29.5.2017

Tanska pysäyttää energiakäänteen

Vuorossa uutinen Tanskasta lähes kahden viikon takaa, sillä Suomen media ei näytä asiaa - yllättävää kyllä - uutisoineen.

Tai ainakaan ei ole sattunut silmään, että olisi uutisoinut, eikä googlaten löydy kuin vanhentunutta tanskalaisten energiakäänneaikomuksen ylistystä, jonka mukaan maa aikoi tuottaa sähkön ja lämmön pelkillä uusiutuvilla energiamuodoilla vuoteen 2035 mennessä... Vuosi sitten samassa julkaisussa vaadittiin yhtä päähallituspuoluetta tekemään päätös siirtymisestä 100-prosenttisesti uusiutuvaan energiaan (s. 8).

Mutta jääköön kyseinen puoluepoliittinen julkaisu omaan arvoonsa. Seuraavassa vapaasti käännettynä ja lyhennettynä Taz.de:n uutinen. Lainausmerkkejä on lisätty luettavuuden takia ja välihuomautukset ovat blogistin.

Täsmennys: Taz.de:n uutinen on vuoden 2016 toukokuulta, mutta nämä englanninkieliset uutiset nostivat sen esille tämän vuoden toukokuun alkupuolella.

Kuva: Pixabay.com.

Tanska pysäyttää energiakäänteen. Tanskan hallitus haluaa jarruttaa tuuli- ja aurinkoenergian rakentamista. Se ostaa lisää hiilivoimaa keventääkseen taloutta.

"Mitä metelöitte", twiittasi eräs Tanskan vasemmiston kuntapoliitikko ja jatkoi: "Hallitus huolehtii vain siitä, että offshore-voimaloita ei tule vähempää, vaan enemmän. Täytyy vain odottaa, että merenpinta on noussut vastaavasti."

Toisilla ei ollut näin paljoa hirtehishuumoria. "Idiootit, olen sanaton!" kommentoi entinen ilmasto- ja energiaministeri Martin Lidegaard. WWF-ilmastopäällikkö John Nordbo puhui "Tanskan ilmastopolitiikan verilöylystä".

Kuva: Pixabay.com.

Jo aiemmin oli nähtävissä, että Kööpenhaminassa valtaa pitävä keskusta-oikeistolainen liberaalipuolue Venstre haluaa lopettaa Tanskan johtoaseman ilmastopolitiikassa. Aiempien hallitusten ilmastotavoitteita on peruutettu viime vuodesta lähtien pala kerrallaan. Viime viikon lopussa tuli ratkaiseva muutos: yksi energiakäännettä rahoittanut maksu poistetaan asteittain vuodesta 2017 lähtien.

Tämä "PSO-maksu", jonka tuotoilla tuetaan vihreitä investointeja tuuli- ja aurinkovoimaan, otettiin käyttöön jo vuonna 1998. Nykymuodossa se on ollut olemassa vuodesta 2007. Tanska on "maailmanmestari" tuottaessaan yli 40 prosenttia sähköntuotannosta tuulivoimalla lähinnä PSO-maksun ansiosta. Vuoteen 2050 mennessä Tanskan piti olla jopa täysin riippumaton fossiilisista polttoaineista.

PSO-maksu näkyy jokaisen tanskalaisen kotitalouden ja yrityksen sähkölaskussa. Vuosittain tätä kautta virtaa valtion kassaan pyöreästi miljardi euroa. Syntynyttä budjettivajetta hallitus haluaa kompensoida vastaavalla ekosähkötuella.

Tämä tarkoittaisi konkreettisesti sitä, että viiden uuden merituulivoimala-alueen rakennussuunnitelmat täytyisi pysäyttää. "Tavoitteemme tehdä Kööpenhaminasta vuoteen 2025 mennessä CO2-neutraali sabotoidaan", valittaa Jesper Pedersen, Hoforin, kunnallisen energiayrityksen tuulivoimajohtaja. Miljoonat, jotka on jo laitettu suunnitteluun, olisivat siten hukkaan heitettyä rahaa. "Kuvittelemattomissa oleva energiapoliittinen sanojen syönti", sanoo Jan Hylleberg, tuulivoimateollisuusjärjestön johtaja. Ruotsalainen energiakonserni Vattenfall ilmoitti pysäyttävänsä investointinsa Tanskassa, mikäli hallitus toteuttaa suunnitelmansa.


Luulisi tällaisen uutisen vähän Suomenkin mediaa kiinnostavan, vai?

Venstre perustelee energiapoliittista päätöstä sillä, että teollisuuden taakkaa täytyy keventää, jotta siitä tulisi jälleen kansainvälisesti kilpailukykyinen. "Kun laskemme energiankulutuksen nousevan, nousevat myös CO2-päästöt", selitti ilmastoministeri Lars Christian Lilleholt.

"Tanskan teollisuudella on jo nyt paljon alemmat energiakustannukset kuin esimerkiksi Saksalla", sanoi energiasuunnittelun professori Brian Vad Mathiesen Aalborgista. Jos PSO-maksu pyyhitään pois, vastaa tämä todella subventiota. "Laskeneen energianhintatason vuoksi energiakäänne on tullut tanskalaisille kuluttajille tähän asti huomattavasti halvemmaksi kuin alunperin laskettu", painotti myös entinen energiaministeri Lidegaard ja jatkoi, että sen takia ei olisi syytä poistaa PSO-maksua.

Mutta vastaväitteet eivät auta. Idioseenin loppu alkaa väistämättä häämöttää Tanskassa.


Lisätietoja:

http://www.taz.de/!5301724/

https://issuu.com/keskustanuoret/docs/juuri_2_16-netti

http://santavuori.blogspot.fi/2017/03/tanskassa-ihmiset-ennen-tuulivoimaa.html

http://tvky.blogspot.fi/2017/05/tanskan-tuulisahko-romahti-10.html

http://www.thatsfarming.com/news/denmark-to-end-subsidies-for-renewable-energy

http://www.jeccomposites.com/knowledge/international-composites-news/denmark-end-all-renewable-energy-subsidies

30.05.2017 lisätty täsmennys ja kolme viimeistä linkkiä.

2 kommenttia:

  1. Saksa aikoo seurata perässä: http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/wirtschaftspolitik/oekostrom-regierungsberater-wollen-eeg-abschaffen-12820227.html?GEPC=s3

    VastaaPoista
  2. Saksassa tiputetaan maalle rakennettavien voimaloiden tukia: http://umwelt-panorama.de/news.php?newsid=434144

    VastaaPoista

Tämä blogi on tehty Santavuoren muistoksi, joten muista asiaankuuluva kunnioitus. Vain asialliset viestit julkaistaan.