1.6.2017

Pariisin ilmastosopimus ja Trump

Mistä vain vajaat 1,5 vuotta sitten hyväksytyssä ja viime vuoden puolella voimaan tulleessa Pariisin ilmastosopimuksessa oikeastaan on kyse? Lyhyesti siitä voi lukea vaikka Wikipediasta.

Ottamatta kantaa siihen, mitä CO2-päästöt tekevät ilmastolle, mikä ilmastoon ylipäätään vaikuttaa ja onko edes olemassa ilmiötä nimeltä "ilmastonlämpeneminen" muutama havainnollistava kuva itse ilmastosopimukseen liittyen. Kuvat on noukittu somesta ilmastoaiheisista keskusteluista ja ne saa auki klikkaamalla.


Vuonna 2014 fossiilisten polttoaineiden ja joidenkin teollisten prosessien hiilidioksidipäästöt olivat globaalisti seuraavanlaiset: ykkösenä Kiina, kakkosena USA ja kolmosena EU-maat sekä näiden jälkeen Intia, Venäjä ja Japani.

Kiinan osuus CO2-päästöistä on lähes kolmannes, USA:n osuus on noin puolet siitä ja EU-maiden osuus yhteensä vain vajaa kolmannes Kiinasta. Intia on lähes tasoissa EU:n kanssa.

Kahden pahimman maan lupaukset näyttävät puolestaan tältä: USA lupaa leikata päästöjään 26-28 % vuoteen 2025 mennessä. Kiina lupaa jatkaa päästöjensä säilyttämistä vuoden 2030 tasolla - kunhan se ensin saavuttaa ko. tason. Kuten kuvasta näkyy, Kiinan käyrä on jyrkässä kasvussa ja ehtii 13 vuodessa ties kuinka korkealle.

Pariisin ilmastosopimuksesta USA:n irrottanut Trump kuulemma haluaa "paremman diilin". Kuvaa katsoessa tulee mieleen, onko se sitten suurikin ihme.

Mutta mitä Pariisin ilmastosopimus vaikuttaisi USA:n, Kiinan ja Intian osalta? Ne ovat kolme suurinta, yksittäistä maata hiilidioksidipäästöineen. Alla kuvat ennen ja jälkeen diilin.


Niin joo, kyse piti olla ilmastosopimuksesta. Miten tuntuukin, että ilmasto on vallan unohtunut sopimuksen kiemuroissa.

Ja se Suomen osuus hiilidioksidipäästöistä - paljonko se mahtaa vaikuttaa maailman ilmastoon, kun Suomi on vain pieni osa EU-maiden 9 %:sta? Mutta ilmeisesti tällaisesta sopparista kannattaa pitää kynsin hampain kiinni.

Jos Pariisin ilmastosopimus kiinnostaa pitemmästi, siitä voi lukea lisää Korholan blogista.

PS. Trumpin päätöstä seuraavana päivänä Kiina ja EU tuskin tapasivat, kun niiden jo piti ilmoittaa, ettei sopua synny...


Lisätietoja:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Pariisin_ilmastosopimus

https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/pariisin-ilmastosopimus-lyhyesti-tasta-on-kyse/6457340

http://blogit.iltalehti.fi/eija-riitta-korhola/2017/06/01/trumpin-valinta/

http://yle.fi/uutiset/3-9647486

Lisätty PS ja linkki 03.06.2017.

1 kommentti:

  1. Tässä aihetta sivuava linkki tuuli- ja aurinkovoimasta: http://instituteforenergyresearch.org/analysis/europe-little-output-show-wind-solar-investments/

    VastaaPoista

Tämä blogi on tehty Santavuoren muistoksi, joten muista asiaankuuluva kunnioitus. Vain asialliset viestit julkaistaan.