuttaa pois ja saada omaisuudestaan täysi korvaus, joka on jo perustuslaissa määritelty. Menetettyjä luontoarvoja ja luonnolle aiheutettua vahinkoa on vaikea rahallakaan palauttaa, ja emme vielä tiedä, miten luonto reakoi tuulivoimaloilla aiheutettuun ympäristömuutokseen. Vastaukseni blogin kysymykseen on: Tuki EI ole hyväksyttävää.

    VastaaPoista
  2. Kyllä, tämä on kokonaisuudessaan käsittämätöntä - riskittömien sijoitusten ajaminen ei voi tarkoittaa muuta kuin sitä, että samat tahot ovat saamassa rahallista voittoa.

    Mutta loppupeleissä poliitikoilla ja niillä tahoilla, jotka kuvittelevat tästä hyötyvänsä, ei voi olla todellista tietoa riskeistä, koska sama hulluus vallitsee vähän eri asteisena ympäri maapallon.

    VastaaPoista

Tämä blogi on tehty Santavuoren muistoksi, joten muista asiaankuuluva kunnioitus. Vain asialliset viestit julkaistaan.