4.5.2017

Tuulivoimaloiden infraääni mitattavissa

Päivän Kalevassa oli juttu Suomessa kehitetystä tuulivoimaloiden infraäänien mittalaitteesta. Aiheesta oli blogissa puhetta jo aiemmin, joten seuraavassa joitain uusia pointteja. Koko juttu on luettavissa Kalevan sivuilta.

Infraääni on matalataajuista, alle 20 Hz:n ääntä. Se jää siis yleensä alle kuulokynnyksen. 

Jutun mukaan yrittäjä Antti Aunion kehittämällä mittalaitteella "pystytään mittaamaan ja tallentamaan tuulivoimaloiden tuottamaa infraääntä kymmenien kilometrien etäisyydellä voimaloista." Esimerkiksi Siikajoen tuulivoimaloiden infraääntä on mitattu Oulussa saakka.

Jo tehdyssä pilottitutkimuksessa lähes 20 laitetta keräsi tietoa tuulivoimaloiden infraäänestä oireista valittaneiden ihmisten kodeissa eri puolilla Suomea kuukauden ajan.

Laitteen kehittäjä ei ota kantaa siihen, miten infraääni ihmiseen vaikuttaa. Hän sanoo kuitenkin, että asiaa pitäisi tutkia:

"- Lyhyellä altistuksella voimakkaalla signaalitasolla infraääni on terveydelle haitallista, se tiedetään. Mutta kukaan ei tiedä, onko tuulivoimaloiden tuottama infraääni pitkäaikaisella altistuksella todellisuudessa haitallista."

Laitteella voidaan myös erottaa luonnon infraäänet tuulivoimaloiden aiheuttamista infraäänistä. - Miten? Palataan siihen pian.

Kehitettyä mittalaitetta on mahdollisuus vuokrata ja se on ensimmäinen pitkäaikaiseen ja laajaan mittaukseen sopiva edullinen laite. Tutkimushanketta on tarjottu STM:lle ja TEM:lle, mutta niistä ei ole toistaiseksi kuulunut vastausta.


Lue lisää:

http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/oululaisyrittaja-kertoo-kehittaneensa-mittalaitteen-tuulivoimaloiden-infraaanille/758872/

http://santavuori.blogspot.fi/2017/06/mittauskuva-paljastaa-tuulivoimaloiden.html

19.06.2017 lisätty viimeinen linkki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämä blogi on tehty Santavuoren muistoksi, joten muista asiaankuuluva kunnioitus. Vain asialliset viestit julkaistaan.