2.6.2017

Tuulivoimaloiden jäävaara

Jokohan tuulivoimaloiden jäävaara olisi tältä keväältä ohi? Pohjois-Suomessa ei ehkä vieläkään...

Santavuoren voimalat heittivät jäitä muun muassa neljä kuukautta sitten helmikuun alun viikonloppuna. Alla olevan videon pätkä jäiden heitosta on kuvattu kännykkäkameralla käsivaralla tilanteesta. Valo-olosuhteet eivät olleet tuossa säässä live-tilanteessa optimaaliset, eikä kalustokaan. Video on ilmeisesti kuitenkin ensimmäinen, jossa jäiden lentäminen on saatu Suomessa kuvattua.


Videon kuvanneen henkilön mukaan jääpalojen sinkoaminen ei ollut satunnaista, vaan niitä irtosi vähän väliä. Rambollin tekemän (netistä jo poisotetun) jäävaaraselvityksen mukaan

"Mallinnuksen perusteella todennäköisin lentomatka jääkappaleelle on alle 600 metriä. Mallinnuksen perusteella pisin mahdollinen lentomatka on noin 900 metriä."

Videolla kysytään, kuka on vastuussa, kun tuulivoimalasta singonnut jääpala aiheuttaa omaisuus- tai henkilövahinkoja? Maanomistaja, joka on sallinut toiminnan? Vaiko toiminnanharjoittaja? Mikä on rakennusluvan myöntäjän vastuu? Mutta vastuukysymykset ovat auki - vuosien mittaan voi tulla ikäviä yllätyksiä eteen.

Ilmajoen kunta muuten kiirehti heti ilmoittamaan, etteivät he ainakaan ole vastuussa... Sikäli hiukan erikoinen tulkinta kunnan vastuusta, vai mitä?

Santavuoren voimalat ovat tyypiltään Vestas V126 3,3 MW. Jääpalat näkyvät videolla pieninä, mutta mittasuhteet huomioon ottaen lentäneet palat ovat suuria - samoin kuin niiden nopeus. Mittasuhteena voi käyttää turbiinin lavan leveyttä, joka on noin 4 metriä lähellä juurta. Pituutta lavalla on noin 61 metriä.
Koko leikkaamattoman videon muutamaan kertaan katsoneena yllä still-kuvia tilanteesta.

Videolla jää näkyy kohdassa 1:28-1:29, jossa se "ilmestyy" harmaana pallona siivenkärjen ylä- ja aavistuksen ulkopuolelle. Kohdassa 1:34-1:35 jäätä näkyy huomattavasti alempana ja oikeammalla. Sekunti tai kaksi riittää muuttamaan kohdalle sattuneen ihmisen tai eläimen elämän lopullisesti.


Lisätietoja:

http://santavuori.blogspot.fi/2017/02/osuu-ei-osu-osuu.html

https://www.youtube.com/watch?v=66xCSLCh64w

http://santavuori.blogspot.fi/2017/02/lahelta-piti.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämä blogi on tehty Santavuoren muistoksi, joten muista asiaankuuluva kunnioitus. Vain asialliset viestit julkaistaan.